Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Geleneksel Derin Altlık ve Izgaralı Zeminde Yetiştirilen Yavaş ve Hızlı Gelişen Erkek Etçi Piliçlerde Bazı Et Kalitesi Özelliklerinin Karşılaştırılması

Yıl 2018, Cilt: 58 Sayı: 1, 7 - 13, 12.06.2018

Öz

Bu çalışma geleneksel derin altlık ve ızgaralı zemin
üzerinde yetiştirilen yavaş ve hızlı gelişen 
etçi piliçlerde  bazı et kalitesi
özelliklerini araştırmak amacı ile yapılmıştır. Her iki genotype ait hayvanlar
ızgaralı ve geleneksel derin altlık sistemi iki farklı zemin sistemine rastgele
dağıtılmış, çalışmada dört ana grup yer almıştır (2 genotip x 2 zemin sistemi).
Denemede yer alan hayvanlar standart koşullarda 56 günlük yaşa kadar
büyütülmüşlerdir. Kesim işleminden sonra her gruptan rastgele 8 karkas et kalitesi özelliklerini incelemek üzere seçilmiştir.
Bütün et kalitesi özellikleri için analizler göğüs etinden
yapılmıştır. Hızlı gelişenler ile
karşılaştırıldığında yavaş gelişen etçi piliç karkas göğüs etlerinin daha
yüksek protein (P<0.001) ve daha düşük yağa sahip (p<0.001) oldukları tespit
edilmiştir. Yavaş ve hızlı gelişen etçi piliç etlerinin su tutma kapasitesi
bakımından gruplar arası farklılıklar önemli bulunmuş (P<0.002),  zemin sistemi broyler etlerinin kuru madde
düzeyini önemli düzeyde etkilemiştir (P<0.041). Zemin sistemine göre
genotipin broyler et kalitesini belirlemede daha önemli olduğu sonucuna
ulaşılmıştır. 

