MÜZİK ÖĞRETMENİ YETİŞTİREN KURUMLAR İÇİN BİR PİYANO BAŞLANGIÇ METOT KİTABI BELİRLENMESİ
Öz
Müzik öğretmeni yetiştiren kurumlarla ilgili yapılmış olan araştırmalara bakıldığında, bu kurumlarda uygulanmakta olan piyano eğitiminin yeterince verimli olmadığı anlaşılmaktadır. Bu kurumlarda ağırlıklı olarak kullanılmakta olan piyano başlangıç metot kitapları, ya öğrencilerin yaş grubuna uygun olmayan ya da çağdaş piyano eğitiminin alt boyutlarına hiç yer vermeyen kitaplardır. Bu durumdan yola çıkılarak, bu kurumlarda kullanılmaya uygun başlangıç metot kitaplarının belirlenmesi için bu araştırmanın yapılmasına karar verilmiştir. Araştırmanın amacı; müzik öğretmeni yetiştiren kurumlarda uygulanmakta olan piyano eğitiminin verimliliğinin arttırılmasıdır. Nitel veri analizi tekniklerinin kullanıldığı bu araştırma betimsel türdedir. Veriler doküman incelemesi yöntemiyle toplanmıştır. İncelenecek materyallerin seçimi aşamasında ilgili literatür taranmış ve yetişkinler için çağdaş yaklaşımla hazırlanmış 4 farklı piyano başlangıç metot kitabının incelenmesine karar verilmiştir. Çalgı metot kitaplarının incelenmesiyle ilgili olarak da literatür taraması yapılmış ve incelemenin; “Öğretim Yaklaşımı”, “Tamamlayıcı İçerik” ve “Görsel Tasarım” olmak üzere üç ana başlık altında yapılması kararlaştırılmıştır. Alt başlıklar da belirlendikten sonra, alanda uzman öğretim elemanlarının görüşleri de alınarak inceleme formuna son şekli verilmiştir. Ardından, seçilmiş olan yayınlar metot inceleme formu aracılığıyla incelenip değerlendirilmiş ve kitapların kuvvetli ve zayıf yönleri karşılaştırılmıştır. Çalışmanın sonucunda, “Alfred’s Basic Adult Piano Course” serisi, müzik öğretmeni yetiştiren kurumlarda kullanılmaya en uygun metot kitabı olarak belirlenmiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Bilgin, S. ve Şaktanlı, S. C. (2007). Okul şarkılarının müzik öğretmeni tarafından piyano ile eşliklenmesi. Buca Eğitim Fakültesi Dergisi, (21), 130-133.
- Bulut, D. (2004, Nisan). Müzik öğretmeni yetiştiren kurumlarda alınan piyano eğitiminin müzik öğretmenliğinde kullanılabilirliği. 1924-2004 Musiki Muallim Mektebinden Günümüze Müzik Öğretmeni Yetiştirme Sempozyumu bildirisi. Süleyman Demirel Üniversitesi, Isparta.
- Chan, P. M. (2002). Catalog and analysis of adult piano method books published in America from 1980 to 2001. Available from ProQuest Dissertations & Theses Global. (Order No. 3050716)
- Çimen, G. (1995). Piyano başlangıç metotlarına genel bakış. Mavi Nokta Müzik ve Sanat Dergisi, (16).
- Dağdeviren, M. (2006). Müzik öğretmeni yetiştiren kurumlarda piyanoda eşlik öğretimi, Ulusal Müzik Eğitimi Sempozyumu bildiriler kitabı (311-315), Denizli: Pamukkale Üniversitesi.
- Dirkse, S. (2009). A survey of the development of sight-reading skills in instructional piano methods for average-age beginners and a sample primer-level sight-reading curriculum. Available from ProQuest Dissertations & Theses Global. (Order No. 1464039)
- Emen, D. (2001). Türkiye’de müzik öğretmeni yetiştiren kurumlarda başlangıç piyano öğretiminde uygulanan yöntem ve tekniklerin incelenmesi (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.
- Eren, B. (2013). Türkiye’de erken piyano eğitiminde yaygın olarak kullanılan yabancı başlangıç düzeyi piyano metodlarına genel bakış. In O. Strelova, İ. Hristov, K. Mortan, P. Peeva, R. Sam, N. Sam, Elena. & Emin Atasoy, (Ed.). The science and education at the beginning of the 21th century in Turkey (volume 3). Sofia: St. Kliment Ohridski University Press.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Özgür Eroğlu
*
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
15 Temmuz 2018
Gönderilme Tarihi
17 Nisan 2018
Kabul Tarihi
22 Mayıs 2018
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2018 Sayı: 47
Cited By
The Impact of Augmented Reality on Motor Skills in Piano Education: Improving the Left-Hand Technique with AR Piano
International Journal of Human–Computer Interaction
https://doi.org/10.1080/10447318.2024.2408627