This study was carried out with the aim of determining the utilizability of farm manure (FM), Enriched Media (EM), organic peat (P) and zeolite (Z) as organic seedling growing medias and then determining the effects of media on seedling quality. Organic eggplant and tomato seedling were produced with manure, enriched media, organic peat and zeolite in different ratios (FM+P (1:1), FM+Z (3:1), P+Z (3:1), EM+P (1:3), EM+Z (3:1), FM+P+Z (1:2:1), EM+P+Z (1:2:1)). Conventional seedlings were produced in commercial peat media. The effects of these various media on seedling quality were investigated in this study. When we look at the effects of the medias on the seedling quality parameters, it was determined that the FM+P media gave better results in the seedling root length, while it was determined that the stem length changed according to the species and years. In all other quality parameters, it was determined that generally, the EM+P media gave the best results. Among the environments used in the study, the EM+P media in seedling cultivation can be recommended both to increase the success of seedling production and to reduce the use of organic peat, which is difficult to find and has limited reserves and sustainability.
Enriched media farm manure organic peat seedling quality zeolite
Bursa Uludağ Üniversitesi
HDP(Z)-2020/14
This study was carried out in the rapid support project HDP(Z)-2020/14 through Bursa Uludağ Scientific Research Projects Unit (BAP), at the same time produced from the Master’s Thesis titled “The Effects Of Different Environments In Organic Seedling Production On Some Parameters In Eggplant, Tomato and Pepper Cultivation"
Bu çalışma, organik fide yetiştirme ortamları olarak çiftlik gübresi (ÇG), Zenginleştirilmiş Ortam (ZO), organik torf (T) ve zeolitin (Z) kullanılabilirliğini belirlemek ve ardından ortamların fide kalitesine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Farklı oranlarda (ÇG+T (1:1), ÇG+Z (3:1), T+Z (3:1), ZO+) gübre, zenginleştirilmiş ortam, organik torf ve zeolit ile organik patlıcan ve domates fidesi üretilmiştir. T (1:3), ZO+Z (3:1), ÇG+T+Z (1:2:1), ZO+T+Z (1:2:1)). Ticari torf ortamında geleneksel fideler üretilmiştir. Bu çalışmada çeşitli ortamların fide kalitesi üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Ortamların fide kalite parametreleri üzerindeki etkilerine bakıldığında fide kök uzunluğunda ÇG+T ortamının daha iyi sonuç verdiği belirlenirken, sap uzunluğunun tür ve yıllara göre değiştiği belirlenmiştir. Diğer tüm kalite parametrelerinde genel olarak ZO+T ortamının en iyi sonuçları verdiği belirlenmiştir. Çalışmada kullanılan ortamlar arasında fide yetiştiriciliğinde ZO+T ortamı hem fide üretim başarısını artırmak hem de bulunması zor, rezervleri ve sürdürülebilirliği sınırlı olan organik torf kullanımını azaltmak için önerilebilir.
Zenginleştirilmiş ortam çiftlik gübresi organik torf fide kalitesi zeolit
HDP(Z)-2020/14
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Proje Numarası | HDP(Z)-2020/14 |
Erken Görünüm Tarihi | 15 Kasım 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2023 |
Kabul Tarihi | 19 Eylül 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 14 Sayı: 2 |