Kaynakça

  • 1. Aksoy FT (1999): Tavuk Yetiştiriciliği, Şahin Matbaası, Ankara. 2. Anonim (1989): Türk Standartları-Tavuk gövde eti parçalama kuralları, Ankara, 1989. 3.Anonim (2011): Label Rouge: Pasture-Based Poultry Production in France. http://www.thepoultrysite.com/articles/1888/label-rougepasturebased-poultry-production-in-france/ (Access date June 22, 2016). 4. Anonim (2013a): Welfare Sheets: Broiler Chickens. Compassion on World Farming. Farm Animal Welfare Compendium (Updated 01.05.2013). 5. Anonim (2013b): RSPCA Welfare Assessment of Broiler Chickens, UK. 6. Anonim (2013c): Et ve Et Ürünleri Analizi 1. Gıda teknolojisi. Milli Eğitim Bakanlığı yayınları, Ankara. 7. Anonim (2014): Ross 308 Broiler Performance Objectives. Handbook. www.aviagen.com (Access date June 21, 2016). 8. AOAC (2000): Official Methods of Analysis. 15th ed., AOAC, Arlington, Virginia. 9. Appleby MC, Hughes BO, Elson HA (1992): Poultry production systems: behaviour management and welfare. p:33, Wallingford, England. 10. Barbut S (2016): Poultry: Processing. In Encyclopedia of Food and Health. Edited by Benjamin Cabellero, Paul M. Finglass, Fidel Toldra, s:458-463. Academic Press, Elsevier, Amsterdam, Tokyo, Oxford. 11. Bihan-Duval E, Nadaf J, Berri C, Pitel F, Duclos M, Beaumont C, Porter T E, Aggrey SE, Simon j, Cogburn LE (2007): Recent results on the genetic variation of chicken technological meat quality. Town&Country Conven.Cent,San Diego, CA 2007. 12. Bilgili SF, Lien RJ, Hess JB, Joiner KS, Cahaner A, Halevy O (2014): Temperature effects on slow and fast growing strains of broiler chickens: Processing yields, meat quality and myopathies. Abstract of PSA Meeting, USA. 13. Buhr RJ, J. M. Walker , D. V. Bourassa , A. B. Caudill ,B. H. Kiepper , H. Zhuang (2014): Impact of broiler processing scalding and chilling profiles on carcass and breast meat yield. Poultry Science, 93, 1534–1541. 14. Buzała M, Janicki B, Czarnecki R (2015): Consequences of different growth rates in broiler breeder and layer hens on embryogenesis, metabolism and metabolic rate: A review. Poultry Science, 94, 728-33. 15. Chen X, Jiang W, Tan HZ, Xu GF, Zhang XB, Wei S, Wang XQ (2013): Effects of Outdoor Access on Growth Performance, Carcass Composition, and Meat Characteristics of Broiler Chicken. Poultry Science, 92, 435-443. 16. Cömert M, Sayan Y, Kırkpınar F, Bayraktar OH, Mert S (2016): Comparison of Carcass Characteristics, Meat Quality, and Blood Parameters of Slow and Fast Grown Female Broiler Chickens Raised with Organic and Conventional Production Systems. Asian Australasian Journal Animal Science, 29(7):987-97. 17. Dawkins MS, Layton R (2012): Breeding for better welfare:genetic goals for broiler chickens and their parents. Animal Welfare, 21, 147-155. 18. Dunlop MW, Moss AF, Groves PJ, Wilkinson SJ, Stuetz RM, Selle PH (2016): The multidimensional causal factors of ‘wet litter’ in chicken-meat production. Sci Total Environ. 22, 562:766-776. 