Yazım Kuralları

1. Özet: Yapılan araştırma ile ilgili araştırmanın metodolojisi, amacı, katılımcıları, yöntemi, bulguları, araştırmanın sonucu kısa ve öz bir ifade ile belirtilmelidir. Özet metin 250 kelimeyi geçmemeli ve makale taslağına göre hazırlanmalıdır.

2. Giriş: Giriş bölümünde araştırmanın problem durumu okuyucuya aktarılmalıdır. Araştırmaya ilişkin tanımların sadece verilmesi giriş bölümü amacı dışındadır. Giriş bölümünde paragraflar arası anlam bütünlüğü sağlanarak yazılmalıdır. ayrıca araştırmanın amacı ve alan yazına katkısı ve çalışmanın alan yazında ne tür bir boşluğu dolduracağına dair bilgiler verilmelidir.

3. Yöntem:  yöntem kısmı dört başlık altında sıralanmalıdır. Bu başlıklar ve içerikleri şu şekildedir;
a)Araştırma Modeli : Araştırma modeli ve  modelin neden araştırmada kullandığının belirtilmesi gerekmektedir.
b) Evren Örneklem- Çalışma Grubu:  Araştırmada evren  ve örnekleme ilişkin yapılacak tanımlamalarda  araştırma evrenine ait sayının belirtilmesi ve örneklem sayısısın temsil niteliğinde olduğu belirtilmelidir. Nicel ve Nitel araştırma modelleri için kullanılacak farklı örnekleme yöntemlerinin neden seçildiği ve bu örnekleme yöntemlerine ait tanımlayıcı bilgilerin verilmesi gerekmektedir.
c)Veri Toplama Araçları: Araştırmada kullanılan veri toplama araçlarına yönelik veri toplama aracının oluşturulma amacını geçerlik güvenirlik ile ilgili bilgilerinin verilmesi gerekmektedir.
d) Verilerin Analizi:  Araştırmada verilerin analizi için kullanılan analiz tekniklerinin açıklandığı bölümdür. Bu bölümde araştırmada kullanılan analiz tekniklerinin neden yapıldığı açıklanmalı  gerekirse kaynak kullanılarak belirtilmesi gerekmektedir.


4. Bulgular: Araştırma hipotezlerini test etmede ya da problem/lerin istatistik analizlerinde kullanılan değerlere (ortalama, standart sapma vb.) her değişkene göre ayrı ayrı yer verilmelidir. Tablo ve şekiller metin içinde verilmelidir.

5.Tartışma ve Sonuç: Araştırma bulgularının literatür ışığında açıklanmasını ve tartışılmasını içermelidir. Araştırmadan elde edilen sonuçlar ve var ise geleceğe dönük öneriler kısaca verilmelidir.

6.Yazar Notları: Eğer araştırma bir tez çalışmasının özeti ise, araştırmayı destekleyen kurum var ise ya da kongrede bildiri olarak sunulmuş ise bu bölümde belirtilmelidir. Ayrıca araştırmacının araştırmaya katkıları nedeni ile teşekkür etmek istediği kişiler de bu sayfada belirtilmelidir. 

7. Kaynaklar: Kaynak gösterimi ile ilgili, Spor Bilimleri Dergisi web sayfasından yazım kuralları içerisinde de yer alan APA 6 Kaynak Gösterimi incelenerek detaylı bilgi edinilebilir.

8.Ekler: Yazar tarafından uygun görüldüğünde, araştırmada kullanılan ölçekler gibi ek bilgileri içerebilir.

Tablolar: Tablolar, metin akışı içinde olmalıdır. Tablo yazısı ve tablo numarası, tablonun altında ve metni ortala olarak verilmeli, tablo başlığı tablo numarasının yanından itibaren yazılmalıdır. Tablo başlığında, yalnızca birinci kelimenin ilk harfi büyük olmalı, diğer kelimeler küçük harfle başlamalı ve devam etmelidir. Tablolar APA stiline göre  hazırlanmalıdır.Tablo, içeriğine göre 9-10 punto olarak hazırlanabilir. Tablo içeriğinde satır aralarına boşluk verilmemelidir.

Şekil ve Grafikler: Şekil başlıkları ve şekiller, metin akışı içinde olmalıdır. Şekil numaraları ve başlıkları şekillerin altında yer almalıdır. Şekil başlıklarında yalnızca ilk kelimenin baş harfi büyük olmalı diğer kelimeler tamamen küçük harf olmalıdır.

Yazım İle İlgili Yazarlara Önemli Bilgiler

Sayın yazarlar siteye eklenen makale şablonuna göre makalenizi güncellemeniz gerekmektedir.

Sayın yazarlar, makale gönderim sürecinde ilk etapta şablon isimsiz ve kurum bilgileri eklenmeden anonim bir şekilde sisteme yüklenmelidir.


Makalelerin İngilizce ve Türkçe başlıklar şablonda belirtilen yere eklenmelidir. Başlıklarda ilk harf büyük diğer harfler küçük olacak şekilde ayarlanmalıdır.

Yazar bilgilerinde yer alan yazar katkı oranı belirtilmeli, yazarların orcid bilgileri  İD işaretine köprü oluşturularak eklenmelidir.

Özet 250 kelimeyi aşmamalıdır.

Araştırmada metin içi kaynak gösterimleri APA stiline göre yapılmalıdır. (Soyadı, Tarih) şeklinde metin içi kaynak gösterimleri yapılmalıdır.

Birden fazla metin içi kaynak gösteriminde (Soyadı, Tarih; Soyadı, Tarih) şeklinde yapılmalıdır.

Çok yazarlı makalelerin metin içi kaynak gösterimleri (Soyadı, Vd., Tarih) şeklinde yapılmalıdır.

Özet ana başlık Türkçe ve İngilizce 12 punto Büyük harf ile yazılmalıdır. 

Özet dışında yer alan bölümlerde Giriş, Yöntem, Tartışma ve Sonuç ve Kaynaklar bölümleri 12 punto kalın ilk harf büyük diğer harfler küçük olacak şekilde olmalıdır.

Kaynaklar alfabetik bir şekilde APA 6 ya göre tasarlanmalıdır.



Son Güncelleme Zamanı: 4.06.2024 15:44:13

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi Haziran ve Aralık aylarında yılda iki kez yayımlanan bilimsel ve hakemli bir dergidir.

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı  (CC BY NC 4.0). ile lisanslanmıştır.


              Flag Counter               29634                                                29633                                                              

    

TÜBİTAK-ULAKBİM DERGİPARK AKADEMİK bünyesinde kurulan Burdur Mehmet Akif Ersoy  Üniversitesi  Spor Bilimleri  Dergisi Doçentlik başvurusunda b maddesi kapsamında değerlendirilmektedir.