Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Kamusal İç Mekânlarda Konsepte Dayalı Tasarım Yaklaşımı: MAKÜ Kitap ve Kahve Uygulama Kafeteryası Örneği, Burdur

Yıl 2023, Cilt: 14 Sayı: 2, 262 - 272, 31.12.2023
https://doi.org/10.29048/makufebed.1327522

Öz

Bu çalışmanın amacı toplum yaşamı için son derece önemli olan sosyal mekânlardan, kamusal bir iç mekânı konu alıp, örnek üzerinde kendi konseptine dayalı bir tasarım yaklaşımı sunmaktır. Bu bağlamda, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) İstiklal Yerleşkesi içinde yer alan MAKÜ Kitap ve Kahve Uygulama Kafeteryasının, yemek yeme ve kitap okuma bölümlerinde kullanım potansiyelinin artırılması ve kullanıcı beklentilerinin karşılanması için tasarım yaklaşımları geliştirilmiştir. Tasarım yaklaşımında AutoCAD, 3Dsmax, Vray ve Photoshop yazılımları kullanılmıştır. Mekânın mevcut durumu tespit edilerek eylem, amaç ve konsept doğrultusunda iç mekân düzeni yeniden değerlendirilmiş, yemek ve kitap bölümleri için farklı konseptle hareketli ve sabit mobilya, tavan ve zemin yüzeyleri, aydınlatma, iklimlendirme ve akustik tasarımları yapılmıştır. Sonuç olarak, çalışma alanında yemek bölümü ve okuma bölümleri ayrılarak akustik konfor, yeterli aydınlatma ve doğal bir niteliğin sağlanmasına yönelik konsept tasarımlar oluşturularak öneriler sunulmuştur.