19. Ergezer H, Serdaroğlu M (2008): Et ve et ürünlerinde su tutma kapasitesi ve ölçüm yöntemleri. Türkiye 10. Gıda Kongresi, Erzurum, s.493-496. 20. Fanatico AC, Pillai PB, Emmert JL, Owens CM (2007): Meat quality of slow andfast-growing chicken genotypes fed low-nutrientor standard diets and raised indoors or with outdoor access. Poultry Science, 86, 2245-2255. 21. Fortomaris P, Arsenos G, Tserveni Gousi A, Yannakoupolos A (2007): Performance and behaviour of broiler chickens as affected by the housing system. Archiv Geflügelkunde, 71, 97–104. 22.Gökmen V, Öztan A (1995): Gıdaların raf ömrünü etkileyen faktörler ve raf ömrünün belirlenmesi. Hacettepe Üniversitesi Gıda Dergisi, 20, 265-271. 23. Groom GM (1990): Factors affecting poultry meat quality. CHIEM – Options mediterraneees. ADAS Ministry of Agriculture, Fisheries and Food. Cambridge, UK. 24. Husak RL, Sebranek JG, Bregendahl K (2008): A survey of commercially available broilers marketed as organic, free-range, and conventional broilersfor cooked meat yields, meat composition, and relative value. Poultry Science, 87, 2367-2376. 25. Hocking PM (2014): Unexpected consequences of genetic selection in broilers and turkeys: problems and solutions. British Poultry Science., 55, 1-12. 26. Jensen JF (1982): Quality of poultry meat – An issue of growing importance. World Poultry Science Journal, 38, 105-113. 27. Kim HJ, Min DB (2007) Chemistry of lipid oxidation, in Food Lipids: Chemistry, Nutrition and Biotechnology, Eds. Akoh, C. C. and Min, D. B., Taylor&Francis Group, Cambridge. 28. Küçükyılmaz K, Bozkurt M, Çatlı AU, Herken EN, Çınar M, Bintaş M (2012): Chemical composition, fatty acid profile and colour of broiler meat as affected by organic and conventional rearing systems. South African Journal of Animal Science, 42, 360-369. 29. McKee S, Alvarado C, Owens CM (2010): 5 Processing tips from poultry 101. http://www.wattagnet.com/articles/6327-5-processing-tips-from-poultry-101. (Access date June 19 2016). 2010. 30. Mikulski D, Celej J, Jankowski J, Majewska T, Mikulska M (2011): Growth Performance, Carcass Traits and Meat Quality of Slowergrowing and Fast-growing Chickens Raised with and without Outdoor Access. Asian-Australasian Journal of Animal Science 24, 1407- 1416. 31. Narinç D, Aksoy T, Önenç A, Çürek Dİ (2015): The Influence of Body Weight on Carcass and Carcass Part Yields, and Some Meat Quality Traits in Fast- and Slow-Growing Broiler Chickens. Kafkas Universitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 21, 527-534. 32. Moyle JR, Arsi K, Woo-Ming A, Arambel H, Fanatico A, Blore PJ, Clark FD, Donoghue DJ, Donoghue AM (2014): Growth performance of fast-growing broilers reared under different types of production systems with outdoor access: Implications for organic and alternative production systems. Journal of Applied Poultry Research, 23, 1–9. 33. North BB, Bell DD (1990): Chicken Production Manual. Cabi Publishing, New York, London. 