Araştırma Makalesi

KİŞİSEL VERİLERİN İŞLEME AMACININ SONRADAN DEĞİŞMESİ: UYUMLULUK KRİTERLERİNİN UYGULANMASI SORUNU

Cilt: 3 Sayı: 2 31 Aralık 2021
PDF İndir
EN TR

KİŞİSEL VERİLERİN İŞLEME AMACININ SONRADAN DEĞİŞMESİ: UYUMLULUK KRİTERLERİNİN UYGULANMASI SORUNU

Öz

Amaca bağlılık ilkesi veri koruma hukukunda temel bir öneme sahiptir. Bu ilkenin iki yönü bulunmaktadır. Bunlardan birincisi, verinin toplanma amacının belirli, açık ve meşru olması gerekliliğidir. Diğer bir ifadeyle veri işleme amacı belirli olacak düzeyde sınırlandırılmış olmalı, üçüncü kişilerin de anlayabileceği ölçüde açık olmalı, ayrıca hukuki sebebe ve diğer hukuki düzenlemelere uygun olmalıdır. Ancak veri toplanırken öngörülmeyen bazı yeni ve farklı amaçlar sonradan ortaya çıkabilir. İşte bu durumda, amaca bağlılık ilkesinin bu çalışmanın konusunu oluşturan ikinci yönü olan “ikincil işlemenin verinin toplanma amacıyla uyumlu olması” şartı gündeme gelir. Farklı bir amaçla yapılan ikincil işlemenin verinin toplanma amacıyla uyumlu olup olmadığı, Genel Veri Koruma Tüzüğü’nün altıncı maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan uyumluluk testine bağlıdır. Öte yandan aynı düzenlemede uyumluluk testinin istisnalarına da yer verilmiştir. Türkiye’de ise ikincil işlemede uyumluluk testi öngören bir kanuni düzenleme bulunmamaktadır. Kişisel Verileri Koruma Kurulu da bu tür veri işleme faaliyetlerini yeni bir işleme olarak değerlendirmekte olup yeni bir hukuki sebebe dayanmasını ve 6698 sayılı Kanunun dördüncü maddesindeki ilkelere uygun olmasını gerekli görmektedir. Bu konuda AB hukuku ile Türk hukuku arasındaki farklılığın kanuni düzenleme yoluyla giderilmesi isabetli olacaktır. Böyle bir düzenleme öncelikle amaca bağlılık ilkesini güçlendirecek ve pekiştirecektir. Öte yandan AB hukuku ile Türk hukuku arasındaki farklılıklardan kaynaklanabilecek sorunların da önüne geçilmiş olacaktır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. AŞIKOĞLU, Şehriban İpek (2018). “Avrupa Birliği ve Türk Hukukunda Kişisel Verilerin Korunması ve Büyük Veri”. İstanbul. On İki Levha Yay.
  2. CUSTERS, Bart and U VRABEC, Helena (2016). “Big Data and Data Reuse: A Taxonomy of Data Reuse for Balancing Big Data Benefits and Personal Data Protection”. International Data Privacy Law. https://ssrn.com/abstract=3046774. [21.02.2021].
  3. ÇEKİN, Mesut Serdar (2020). “Avrupa Birliği Hukukuyla Mukayeseli Olarak 6698 Sayılı Kanun Çerçevesinde Kişisel Verilerin Korunması Hukuku”. On İki Levha Yay.
  4. DÜLGER, Murat Volkan (2020). “Kişisel Verilerin Korunması Hukuku”. İstanbul: Hukuk Akademisi.
  5. European Data Protection Board (2020). “Guidelines 03/2020 on the processing of data concerning health for the purpose of scientific research in the context of the COVID-19 outbreak”.
  6. European Data Protection Supervisor (2019). “Guidelines on assessing the proportionality of measures that limit the fundamental rights to privacy and to the protection of personal data”.
  7. FORGÓ, Nikolaus and HÄNOLD, Stefanie vd (2017). “The Principle of Purpose Limitation and Big Data”, New Technology, Big Data and the Law. 17-42. https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-981-10-5038-1_2 [24.02.2021].
  8. Information Commissioner's Office (2021). “Guide to the General Data Protection Regulation”.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Hukuk