Kaynakça

  • Altıparmakoğlu Sakarya, G. (2018). Mimari tasarımda su öğesinin farklı kullanım amaçları bakımından incelenmesi: Anadolu örneği. Asia Minor Studies: International Journal of Social Sciences, 6 (AGP sempozyum özel sayısı): 107- 120.
  • Anonim (2022). MAKÜ Kitap ve Kahve Uygulama Kafeteryası mevcut planı, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı.
  • Apaydın Başa, B. (2012) Mekan-kültür-kimlik: yeme-içme mekanlarının tasarımında Akdeniz Kültürünün etkileri, Agrindustrial Design 2, 18.
  • https://www.academia.edu/38320459/MEKAN_K%C3%9CLT%C3%9CR_K%C4%B0ML%C4%B0K_YEME_%C4%B0%C3%87ME_MEKANLARININ_TASARIMINDA_AKDEN%C4%B0Z_K%C3%9CLT%C3%9CR%C3%9CN%C3%9CN_ETK%C4%B0LER%C4%B0_SPACE_CULTURE_IDENTITY_THE_MEDITERRANEAN_EFFECTS_IN_THE_DESIGN_OF_EATING_DRINKING_SPACES_ _ (Erişim Tarihi: 11.10.2022).
  • Attiwill, S. (2011). Urban Interior: interior-making in the urban environment. 2011 IDA Congress Education Conference, October 24–26, 2011, Taipei, Taiwan. 217-224.
  • Balkan, E. A. (2005). Mimari tasarımda konsept. Bahçeşehir Üniversitesi Yayınları, İstanbul.
  • Bostan, İ. (2001). “Kahve”, Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi, C. 24, Ankara: TDV, ss. 202-205.
  • Cordan, Ö., Çolak, Ş. (2015). İç ve dış arasında mekansal ve toplumsal bir karşılaşma durumu olarak “kentsel iç mekan”. Mimarlık Dergisi. 384. http://www.mimarlikdergisi.com/index.cfm?sayfa=mimarlik&DergiSayi=398&RecID=3710 (Erişim Tarihi: 26.04.2022).
  • Dizman, O. K. (2015). Geçişlilik kavramının mekâna anlamsal ve simgesel yansımaları, Yüksek Lisans Tezi, Yakın Doğu Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Mimarlık Anabilim Dalı, Lefkoşa, Kıbrıs.
  • Doğan Karakan, C. (2019). Gaziantep yeme içme mekanlarının tasarımında yeni eğilimler, Yüksek Lisans Tezi, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Mimarlık Anabilim Dalı, Gaziantep.
  • Gündüzlü, E. B., Erçevik Sönmez, B. (2021). İç mekân tasarımında özgünlük ve konsept: özgün ve özgün olmayan mekanların karşılaştırılması. Sanat ve Tasarım Dergisi, 243 – 267.
  • Nakatani, M. S. M., Pinto, M.J., Sousa, R. F. M. (2016). Place branding and tourist destination image: a preliminary understanding of destination marketing organizational models.
  • https://www.semanticscholar.org/paper/Place-branding-and-tourist-destination-image%3A-a-of-Nakatani-Pinto/2cc3e9116cf460804df635a5b6a5776169c65e05 (Erişim Tarihi: 28.10.2022).
  • Nalbant Özkul, B., Adıgüzel Özbek, D. (2019). Kent ve iç mimarlık kesişiminde “Kentsel iç mekan”. Yakın Mimarlık Dergisi, 3(1): 1-17
  • Odabaş, H., Donbay, U. (2022). Samsun’da kitap kafelerin ürün pazarlama stratejilerinde iç mekân tasarımı ve estetiğin etkisi. Bilgi Dünyası, 23(2): 141-172.
  • Özbek, M. (2005). Kamusal alan, Hil Yayın, İstanbul.
  • Özkan, H. (2022). Kadıköy’de kafelerin tercih sebepleri (Osmanağa ve Caferağa mahallesi örneği). Yüksek Lisans Tezi, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Coğrafya Anabilim Dalı, Bilecik.
  • Suvanajata, R. (2001). Relations in architectural space, designs and effects in space of the traditional Thai houses and temples. Doctoral Thesis, Volume One, The Bartlett, University College London, England.
  • Tekel, A. (2009). Alışveriş merkezlerinin “kamusal mekan” nitelikleri üzerine bir değerlendirme: Ankara Panora alışveriş merkezi örneği. Hacettepe Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları, 10: 141 – 154.
  • Tepe, D. (2019). Kamusal mekan özelliklerinin sosyal yaşam aktiviteleri üzerindeki etkisi- Karşıyaka- Bostanlı örneği. Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı, İzmir.
  • Topak, V., Öztürk Demirtaş, P. (2022). Perakende mağazalarının marka kimliği altında tasarlanması.
  • Fenerbahçe Üniversitesi Tasarım, Mimarlık ve Mühendislik Dergisi, 2 (2): 111-122.
  • Truskina S. (2015). Experience dimensions in new restaurant concept proposal, Bachelor’s Thesis. Degree Programme in International Business, Tampere University. Finland.
  • URL-1 (2023). https://www.flypgs.com/blog/dunyadaki-kitap-kafeler/ (Erişim Tarihi: 12.07.2023).
  • URL-2 (2023). https://mehmetakif.edu.tr/duyuru/6562/kitap-ve-kahve-kafeteryasi-ogrencilerimizin-hizmetinde (Erişim Tarihi: 12.07.2023).
  • Wertheim, J. (2012). Şekilli fizik sözlüğü. TUBİTAK Yayınları, Ankara.
  • Yıldırım, K., Aras, R., Soydaş Wilson, Z. (2007). Birbirlerinin satışını destekleyen hizmet ve ürünlerin bir arada sunulduğu ticari mekânlar: kitap evi-kafe örneği. Politeknik Dergisi, 10 (3): 313-324.
  • Zencirkıran, M., Çelik, H. B., Müdük, B., Görür, A., Çetiner, S., Eraslan, E., Tanrıverdi, D. (2018). İç mekan tasarım bitkilerinin kullanıcı için toksik özellikler bakımından değerlendirilmesi. Bartın Orman Fakültesi Dergisi, 20(1): 26 – 31.