34. Oruç H, Cengiz M, Kalkanlı Ö (2005): Piliç etlerinde lipid oksidasyonu sonucu oluşan malonaldehit (MA) konsantrasyonları. Uludag University Journal of Faculty Veterinary Medicine, 24, 7-9. 35. Petek M, Çavuşoğlu E, Topal E, Ünal C, Abdourhamane İM (2015): Piliç eti üretiminde ızgaralı zemin sisteminin hayvan refahı üzerine etkileri. 3. Beyaz Et Kongresi Bildiriler Kitabı, 22-26 Nisan, Antalya. 36. Petek M, Topal E (2016): Long term effects of different floor housing systems on the welfare of fast growing broilers. 3rd International VetIstanbul Group Congress. Book of Abstracts, p:59, Saraybosna, Bosna-Hersek. 37. Rutz F (2015): Nutritional approaches to broiler breast meat quality. http://www.wattagnet.com/articles/22592-nutritional-approachesto-broiler-breast-meat-quality. (access date, June 19 2016). 38. Sarıca M, Yamak US, Boz MA, Uçar A (2014): Geriye Melezlemeyle Üretilen Etçi Genotiplerin Bir Ticari Etlik Piliç Genotipiyle Büyüme, Kesim ve Karkas Özellikleri Bakımından Karşılaştırılması. Tavukçuluk Araştırma Dergisi, 11, 5-9. 39. Sarıca M, Ceyhan V, Yamak US, Uçar A , Bozma MA (2016): Yavaş Gelişen Sentetik Etlik Piliç Genotipleri ile Ticari Etlik Piliçlerin Büyüme, Karkas Özellikleri ve Bazı Ekonomik Parametreler Bakımından Karşılaştırılması. Tarım Bilimleri Dergisi, 22, 20-31. 40.Schormüller J (1969): Handbuch der Lebensmittel Chemie. Band IV. Fette und Lipoide (LIPIDS). SpringerVerlag. BerlinHeidelberg- New York, s 872-878. 41. Shields S, Greger M (2013): Animal Welfare and Food Safety Aspects of Confining Broiler Chickens to Cages. Animals, 3, 386400. 42. Sözcü A, Koyuncu M (2015): Etlik Piliç Yetiştiriciliğinde Çevresel Koşulların ve Beslemenin Karkas Kalitesi Üzerine Etkileri. U.Ü. Ziraat Faültesi Dergisi, 29, 115-122. 43. SPSS (2004): SPSS 13.00 Computer Software, SPSS, Inc., Chicago, IL, USA. 44. Snedecor GW, Cochran WG (1989) Statistical Methods, 8th ed. Iowa state University, USA 45. Şekeroğlu A, Diktaş M (2012): Yavaş Gelişen Etlik Piliçlerin Karkas Özelliklerine ve Et Kalitesine Serbest Yetiştirme Sisteminin Etkisi. Kafkas Universitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 18, 1007-1013. 46. Van Middelkoop K, Van Harn J, Wiers WJ, Van Horne P (2002): Slower growing broilers pose lower welfare risks. World Poultry, 18, 20-21. 47. Wang KH, Shi SR, Dou TC, Sun HJ (2009): Effect of a free-range raising system on growth performance, carcass yield, and meat quality of slow-growing chicken. Poult Science, 88, 2219-23. 48. Wilhelmsson S (2014): How strain and production system effects chicken welfare and quality in meat; a literature review. On-line publication: http://epsilon.slu.se SLU. 49. Zhuang H, Bowker BC, Buhr RJ, Bourassa DV, Keipper BH (2014): Effects of broiler carcass scalding and chilling methods on quality of early-debonned breast fillets. Poultry Science, 92, 1393-1399. 50. Zuidhof MJ, Schneider BL, Carney VL, Korver DR, Robinson FE (2005): Growth, efficiency, and yield of commercial broilers from 1957, 1978 and 2005. Poultry Science, 93, 2970-2982.
Yıl 2018, Cilt: 58 Sayı: 1, 7 - 13, 12.06.2018

