In this study, the relations between slaking conditions and the properties of the slaked limes produced
in different water ratios were investigated. The properties (porosity, specific surface area, %free CaO,
%Ca(OH)2) of quicklimes (CaO) and calcined at 1000 °C and slaked limes were determined in
laboratory conditions. At the end of the tests, it was seen that the water ratios, at 50% and 60% weight
of quicklimes are inadequate and 70% weight of quicklimes is adequate for slaking process. However,
the water ratio of weight %70 was occasionally determined insufficient for high quality quicklimes. At
the end of the whiteness tests, the samples of quicklimes and slaked limes were showed higher
whiteness degree and had determined in good quality according to their whiteness
CaO Ca(OH)2 Lime Reactivity Porosity Lime Slaking Conditions Whiteness
Yapılan çalışma ile söndürme şartları ve farklı su yüzdelerinde söndürülerek üretilen kireçlerin
özellikleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Laboratuar şartlarında 1000 °C’de kalsine edilmiş
söndürülmemiş kireçlerin (CaO) ve ağırlıkça farklı su yüzdelerine sahip söndürülmüş kireçlerin
(Ca(OH)2) özellikleri (porozite, özgül yüzey alanı, %aktif CaO, %Ca(OH)2) belirlenmiştir. Deneyler
sonucunda sönmemiş kireci söndürmek için kullanılan kirecin ağırlıkça %50 ve %60’ı kadar suyun çok
yetersiz bir söndürme yaptığı ve ağırlıkça %70 suyun ise yeterli söndürme yaptığı görülmüştür.
Bununla beraber ağırlıkça %70’lik su ilavesinin zaman zaman kalitesi yüksek kireçte yetersiz kaldığı
tespit edilmiştir. Beyazlık deneyleri sonucunda gerek sönmemiş ve sönmüş kireç örneklerinin yüksek
derecede beyazlık gösterdiği, bu özellikleri açısından da çok iyi bir kaliteye sahip oldukları tespit
edilmiştir
CaO Ca(OH)2 Kireç Reaktivitesi Kireç Söndürme Şartları Beyazlık
Diğer ID | JA34YR94BB |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2006 |
Gönderilme Tarihi | 1 Mart 2006 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2006 Cilt: 45 Sayı: 1 |