Concept Based Design Approach in Public Interiors: Case Study of MAKÜ Book and Coffee Practice Cafeteria, Burdur/Türkiye

Yıl 2023, Cilt: 14 Sayı: 2, 262 - 272, 31.12.2023
https://doi.org/10.29048/makufebed.1327522

Öz

The aim of this study is to present a design approach based on a concept of its own, using the example of a public interior, which is one of the social spaces that are extremely important for social life. In this context, design approaches were developed to increase the usage potential of the MAKÜ Book and Coffee Application Cafeteria on the İstiklal Campus of Burdur Mehmet Akif Ersoy University (MAKÜ) in the areas of dining and reading and to meet user expectations. AutoCAD, 3Dsmax, Vray and Photoshop software were used in the design approach. Identified the current state and action space, purpose, and in accordance with the concept layout Interior re-evaluated, dining and book sections with different concepts for moving and fixed furniture, ceiling and floor surfaces, lighting, air conditioning and acoustic designs are reviewed. As a result, by separating the dining and reading sections in the workspace, concepts for acoustic comfort, adequate lighting and natural quality were created and proposals were presented.

Kaynakça

  • Altıparmakoğlu Sakarya, G. (2018). Mimari tasarımda su öğesinin farklı kullanım amaçları bakımından incelenmesi: Anadolu örneği. Asia Minor Studies: International Journal of Social Sciences, 6 (AGP sempozyum özel sayısı): 107- 120.
  • Anonim (2022). MAKÜ Kitap ve Kahve Uygulama Kafeteryası mevcut planı, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı.
  • Apaydın Başa, B. (2012) Mekan-kültür-kimlik: yeme-içme mekanlarının tasarımında Akdeniz Kültürünün etkileri, Agrindustrial Design 2, 18.
  • https://www.academia.edu/38320459/MEKAN_K%C3%9CLT%C3%9CR_K%C4%B0ML%C4%B0K_YEME_%C4%B0%C3%87ME_MEKANLARININ_TASARIMINDA_AKDEN%C4%B0Z_K%C3%9CLT%C3%9CR%C3%9CN%C3%9CN_ETK%C4%B0LER%C4%B0_SPACE_CULTURE_IDENTITY_THE_MEDITERRANEAN_EFFECTS_IN_THE_DESIGN_OF_EATING_DRINKING_SPACES_ _ (Erişim Tarihi: 11.10.2022).
  • Attiwill, S. (2011). Urban Interior: interior-making in the urban environment. 2011 IDA Congress Education Conference, October 24–26, 2011, Taipei, Taiwan. 217-224.
  • Balkan, E. A. (2005). Mimari tasarımda konsept. Bahçeşehir Üniversitesi Yayınları, İstanbul.
  • Bostan, İ. (2001). “Kahve”, Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi, C. 24, Ankara: TDV, ss. 202-205.
  • Cordan, Ö., Çolak, Ş. (2015). İç ve dış arasında mekansal ve toplumsal bir karşılaşma durumu olarak “kentsel iç mekan”. Mimarlık Dergisi. 384. http://www.mimarlikdergisi.com/index.cfm?sayfa=mimarlik&DergiSayi=398&RecID=3710 (Erişim Tarihi: 26.04.2022).
  • Dizman, O. K. (2015). Geçişlilik kavramının mekâna anlamsal ve simgesel yansımaları, Yüksek Lisans Tezi, Yakın Doğu Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Mimarlık Anabilim Dalı, Lefkoşa, Kıbrıs.
  • Doğan Karakan, C. (2019). Gaziantep yeme içme mekanlarının tasarımında yeni eğilimler, Yüksek Lisans Tezi, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Mimarlık Anabilim Dalı, Gaziantep.
  • Gündüzlü, E. B., Erçevik Sönmez, B. (2021). İç mekân tasarımında özgünlük ve konsept: özgün ve özgün olmayan mekanların karşılaştırılması. Sanat ve Tasarım Dergisi, 243 – 267.
