Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

A General Aspect to the Elementary Mathematics Education Curriculum Programs belonging to the Republican Era in Turkey

Yıl 2013, Cilt: 1 Sayı: 25, 71 - 91, 25.02.2013

Öz

Elementary school mathematics curriculum were improved for effective mathematics teaching and periodically and developed regarding the needs and expectations in Turkish education system were examined in this research. It was aimed to explain to which extend the purposes of these programs and analyze the contents of mathematics lessons. Besides, the knowledge about teaching-learning methods and evaluation subjects are referred. The results of the study revealed that the changes on mathematics education programs before 2005 Mathematics Curriculum Program could not have gone further than focusing on the mathematics content. On the other hand, the mathematics education program carried out in 2005 was far from previous programs regarding its mathematics content. Moreover, it adopted a student-centered approach.

Cumhuriyet Dönemi İlköğretim Matematik Programlarının Değişimi ve Gelişimine Genel Bir Bakış

Yıl 2013, Cilt: 1 Sayı: 25, 71 - 91, 25.02.2013

Öz

Bu araştırmada, Türkiye’de bugüne kadar gerçekleştirilen program geliştirme çalışmaları kapsamında ilköğretim matematik öğretim programlarında belirli zaman aralıkları ile dönemin ihtiyaç ve beklentilerine uygun olacak şekilde yapılan değişikliklere ilişkin bilgiler sunulmuştur. Etkili matematik öğretimi için geliştirilen bu programların amaçları ve içeriği bu alanda çalışmakta olan öğretmen, öğrenci ve araştırmacıların anlayabileceği bir biçimde açıklanmaya çalışılmıştır. Bu programlar arasında içerik, amaçlar, öğrenme-öğretme yaklaşımları ve durumları, değerlendirme konularında olumlu bir değişim ve gelişim olup olmadığı açıklanmış ve konuların seçilmesinde dönemlere göre farklılaşan matematik dersi içeriklerinin değerlendirmesine yer verilmiştir. Matematik dersi programlarının önemsenen ve problem geliştirme çalışmaları ile detaylandırılan programlar olduğu anlaşılmıştır. 2005 yılı Matematik Dersi Öğretimi Programı öncesinde yapılan program geliştirme çabaları sonucunda matematik dersi programlarında meydana gelen değişikliklerin içerikle ilgili olmaktan daha öteye gidemediği anlaşılmış, bu programların bazılarında aktif öğrenci katılımı, problem çözme becerileri, etkinlikler kullanılması gibi kavram ya da söylemlere rastlanılmakla birlikte bu programların uygulamada davranışçı yaklaşımı benimsediği görülmüştür. 2005 yılı Matematik Dersi Öğretimi Programı’nın ise, içerik açısından uygulanan önceki programlardan oldukça farklı olduğu ve öğrenci merkezli bir yaklaşım olan yapılandırmacı felsefeyi benimsediği anlaşılmıştır. Bu programın uygulanması sürecinde, özellikle de ilk zamanlarda gerekli olan koşulların tüm okullarda sağlanamadığı ve uygulama sonrası etkili değerlendirmelerin yapılamadığı görülmüştür. Buradan sonra yapılacak olan program geliştirme çalışmalarının, bu programın okullardaki uygulamalarının iyileştirilmesi ve geliştirilmesine odaklanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Dilek Memnun

Yayımlanma Tarihi 25 Şubat 2013
Gönderilme Tarihi 15 Kasım 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Cilt: 1 Sayı: 25

Kaynak Göster

APA Memnun, D. (2013). Cumhuriyet Dönemi İlköğretim Matematik Programlarının Değişimi ve Gelişimine Genel Bir Bakış. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 1(25), 71-91.