Öz

Kaynakça

  • 1. Aksoy FT (1999): Tavuk Yetiştiriciliği, Şahin Matbaası, Ankara. 2. Anonim (1989): Türk Standartları-Tavuk gövde eti parçalama kuralları, Ankara, 1989. 3.Anonim (2011): Label Rouge: Pasture-Based Poultry Production in France. http://www.thepoultrysite.com/articles/1888/label-rougepasturebased-poultry-production-in-france/ (Access date June 22, 2016). 4. Anonim (2013a): Welfare Sheets: Broiler Chickens. Compassion on World Farming. Farm Animal Welfare Compendium (Updated 01.05.2013). 5. Anonim (2013b): RSPCA Welfare Assessment of Broiler Chickens, UK. 6. Anonim (2013c): Et ve Et Ürünleri Analizi 1. Gıda teknolojisi. Milli Eğitim Bakanlığı yayınları, Ankara. 7. Anonim (2014): Ross 308 Broiler Performance Objectives. Handbook. www.aviagen.com (Access date June 21, 2016). 8. AOAC (2000): Official Methods of Analysis. 15th ed., AOAC, Arlington, Virginia. 9. Appleby MC, Hughes BO, Elson HA (1992): Poultry production systems: behaviour management and welfare. p:33, Wallingford, England. 10. Barbut S (2016): Poultry: Processing. In Encyclopedia of Food and Health. Edited by Benjamin Cabellero, Paul M. Finglass, Fidel Toldra, s:458-463. Academic Press, Elsevier, Amsterdam, Tokyo, Oxford. 11. Bihan-Duval E, Nadaf J, Berri C, Pitel F, Duclos M, Beaumont C, Porter T E, Aggrey SE, Simon j, Cogburn LE (2007): Recent results on the genetic variation of chicken technological meat quality. Town&Country Conven.Cent,San Diego, CA 2007. 12. Bilgili SF, Lien RJ, Hess JB, Joiner KS, Cahaner A, Halevy O (2014): Temperature effects on slow and fast growing strains of broiler chickens: Processing yields, meat quality and myopathies. Abstract of PSA Meeting, USA. 13. Buhr RJ, J. M. Walker , D. V. Bourassa , A. B. Caudill ,B. H. Kiepper , H. Zhuang (2014): Impact of broiler processing scalding and chilling profiles on carcass and breast meat yield. Poultry Science, 93, 1534–1541. 14. Buzała M, Janicki B, Czarnecki R (2015): Consequences of different growth rates in broiler breeder and layer hens on embryogenesis, metabolism and metabolic rate: A review. Poultry Science, 94, 728-33. 15. Chen X, Jiang W, Tan HZ, Xu GF, Zhang XB, Wei S, Wang XQ (2013): Effects of Outdoor Access on Growth Performance, Carcass Composition, and Meat Characteristics of Broiler Chicken. Poultry Science, 92, 435-443. 16. Cömert M, Sayan Y, Kırkpınar F, Bayraktar OH, Mert S (2016): Comparison of Carcass Characteristics, Meat Quality, and Blood Parameters of Slow and Fast Grown Female Broiler Chickens Raised with Organic and Conventional Production Systems. Asian Australasian Journal Animal Science, 29(7):987-97. 17. Dawkins MS, Layton R (2012): Breeding for better welfare:genetic goals for broiler chickens and their parents. Animal Welfare, 21, 147-155. 18. Dunlop MW, Moss AF, Groves PJ, Wilkinson SJ, Stuetz RM, Selle PH (2016): The multidimensional causal factors of ‘wet litter’ in chicken-meat production. Sci Total Environ. 22, 562:766-776. 19. Ergezer H, Serdaroğlu M (2008): Et ve et ürünlerinde su tutma kapasitesi ve ölçüm yöntemleri. Türkiye 10. Gıda Kongresi, Erzurum, s.493-496. 20. Fanatico AC, Pillai PB, Emmert JL, Owens CM (2007): Meat quality of slow andfast-growing chicken genotypes fed low-nutrientor standard diets and raised indoors or with outdoor access. Poultry Science, 86, 2245-2255. 21. Fortomaris P, Arsenos G, Tserveni Gousi A, Yannakoupolos A (2007): Performance and behaviour of broiler chickens as affected by the housing system. Archiv Geflügelkunde, 71, 97–104. 22.Gökmen V, Öztan A (1995): Gıdaların raf ömrünü etkileyen faktörler ve raf ömrünün belirlenmesi. Hacettepe Üniversitesi Gıda Dergisi, 20, 265-271. 23. Groom GM (1990): Factors affecting poultry meat quality. CHIEM – Options mediterraneees. ADAS Ministry of Agriculture, Fisheries and Food. Cambridge, UK. 24. Husak RL, Sebranek JG, Bregendahl K (2008): A survey of commercially available broilers marketed as organic, free-range, and conventional broilersfor cooked meat yields, meat composition, and relative value. Poultry Science, 87, 2367-2376. 25. Hocking PM (2014): Unexpected consequences of genetic selection in broilers and turkeys: problems and solutions. British Poultry Science., 55, 1-12. 26. Jensen JF (1982): Quality of poultry meat – An issue of growing importance. World Poultry Science Journal, 38, 105-113. 27. Kim HJ, Min DB (2007) Chemistry of lipid oxidation, in Food Lipids: Chemistry, Nutrition and Biotechnology, Eds. Akoh, C. C. and Min, D. B., Taylor&Francis Group, Cambridge. 