ŞİTÂİYYE’NİN DESTAN TÜRÜNE YANSIMASI OLARAK AHMED KUDDÛSÎ DİVANI’NDA BİR KIŞ DESTANI
Öz
Kış mevsimi Klasik Türk şiirinde bahar kadar olmasa da en çok işlenen konulardandır. Özellikle teşbip bölümlerinde kış mevsiminin işlendiği kasidelere şitâiyye denilmektedir. Şairler zaman zaman kış mevsiminin zorlu şartlarından hareketle kalıplaşmış hayalî kış tasvirlerine müracaat etseler de bunlardan birçoğu gerçek yaşanan olayların ya kişinin iç âlemine yansıması ya da doğrudan tasviri niteliğindedir. Bu bölümlerde insanların kış karşısındaki acizliği, zayıflığı, çaresizliği dile getirilir. Bu yönüyle Klasik Türk şiiri aslında yaşadığımız gerçeklerin de tasvir edildiği bir sanat alanıdır.
Kış mevsiminin anlatılması sadece Klasik Türk şiirine mahsus değildir. Halk şairlerinin de mutasavvıf şairlerin de şiirlerinde zaman zaman bu konuları işledikleri görülmektedir. Bu durum bazen duyguların ifadesi için bir vesile olsa da, genellikle bir zaman tespiti ya da tarihî bir ana şahitlik etme manasını da taşımaktadır. Halk edebiyatında toplum zihninde önemli, derin, kalıcı izler bırakan olayların ele alındığı bu tarz şiirlere destan denilir. Malum olduğu üzere destanlar genellikle zaferden ziyade felaketleri ve bu felaketlerin getirdiği acıları, yoklukları, işkenceleri anlatır. Kendisi mutasavvıf bir şair olan Ahmed Kuddusî Hazretleri’nin Divanı’nda yer alan bir şiir de 1248/1833 kışının zorluklarını anlatmaktadır. Şair bu şiirinde yaşanan şiddetli kışın zorluklarını anlatırken tabiattaki değişiklikleri de tasvir eder. Bu tebliğde Divan’da 31. Numarada yer alan ve kış tasvirinin yapıldığı 6+5=11’li hece vezniyle yazılan bu şiiri klasik edebiyattaki şitâiyye nazım türünden hareketle incelemeye çalışılacaktır.
Bu çalışmada betimsel tarama yöntemi kullanılacaktır. Bu çalışmayla Klasik bir şair ile mutasavvıf bir şairin kış mevsimine bakışlarındaki farlılıkların ortaya çıkarılması amaçlanmaktadır.
Anahtar Kelimeler
Teşekkür
Çalışma daha önce Kahramanmaraş'ta bir sempozyumda sözlü bildiri olarak sunulmuştur. Ancak yayınlanmamıştır.
Kaynakça
- Akkuş, Metin (2013). Klâsik Türk Şiirinin Anlam Dünyası. Erzurum: Fenomen Yayınları.
- Aksoy, Hasan (2010). “Şitâiyye”md., İslâm Ansiklopedisi. C. 39. İstanbul: Türkiye Diyanet Vakfı Yay.
- Artun Erman (2014). Ansiklopedik Halk Bilimi / Halk Edebiyatı Sözlüğü. Adana.
- Banarlı, Nihad Sami (1976). Şiir ve Edebiyat Sohbetleri 1. İstanbul: Kubbealtı Neşriyat.
- Canım, Rıdvan (2010). Divan Edebiyatında Türler, Ankara: Grafiker Yay.
- Cunbur, Müjgan (1985) Karacaoğlan. Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı Yay.
- Çavuşoğlu, Mehmed (1977). Yahyâ Bey Dîvân Tenkidli Basım, İstanbul.
- Çavuşoğlu, Mehmed-Tanyeri, M. Ali (1990). Üsküblü İshâk Çelebi Dîvân Tenkidli Basım, İstanbul.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
31 Ağustos 2020
Gönderilme Tarihi
13 Haziran 2020
Kabul Tarihi
24 Ağustos 2020
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2020 Cilt: 6 Sayı: 3
APA
Kavruk, H., & Sarıçiçek, R. (2020). ŞİTÂİYYE’NİN DESTAN TÜRÜNE YANSIMASI OLARAK AHMED KUDDÛSÎ DİVANI’NDA BİR KIŞ DESTANI. Littera Turca Journal of Turkish Language and Literature, 6(3), 519-540. https://doi.org/10.20322/littera.752491
AMA
1.Kavruk H, Sarıçiçek R. ŞİTÂİYYE’NİN DESTAN TÜRÜNE YANSIMASI OLARAK AHMED KUDDÛSÎ DİVANI’NDA BİR KIŞ DESTANI. Littera Turca Journal of Turkish Language and Literature. 2020;6(3):519-540. doi:10.20322/littera.752491
Chicago
Kavruk, Hasan, ve Ramazan Sarıçiçek. 2020. “ŞİTÂİYYE’NİN DESTAN TÜRÜNE YANSIMASI OLARAK AHMED KUDDÛSÎ DİVANI’NDA BİR KIŞ DESTANI”. Littera Turca Journal of Turkish Language and Literature 6 (3): 519-40. https://doi.org/10.20322/littera.752491.
EndNote
Kavruk H, Sarıçiçek R (01 Ağustos 2020) ŞİTÂİYYE’NİN DESTAN TÜRÜNE YANSIMASI OLARAK AHMED KUDDÛSÎ DİVANI’NDA BİR KIŞ DESTANI. Littera Turca Journal of Turkish Language and Literature 6 3 519–540.
IEEE
[1]H. Kavruk ve R. Sarıçiçek, “ŞİTÂİYYE’NİN DESTAN TÜRÜNE YANSIMASI OLARAK AHMED KUDDÛSÎ DİVANI’NDA BİR KIŞ DESTANI”, Littera Turca Journal of Turkish Language and Literature, c. 6, sy 3, ss. 519–540, Ağu. 2020, doi: 10.20322/littera.752491.
ISNAD
Kavruk, Hasan - Sarıçiçek, Ramazan. “ŞİTÂİYYE’NİN DESTAN TÜRÜNE YANSIMASI OLARAK AHMED KUDDÛSÎ DİVANI’NDA BİR KIŞ DESTANI”. Littera Turca Journal of Turkish Language and Literature 6/3 (01 Ağustos 2020): 519-540. https://doi.org/10.20322/littera.752491.
JAMA
1.Kavruk H, Sarıçiçek R. ŞİTÂİYYE’NİN DESTAN TÜRÜNE YANSIMASI OLARAK AHMED KUDDÛSÎ DİVANI’NDA BİR KIŞ DESTANI. Littera Turca Journal of Turkish Language and Literature. 2020;6:519–540.
MLA
Kavruk, Hasan, ve Ramazan Sarıçiçek. “ŞİTÂİYYE’NİN DESTAN TÜRÜNE YANSIMASI OLARAK AHMED KUDDÛSÎ DİVANI’NDA BİR KIŞ DESTANI”. Littera Turca Journal of Turkish Language and Literature, c. 6, sy 3, Ağustos 2020, ss. 519-40, doi:10.20322/littera.752491.
Vancouver
1.Hasan Kavruk, Ramazan Sarıçiçek. ŞİTÂİYYE’NİN DESTAN TÜRÜNE YANSIMASI OLARAK AHMED KUDDÛSÎ DİVANI’NDA BİR KIŞ DESTANI. Littera Turca Journal of Turkish Language and Literature. 01 Ağustos 2020;6(3):519-40. doi:10.20322/littera.752491



