Araştırma Makalesi

HALEF-SELEF DİYALEKTİĞİNDE YENİLİK VE GELENEK: DOĞAN ERGİN VE NİYAZİ SAYIN’IN EVCÂRÂ TAKSİMLERİ KARŞILAŞTIRMASI

Cilt: 4 Sayı: 1 25 Şubat 2026
PDF İndir
TR EN

HALEF-SELEF DİYALEKTİĞİNDE YENİLİK VE GELENEK: DOĞAN ERGİN VE NİYAZİ SAYIN’IN EVCÂRÂ TAKSİMLERİ KARŞILAŞTIRMASI

Öz

Türk saz müziği geleneğinde icracının ustalığını, nazarî bilgisini ve bir noktada besteciliğini en üst düzeyde ortaya koyduğu formlardan biri taksim formudur. Bu çalışma, neyzen Doğan Ergin’in (1940-1998) ve Niyazi Sayın’ın (1927-2025) Evcârâ makamında yapmış oldukları birer taksiminin makamsal çözümlemesini sunmaktadır. İcracıların makam kullanım biçimlerinden yola çıkılarak bireysel üslupları hakkında fikir edinmek amaçlanmıştır. Evcârâ makamı, Sultan III. Selim Han (1761-1808) tarafından terkib edilmiştir. Yapılan çözümlemelerde, Arel-Ezgi-Uzdilek nazariyatına bağlı kalınmıştır. Evcârâ makamı ana dizisi Irak perdesi üzerinde bir Zirgüleli Hicaz dizisinin inici şeddi (göçürülmüşü) olarak özetlenebilir. Fakat makamın yapısında ana dizide mevcut olmayan Segâh (çoğunlukla Eksik Segâh) ve Müstear çeşnilerinin Eviç perdesi üzerinde kesinlikle bulunması gerektiği için Evcârâ makamı şed makam olarak tarif edilse de aynı zamanda mürekkep (bileşik) makam olarak da değerlendirilebilir. Ele alınacak bu iki taksimde, sanatçıların nazarî tariflere veya geleneksel makam seyrine riayetleri veya esneklikleri irdelenmiştir. Ayrıca kompozisyondaki parametrelerle gelenekçi-kuralcı veya yenilikçi-özgürlükçü tutumlarına dair genel sonuçlara ulaşılmak hedeflenmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akdoğu, O. (1989). Taksim Nedir, Nasıl Yapılır? İhlas A.Ş. İzmir Tesisleri.
  2. Ali Doğan Ergin Evcara Taksim. (2025). [Video recording]. Geliş tarihi 01 Ocak 2026, https://www.youtube.com/watch?v=ZDbYoGdcXqM
  3. Cansevdi, A. P. (2019). Neyzen Doğan Ergin’in hayatı ve besteleri [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Marmara Üniversitesi.
  4. Kaynar, G. E. (2026, Ocak 13). Doğan Ergin ile Röportaj. Perdesiz Bağımsız Türk Müziği Dergisi. https://perdesiz.org/2026/01/13/dogan-ergin-ile-roportaj/
  5. Özkan, İ. H. (2006). Türk Mûsikîsi Nazariyatı ve Usûlleri, Kudüm Velveleleri, Ötüken neşriyat.
  6. Özkan, İ. H. (1995). Evc-ârâ. İçinde DİA (C. 11, ss. 516). Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları.
  7. Özpekel, O. N. (1998). Dinle Neyden. Türk Edebiyatı Dergisi, 26(302), 40-41.
  8. Rona, M. (1970). 20. Yüzyıl Türk Mûsıkîsi, Türkiye yayınevi.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Müzik Algısı, Müzik Performansı, Türk Sanat Müziğinde Yorumculuk