28. Küçükyılmaz K, Bozkurt M, Çatlı AU, Herken EN, Çınar M, Bintaş M (2012): Chemical composition, fatty acid profile and colour of broiler meat as affected by organic and conventional rearing systems. South African Journal of Animal Science, 42, 360-369. 29. McKee S, Alvarado C, Owens CM (2010): 5 Processing tips from poultry 101. http://www.wattagnet.com/articles/6327-5-processing-tips-from-poultry-101. (Access date June 19 2016). 2010. 30. Mikulski D, Celej J, Jankowski J, Majewska T, Mikulska M (2011): Growth Performance, Carcass Traits and Meat Quality of Slowergrowing and Fast-growing Chickens Raised with and without Outdoor Access. Asian-Australasian Journal of Animal Science 24, 1407- 1416. 31. Narinç D, Aksoy T, Önenç A, Çürek Dİ (2015): The Influence of Body Weight on Carcass and Carcass Part Yields, and Some Meat Quality Traits in Fast- and Slow-Growing Broiler Chickens. Kafkas Universitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 21, 527-534. 32. Moyle JR, Arsi K, Woo-Ming A, Arambel H, Fanatico A, Blore PJ, Clark FD, Donoghue DJ, Donoghue AM (2014): Growth performance of fast-growing broilers reared under different types of production systems with outdoor access: Implications for organic and alternative production systems. Journal of Applied Poultry Research, 23, 1–9. 33. North BB, Bell DD (1990): Chicken Production Manual. Cabi Publishing, New York, London. 34. Oruç H, Cengiz M, Kalkanlı Ö (2005): Piliç etlerinde lipid oksidasyonu sonucu oluşan malonaldehit (MA) konsantrasyonları. Uludag University Journal of Faculty Veterinary Medicine, 24, 7-9. 35. Petek M, Çavuşoğlu E, Topal E, Ünal C, Abdourhamane İM (2015): Piliç eti üretiminde ızgaralı zemin sisteminin hayvan refahı üzerine etkileri. 3. Beyaz Et Kongresi Bildiriler Kitabı, 22-26 Nisan, Antalya. 36. Petek M, Topal E (2016): Long term effects of different floor housing systems on the welfare of fast growing broilers. 3rd International VetIstanbul Group Congress. Book of Abstracts, p:59, Saraybosna, Bosna-Hersek. 37. Rutz F (2015): Nutritional approaches to broiler breast meat quality. http://www.wattagnet.com/articles/22592-nutritional-approachesto-broiler-breast-meat-quality. (access date, June 19 2016). 38. Sarıca M, Yamak US, Boz MA, Uçar A (2014): Geriye Melezlemeyle Üretilen Etçi Genotiplerin Bir Ticari Etlik Piliç Genotipiyle Büyüme, Kesim ve Karkas Özellikleri Bakımından Karşılaştırılması. Tavukçuluk Araştırma Dergisi, 11, 5-9. 39. Sarıca M, Ceyhan V, Yamak US, Uçar A , Bozma MA (2016): Yavaş Gelişen Sentetik Etlik Piliç Genotipleri ile Ticari Etlik Piliçlerin Büyüme, Karkas Özellikleri ve Bazı Ekonomik Parametreler Bakımından Karşılaştırılması. Tarım Bilimleri Dergisi, 22, 20-31. 40.Schormüller J (1969): Handbuch der Lebensmittel Chemie. Band IV. Fette und Lipoide (LIPIDS). SpringerVerlag. BerlinHeidelberg- New York, s 872-878. 41. Shields S, Greger M (2013): Animal Welfare and Food Safety Aspects of Confining Broiler Chickens to Cages. Animals, 3, 386400. 42. Sözcü A, Koyuncu M (2015): Etlik Piliç Yetiştiriciliğinde Çevresel Koşulların ve Beslemenin Karkas Kalitesi Üzerine Etkileri. U.Ü. Ziraat Faültesi Dergisi, 29, 115-122. 43. SPSS (2004): SPSS 13.00 Computer Software, SPSS, Inc., Chicago, IL, USA. 44. Snedecor GW, Cochran WG (1989) Statistical Methods, 8th ed. Iowa state University, USA 45. Şekeroğlu A, Diktaş M (2012): Yavaş Gelişen Etlik Piliçlerin Karkas Özelliklerine ve Et Kalitesine Serbest Yetiştirme Sisteminin Etkisi. Kafkas Universitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 18, 1007-1013. 46. Van Middelkoop K, Van Harn J, Wiers WJ, Van Horne P (2002): Slower growing broilers pose lower welfare risks. World Poultry, 18, 20-21. 47. Wang KH, Shi SR, Dou TC, Sun HJ (2009): Effect of a free-range raising system on growth performance, carcass yield, and meat quality of slow-growing chicken. Poult Science, 88, 2219-23. 48. Wilhelmsson S (2014): How strain and production system effects chicken welfare and quality in meat; a literature review. On-line publication: http://epsilon.slu.se SLU. 49. Zhuang H, Bowker BC, Buhr RJ, Bourassa DV, Keipper BH (2014): Effects of broiler carcass scalding and chilling methods on quality of early-debonned breast fillets. Poultry Science, 92, 1393-1399. 50. Zuidhof MJ, Schneider BL, Carney VL, Korver DR, Robinson FE (2005): Growth, efficiency, and yield of commercial broilers from 1957, 1978 and 2005. Poultry Science, 93, 2970-2982.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

