Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Problem Solving Method in Three Stories of Omer Seyfettin and Their Use in Turkish Language Teaching

Yıl 2013, Cilt: 1 Sayı: 25, 310 - 341, 28.03.2013

Öz

This study aims at examining the three historical stories of Omer Seyfettin in terms of problem solving method characteristics and determining how these stories can be used in Turkish language teaching. This is a descriptive study and qualitative data collection techniques were used. The characteristics of problem solving method were determined through literature review and data were obtained after having evaluated of Vire, Kütük and Topuz stories of Omer Seyfettin according to these characteristics. At the end of the research, it was pointed out that problem solving method was successfully introduced in the stories of Omer Seyfettin. The problem statement is especially defined well in the stories, so creative solutions were suggested for the problems and the problem-solving process was accomplished. Omer Seyfettin was so impressed by the bad situation of the country in his time period and then he decided to be interested in history as a way out and to dignify historical characters. Dealing with the history is his way of solving the problems. The characters in his stories are people who are self-confident, having a purpose and working for this faithfully, trying to solve problems faced in a creative way, questioning and benefiting from other people's experiences. This kind of persons is the one desired by today's educational system. The stories are worth being used as a teaching material from this aspect. Considering describing problem in the stories, the way of suggesting solutions to the problems and applying them, students in Turkish language and literature classes can be desired to apply these steps and find similar solutions to similar problems taking this process as an example. Therefore, these stories should be used in Turkish language lessons and students should gain problem solving skills.

Ömer Seyfettin' in Üç Hikâyesinde Problem Çözme Yöntemi ve Türkçe Öğretiminde Kullanılması

Yıl 2013, Cilt: 1 Sayı: 25, 310 - 341, 28.03.2013

Öz

Ömer Seyfettin’in üç tarihi hikâyesinin problem çözme yönteminin özellikleri açısından incelenmesi ve hikâyelerin Türkçe öğretiminde nasıl kullanılabileceğinin tespit edilmesi araştırmanın amacını oluşturmaktadır. Tarama modelinde betimsel bir çalışma olan araştırmada nitel veri toplama teknikleri kullanılmıştır. Alan taraması yoluyla problem çözme yönteminin özellikleri belirlenmiş, Ömer Seyfettin’in Vire, Kütük ve Topuz hikâyeleri bu özelliklere göre değerlendirilerek verilere ulaşılmıştır. Araştırmanın sonucunda Ömer Seyfettin’in hikâyelerinde problem çözme yönteminin başarıyla uygulandığı tespit edilmiştir. Hikâyelerde özellikle problem durumu çok iyi tanımlanmış, problemlere çok yaratıcı çözümler üretilmiş ve çözüm aşaması başarıyla uygulanmıştır. Ömer Seyfettin’i ülkenin içinde bulunduğu kötü durum çok etkilemiş ve yazar bu problemli durumdan kurtulmak için çıkış olarak tarihe yönelmeyi ve tarihi kahramanları yüceltmeyi seçmiştir. Tarihe yönelmek onun problemi çözüme yoludur. Hikâyelerindeki kahramanlar kendine güvenen, bir amacı olan ve o amaç yolunda inançla çalışan, karşılarına çıkan her türlü problemi yaratıcılıkla çözen, düşünen sorgulayan, geçmiş tecrübelerinden faydalanan insanlardır. Bu insan tipi günümüz eğitiminin de arzuladığı insan tipidir. Hikâyeler bu yönüyle de eğitim öğretim malzemesi olarak kullanılmaya değerdir. Hikâyelerdeki problemin tanımlanması,  probleme çözüm üretme ve çözümü uygulama şekli Türkçe ve edebiyat derslerinde öğrencilere buldurularak örnek almaları benzer problemlere benzer çözümler üretmeleri sağlanabilir.  Bu sebeple bu hikâyeler Türkçe dersinde kullanılmalı ve bunlardan hareketle öğrencilere problem çözme becerisi kazandırılmalıdır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm İnceleme/Derleme Yazıları
Yazarlar

Keziban Tekşan

Yayımlanma Tarihi 28 Mart 2013
Gönderilme Tarihi 26 Şubat 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Cilt: 1 Sayı: 25

Kaynak Göster

APA Tekşan, K. (2013). Ömer Seyfettin’ in Üç Hikâyesinde Problem Çözme Yöntemi ve Türkçe Öğretiminde Kullanılması. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 1(25), 310-341.