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

25 Şubat 2026

Gönderilme Tarihi

14 Ocak 2026

Kabul Tarihi

21 Ocak 2026

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2026 Cilt: 4 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Baloğlu, B. Ş., & Kaynar, G. E. (2026). HALEF-SELEF DİYALEKTİĞİNDE YENİLİK VE GELENEK: DOĞAN ERGİN VE NİYAZİ SAYIN’IN EVCÂRÂ TAKSİMLERİ KARŞILAŞTIRMASI. LOKUM Sanat ve Tasarım Dergisi, 4(1), 36-53. https://izlik.org/JA47PF86WR
AMA
1.Baloğlu BŞ, Kaynar GE. HALEF-SELEF DİYALEKTİĞİNDE YENİLİK VE GELENEK: DOĞAN ERGİN VE NİYAZİ SAYIN’IN EVCÂRÂ TAKSİMLERİ KARŞILAŞTIRMASI. LOKUM. 2026;4(1):36-53. https://izlik.org/JA47PF86WR
Chicago
Baloğlu, Bekir Şahin, ve Gül Emine Kaynar. 2026. “HALEF-SELEF DİYALEKTİĞİNDE YENİLİK VE GELENEK: DOĞAN ERGİN VE NİYAZİ SAYIN’IN EVCÂRÂ TAKSİMLERİ KARŞILAŞTIRMASI”. LOKUM Sanat ve Tasarım Dergisi 4 (1): 36-53. https://izlik.org/JA47PF86WR.
EndNote
Baloğlu BŞ, Kaynar GE (01 Şubat 2026) HALEF-SELEF DİYALEKTİĞİNDE YENİLİK VE GELENEK: DOĞAN ERGİN VE NİYAZİ SAYIN’IN EVCÂRÂ TAKSİMLERİ KARŞILAŞTIRMASI. LOKUM Sanat ve Tasarım Dergisi 4 1 36–53.
IEEE
[1]B. Ş. Baloğlu ve G. E. Kaynar, “HALEF-SELEF DİYALEKTİĞİNDE YENİLİK VE GELENEK: DOĞAN ERGİN VE NİYAZİ SAYIN’IN EVCÂRÂ TAKSİMLERİ KARŞILAŞTIRMASI”, LOKUM, c. 4, sy 1, ss. 36–53, Şub. 2026, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA47PF86WR
ISNAD
Baloğlu, Bekir Şahin - Kaynar, Gül Emine. “HALEF-SELEF DİYALEKTİĞİNDE YENİLİK VE GELENEK: DOĞAN ERGİN VE NİYAZİ SAYIN’IN EVCÂRÂ TAKSİMLERİ KARŞILAŞTIRMASI”. LOKUM Sanat ve Tasarım Dergisi 4/1 (01 Şubat 2026): 36-53. https://izlik.org/JA47PF86WR.
JAMA
1.Baloğlu BŞ, Kaynar GE. HALEF-SELEF DİYALEKTİĞİNDE YENİLİK VE GELENEK: DOĞAN ERGİN VE NİYAZİ SAYIN’IN EVCÂRÂ TAKSİMLERİ KARŞILAŞTIRMASI. LOKUM. 2026;4:36–53.
MLA
Baloğlu, Bekir Şahin, ve Gül Emine Kaynar. “HALEF-SELEF DİYALEKTİĞİNDE YENİLİK VE GELENEK: DOĞAN ERGİN VE NİYAZİ SAYIN’IN EVCÂRÂ TAKSİMLERİ KARŞILAŞTIRMASI”. LOKUM Sanat ve Tasarım Dergisi, c. 4, sy 1, Şubat 2026, ss. 36-53, https://izlik.org/JA47PF86WR.
Vancouver
1.Bekir Şahin Baloğlu, Gül Emine Kaynar. HALEF-SELEF DİYALEKTİĞİNDE YENİLİK VE GELENEK: DOĞAN ERGİN VE NİYAZİ SAYIN’IN EVCÂRÂ TAKSİMLERİ KARŞILAŞTIRMASI. LOKUM [Internet]. 01 Şubat 2026;4(1):36-53. Erişim adresi: https://izlik.org/JA47PF86WR

12616022026103959.jpg
LOKUM Sanat ve Tasarım Dergisi - Karabük Üniversitesi Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi

Tel: +90 370 418 96 68 
E-posta: lokumstd@karabuk.edu.tr
Sosyal Hesap:

88x31.png