İsmail Çetin Bu kişi benim

Ece Çetin Bu kişi benim

Enver Çavuşoğlu Bu kişi benim

Derya Yeşilbağ Bu kişi benim

İbrahima Mahamane Abdourhamane Bu kişi benim

Melahat Özbek Bu kişi benim

Metin Petek

Yayımlanma Tarihi 12 Haziran 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 58 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Çetin, İ., Çetin, E., Çavuşoğlu, E., Yeşilbağ, D., vd. (2018). Geleneksel Derin Altlık ve Izgaralı Zeminde Yetiştirilen Yavaş ve Hızlı Gelişen Erkek Etçi Piliçlerde Bazı Et Kalitesi Özelliklerinin Karşılaştırılması. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, 58(1), 7-13.
AMA Çetin İ, Çetin E, Çavuşoğlu E, Yeşilbağ D, Abdourhamane İM, Özbek M, Petek M. Geleneksel Derin Altlık ve Izgaralı Zeminde Yetiştirilen Yavaş ve Hızlı Gelişen Erkek Etçi Piliçlerde Bazı Et Kalitesi Özelliklerinin Karşılaştırılması. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. Haziran 2018;58(1):7-13.
Chicago Çetin, İsmail, Ece Çetin, Enver Çavuşoğlu, Derya Yeşilbağ, İbrahima Mahamane Abdourhamane, Melahat Özbek, ve Metin Petek. “Geleneksel Derin Altlık Ve Izgaralı Zeminde Yetiştirilen Yavaş Ve Hızlı Gelişen Erkek Etçi Piliçlerde Bazı Et Kalitesi Özelliklerinin Karşılaştırılması”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 58, sy. 1 (Haziran 2018): 7-13.
EndNote Çetin İ, Çetin E, Çavuşoğlu E, Yeşilbağ D, Abdourhamane İM, Özbek M, Petek M (01 Haziran 2018) Geleneksel Derin Altlık ve Izgaralı Zeminde Yetiştirilen Yavaş ve Hızlı Gelişen Erkek Etçi Piliçlerde Bazı Et Kalitesi Özelliklerinin Karşılaştırılması. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 58 1 7–13.
IEEE İ. Çetin, E. Çetin, E. Çavuşoğlu, D. Yeşilbağ, İ. M. Abdourhamane, M. Özbek, ve M. Petek, “Geleneksel Derin Altlık ve Izgaralı Zeminde Yetiştirilen Yavaş ve Hızlı Gelişen Erkek Etçi Piliçlerde Bazı Et Kalitesi Özelliklerinin Karşılaştırılması”, Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 58, sy. 1, ss. 7–13, 2018.
ISNAD Çetin, İsmail vd. “Geleneksel Derin Altlık Ve Izgaralı Zeminde Yetiştirilen Yavaş Ve Hızlı Gelişen Erkek Etçi Piliçlerde Bazı Et Kalitesi Özelliklerinin Karşılaştırılması”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 58/1 (Haziran 2018), 7-13.
JAMA Çetin İ, Çetin E, Çavuşoğlu E, Yeşilbağ D, Abdourhamane İM, Özbek M, Petek M. Geleneksel Derin Altlık ve Izgaralı Zeminde Yetiştirilen Yavaş ve Hızlı Gelişen Erkek Etçi Piliçlerde Bazı Et Kalitesi Özelliklerinin Karşılaştırılması. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2018;58:7–13.
MLA Çetin, İsmail vd. “Geleneksel Derin Altlık Ve Izgaralı Zeminde Yetiştirilen Yavaş Ve Hızlı Gelişen Erkek Etçi Piliçlerde Bazı Et Kalitesi Özelliklerinin Karşılaştırılması”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 58, sy. 1, 2018, ss. 7-13.
Vancouver Çetin İ, Çetin E, Çavuşoğlu E, Yeşilbağ D, Abdourhamane İM, Özbek M, Petek M. Geleneksel Derin Altlık ve Izgaralı Zeminde Yetiştirilen Yavaş ve Hızlı Gelişen Erkek Etçi Piliçlerde Bazı Et Kalitesi Özelliklerinin Karşılaştırılması. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2018;58(1):7-13.