Araştırmanın amacı örgütsel sinerjiyi ölçen geçerli ve güvenilir bir ölçme aracının geliştirilmesidir. Araştırma, Türkiye’nin farklı illerindeki ilkokul, ortaokul ve liselerde görevli öğretmenlerden oluşan üç farklı grupla yürütülmüştür. Ölçeğin yapı geçerliği için açımlayıcı faktör analizi (AFA) uygulanmış, faktör yüklerinin ,909-,524 arasında değiştiği, doğrulayıcı faktör analizi (DFA) sonucunda ise (x2/sd=4,12, RMSEA=.061, NFI=.90, IFI=.92, CFI=.92, RFI=.89, PNFI=.82, AGFI=,80, GFI=.89, SRMR=.06) modelin mükemmel ve kabul edilebilir düzeyde uyum indekslerine sahip olduğu görülmüştür. Cronbach’s alpha iç tutarlılık kat sayıları (α=.972-α=.792) ve madde-toplam korelasyonları (r=.87-.96) ile ölçeğin güvenilir olduğu belirlenmiştir. Örgütsel Sinerji Ölçeği 5’li Likert tipinde, ortak vizyon, süreç, inovasyon ve bütünleşme alt boyutları ve 30 madde ile son şeklini almıştır. Bolu ilinde görev yapan (N=787) öğretmenlerin örgütsel sinerjiye ilişkin betimsel analizi görüşleri toplam ölçek ve tüm boyutlarında “katılıyorum” düzeyinde olduğu görülmüştür. Araştırmada örgütsel sinerjinin eğitim örgütlerinde; değişen eğitsel koşullara karşı okulu başarıya ulaştırma, rakiplerine üstünlük sağlama ve mevcut örgüt yapısını geliştirmek için okulun örgütsel sinerji yönünde yapılandırılmasının gerekliliği ortaya konmuştur. Ayrıca sinerjik okul ikliminin, okul başarısında katma değer kazandırdığı, öğretmenler arasında güçlü bir anlayış geliştirerek, ortak değerler ve normlar etrafında bütünleştirici bir değişken olduğu vurgulanmaktadır. Bu açıdan hizmet içi eğitimlerde örgütsel sinerjinin, öğretmenleri etkileyebilme gücü sayesinde eğitsel prosedürler ve süreçler zincirlerini çok iyi uygulayabildikleri anlatılabilir.
“Örgütsel sinerji ölçeği: Ölçek geliştirme, geçerlik ve güvenirlik çalışması” başlıklı çalışmanın yazım sürecinde bilimsel, etik ve alıntı kurallarına uyulmuş; toplanan veriler üzerinde herhangi bir tahrifat yapılmamıştır ve veriler toplanmadan önce Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimlerde İnsan Araştırmaları Etik Kurulunun 29/04/2021 tarih ve 2021/04 toplantısında değerlendirilerek 2020/183 protokol no ile etik olarak uygun bulunmuştur. Araştırmada veri toplama araçları, Bolu Valiliğinin 03/09/2021 tarih ve E39307281 sayılı onayı ile uygulanmıştır. Karşılaşılacak tüm etik ihlallerde “Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi Yayın Kurulunun” hiçbir sorumluluğunun olmadığı, tüm sorumluluğun Sorumlu Yazara ait olduğu ve bu çalışmanın herhangi başka bir akademik yayın ortamına değerlendirme için gönderilmemiş olduğunu taahhüt ederim.
Değerli Hocam, Her daim bilgi ve tecrübenizle çalışmalarımda destek oldunuz, emeğinizi esirgemediniz. Akademik anlamda aşama kaydetmem için yol oldunuz, yön oldunuz. Emek ve destekleriniz çok teşekkür eder, saygılar sunarım.
The aim of the research is to develop a valid and reliable measuring instrument that measures organizational synergy. The research was conducted with three different groups of teachers in primary, secondary and high schools in different provinces of Turkey. Descriptive factor analysis (AFA) applied for the structure validity of the scale, where the factor loads vary between ,909-,524, as a result of confirmatory factor analysis (DFA) (x2/sd=4,12, RMSE=,0, IFI=.92, CFI=.92, RFI=.89, PNFI=.82, AGFI=,80, GFI=.89, SRMR=.06) model has been shown to have excellent and acceptable levels of compliance indexes. Cronbachs alpha is determined to be reliable in the scale with internal consistency multiples (972-972-=.792) and substance-total correlations (r=.87-.96). The Organizational Synergy Scale is of the 5’ Likert type and has taken the final form with the sub-dimensions of common vision, process, innovation and integration and 30 items. The descriptive analysis views of the teachers working in Bolu province (N=787) on organizational synergy were seen at the level of “agree on the total scale and all dimensions. In educational organizations of organizational synergy in research; the necessity of structuring the school in the direction of organizational synergy has been put forward in order to achieve success in the school against the changing educational conditions, to give superiority to its competitors and to improve the existing organizational structure. It is also emphasized that the synergistic school climate gives added value to school success, develops a strong understanding among teachers, and is an integrative variable around common values and norms. In this respect, it can be explained that organizational synergy in service trainings can be applied very well to educational procedures and processes chains thanks to the power of influencing the teachers.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Eğitim Yönetimi |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ocak 2025 |
Gönderilme Tarihi | 5 Ocak 2024 |
Kabul Tarihi | 1 Kasım 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Sayı: 73 |