Bu araştırma, süt ineklerinde süt üre azotu miktarı ile
beslenme düzeyi arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın
materyalini 100 farklı süt ineği işletmesinden toplanan süt numuneleri
oluşturmuştur. Araştırmada sütte yapılan analizlere göre 3 grup
oluşturulmuştur. Alınan süt numunelerinde MUN değerleri 12-16 mg/dl arasında
olanlar normal (grup A) bu değerin altında olanlar düşük (grup B) üzerinde
olanlar ise yüksek (grup C) olarak kabul edilmiştir. Ayrıca sütte ölçülen
aseton ve beta hidroksi bütirik asit (BHBA) değerlerinin yanı sıra toplam katı
madde, yağ, yağsız kuru madde, ham protein, gerçek protein, laktoz, doymuş yağ
asidi, toplam doymamış yağ asitleri (TUS), çoklu doymamış yağ asitleri (PUFA),
tekli doymamış yağ asitleri (MUFA) ve aflatoksin M1 seviyelerine göre düşük,
normal ve yüksek üre azotu değerleri ile karşılaştırılmıştır. Araştırmada, grupların MUN
değerleri sırasıyla: 14.46, 10.05 ve 20.15 mg/dl’dir. Araştırma sonunda
grupların aseton değerleri arasındaki farklılıklar istatistik olarak anlamlı
olmasına (P<0.05) rağmen her üç grubun değerleri de süt inekleri için belirlenen
normal aseton değerleri arasındadır. Benzer şekilde sütte BHBA, yağ, ham
protein, gerçek protein, doymuş yağ asitleri, MUFA ve AFM1 değerleri açısından gruplar arasında anlamlı farklılıklar bulunmaktadır
(P<0.01). Sonuç olarak süt ineklerinde MUN değeri, aseton, BHBA ve diğer
parametreler ile metabolik hastalıklar arasındaki ilişkileri anlamak için daha
ayrıntılı çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır.
This study was
carried out to determine the relationship between the amount of Milk Urea
Nitrogen (MUN) and nutritional level in dairy cows.
The research material was milk samples
which were collected from 100 different commercial dairy farms. Three groups
were assigned according to the milk
analysis in the experiment. Group A, those having normal MUN values between
12-16 mg / dl in milk samples, group B, those having less MUN value and group
C, those having high MUN value. Apart from this acetone, Beta hydroxy butyric acid (BHBA), total solid matter, fat,
fat-free dry matter, crude protein (CP),true protein (TP), lactose, saturated
fatty acids (SFA), total unsaturated fatty acids (TUFA), Polyunsaturated fatty
acid (PUFA), Monounsaturated fatty acid (MUFA) and aflatoxin M1 values measured in milk and these were compared
with low, normal and high MUN levels. In
the study the MUN values of the groups were 14.46, 10.05 and 20.15 mg / dl
respectively. At the end of the
study, although the differences between the groups' acetone values were
statistically significant (P <0.05), the values of all three groups were
among the normal acetone values determined for dairy cows. Moreover,
there were differences in milk regarding BHBA, fat, CP,TP, SFA, MUFA and AFM1
values (P<0.01) between the groups. As a concluded that some further
detailed studies are required to get to know a deeper understanding of MUN
levels in milk cows between acetone, BHBA and other parameters and metabolic
diseases.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Veteriner Bilimleri |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Eylül 2019 |
Kabul Tarihi | 7 Ağustos 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 12 Sayı: 3 |