  • Nakatani, M. S. M., Pinto, M.J., Sousa, R. F. M. (2016). Place branding and tourist destination image: a preliminary understanding of destination marketing organizational models.
  • https://www.semanticscholar.org/paper/Place-branding-and-tourist-destination-image%3A-a-of-Nakatani-Pinto/2cc3e9116cf460804df635a5b6a5776169c65e05 (Erişim Tarihi: 28.10.2022).
  • Nalbant Özkul, B., Adıgüzel Özbek, D. (2019). Kent ve iç mimarlık kesişiminde “Kentsel iç mekan”. Yakın Mimarlık Dergisi, 3(1): 1-17
  • Odabaş, H., Donbay, U. (2022). Samsun’da kitap kafelerin ürün pazarlama stratejilerinde iç mekân tasarımı ve estetiğin etkisi. Bilgi Dünyası, 23(2): 141-172.
  • Özbek, M. (2005). Kamusal alan, Hil Yayın, İstanbul.
  • Özkan, H. (2022). Kadıköy’de kafelerin tercih sebepleri (Osmanağa ve Caferağa mahallesi örneği). Yüksek Lisans Tezi, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Coğrafya Anabilim Dalı, Bilecik.
  • Suvanajata, R. (2001). Relations in architectural space, designs and effects in space of the traditional Thai houses and temples. Doctoral Thesis, Volume One, The Bartlett, University College London, England.
  • Tekel, A. (2009). Alışveriş merkezlerinin “kamusal mekan” nitelikleri üzerine bir değerlendirme: Ankara Panora alışveriş merkezi örneği. Hacettepe Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları, 10: 141 – 154.
  • Tepe, D. (2019). Kamusal mekan özelliklerinin sosyal yaşam aktiviteleri üzerindeki etkisi- Karşıyaka- Bostanlı örneği. Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı, İzmir.
  • Topak, V., Öztürk Demirtaş, P. (2022). Perakende mağazalarının marka kimliği altında tasarlanması.
  • Fenerbahçe Üniversitesi Tasarım, Mimarlık ve Mühendislik Dergisi, 2 (2): 111-122.
  • Truskina S. (2015). Experience dimensions in new restaurant concept proposal, Bachelor’s Thesis. Degree Programme in International Business, Tampere University. Finland.
  • URL-1 (2023). https://www.flypgs.com/blog/dunyadaki-kitap-kafeler/ (Erişim Tarihi: 12.07.2023).
  • URL-2 (2023). https://mehmetakif.edu.tr/duyuru/6562/kitap-ve-kahve-kafeteryasi-ogrencilerimizin-hizmetinde (Erişim Tarihi: 12.07.2023).
  • Wertheim, J. (2012). Şekilli fizik sözlüğü. TUBİTAK Yayınları, Ankara.
  • Yıldırım, K., Aras, R., Soydaş Wilson, Z. (2007). Birbirlerinin satışını destekleyen hizmet ve ürünlerin bir arada sunulduğu ticari mekânlar: kitap evi-kafe örneği. Politeknik Dergisi, 10 (3): 313-324.
  • Zencirkıran, M., Çelik, H. B., Müdük, B., Görür, A., Çetiner, S., Eraslan, E., Tanrıverdi, D. (2018). İç mekan tasarım bitkilerinin kullanıcı için toksik özellikler bakımından değerlendirilmesi. Bartın Orman Fakültesi Dergisi, 20(1): 26 – 31.
Toplam 28 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular İç Mimarlık
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Ümit Akyıldız 0000-0001-6824-9898

Hüseyin Samet Aşıkkutlu 0000-0002-3518-7202

Latif Gürkan Kaya 0000-0001-8033-1480

Erken Görünüm Tarihi 7 Kasım 2023
Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2023
Kabul Tarihi 15 Eylül 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 14 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Akyıldız, Ü., Aşıkkutlu, H. S., & Kaya, L. G. (2023). Kamusal İç Mekânlarda Konsepte Dayalı Tasarım Yaklaşımı: MAKÜ Kitap ve Kahve Uygulama Kafeteryası Örneği, Burdur. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 14(2), 262-272. https://doi.org/10.29048/makufebed.1327522