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2021

Gönderilme Tarihi

14 Aralık 2021

Kabul Tarihi

29 Aralık 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 3 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Konukpay, C., & Tabak, U. (2021). KİŞİSEL VERİLERİN İŞLEME AMACININ SONRADAN DEĞİŞMESİ: UYUMLULUK KRİTERLERİNİN UYGULANMASI SORUNU. Kişisel Verileri Koruma Dergisi, 3(2), 15-33. https://izlik.org/JA77ZH36XH
AMA
1.Konukpay C, Tabak U. KİŞİSEL VERİLERİN İŞLEME AMACININ SONRADAN DEĞİŞMESİ: UYUMLULUK KRİTERLERİNİN UYGULANMASI SORUNU. Kişisel Verileri Koruma Dergisi. 2021;3(2):15-33. https://izlik.org/JA77ZH36XH
Chicago
Konukpay, Cenk, ve Uğur Tabak. 2021. “KİŞİSEL VERİLERİN İŞLEME AMACININ SONRADAN DEĞİŞMESİ: UYUMLULUK KRİTERLERİNİN UYGULANMASI SORUNU”. Kişisel Verileri Koruma Dergisi 3 (2): 15-33. https://izlik.org/JA77ZH36XH.
EndNote
Konukpay C, Tabak U (01 Aralık 2021) KİŞİSEL VERİLERİN İŞLEME AMACININ SONRADAN DEĞİŞMESİ: UYUMLULUK KRİTERLERİNİN UYGULANMASI SORUNU. Kişisel Verileri Koruma Dergisi 3 2 15–33.
IEEE
[1]C. Konukpay ve U. Tabak, “KİŞİSEL VERİLERİN İŞLEME AMACININ SONRADAN DEĞİŞMESİ: UYUMLULUK KRİTERLERİNİN UYGULANMASI SORUNU”, Kişisel Verileri Koruma Dergisi, c. 3, sy 2, ss. 15–33, Ara. 2021, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA77ZH36XH
ISNAD
Konukpay, Cenk - Tabak, Uğur. “KİŞİSEL VERİLERİN İŞLEME AMACININ SONRADAN DEĞİŞMESİ: UYUMLULUK KRİTERLERİNİN UYGULANMASI SORUNU”. Kişisel Verileri Koruma Dergisi 3/2 (01 Aralık 2021): 15-33. https://izlik.org/JA77ZH36XH.
JAMA
1.Konukpay C, Tabak U. KİŞİSEL VERİLERİN İŞLEME AMACININ SONRADAN DEĞİŞMESİ: UYUMLULUK KRİTERLERİNİN UYGULANMASI SORUNU. Kişisel Verileri Koruma Dergisi. 2021;3:15–33.
MLA
Konukpay, Cenk, ve Uğur Tabak. “KİŞİSEL VERİLERİN İŞLEME AMACININ SONRADAN DEĞİŞMESİ: UYUMLULUK KRİTERLERİNİN UYGULANMASI SORUNU”. Kişisel Verileri Koruma Dergisi, c. 3, sy 2, Aralık 2021, ss. 15-33, https://izlik.org/JA77ZH36XH.
Vancouver
1.Cenk Konukpay, Uğur Tabak. KİŞİSEL VERİLERİN İŞLEME AMACININ SONRADAN DEĞİŞMESİ: UYUMLULUK KRİTERLERİNİN UYGULANMASI SORUNU. Kişisel Verileri Koruma Dergisi [Internet]. 01 Aralık 2021;3(2):15-33. Erişim adresi: https://izlik.org/JA77ZH36XH