Araştırma Makalesi

Türkiye’de Yönetişimin İzini Aramak

Cilt: 5 Sayı: 3 31 Aralık 2022
PDF İndir
TR EN

Türkiye’de Yönetişimin İzini Aramak

Öz

Bu çalışmanın amacı Türkiye’deki yönetişim algı ve düzeyini ölçmektir. Bu doğrultuda Türkiye’de yönetişim algı ve düzeyi ne seviyededir? sorusu bağlamında nicel araştırma yöntemiyle çalışma yapılmıştır. Bu yöntemin tekniklerinden olan anket tekniği kullanılarak İstanbul, İzmir, Konya, Gaziantep, Hatay ve Kahramanmaraş illerinde çalışma gerçekleştirilmiştir. Yönetişim anlayışına uygun şekilde adı geçen illerde kamu sektörü, özel sektör, STK ve vatandaşlara 1515 anket uygulanmıştır. Anketler SPSS 25.0 programı ile analiz edilmiştir. Yönetişim algı ve düzeyi ile birlikte demografik verilerin bunlar üzerindeki etkileri de yönetişimin boyutları ve bir bütün olarak ölçek dikkate alınarak yapılan bağımsız t testi, tek yönlü varyans analizi ve Bonferroni testleri ile ortaya konulmuştur. Çalışmanın sonucunda Türkiye’nin yönetişim algı ve düzeyinin arzulanan seviyelerde olmadığı ve demografik verilerin yönetişim algı ve düzeyi üzerinde etkili olduğu bulgulanmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. AKPINAR, Mahmut (2011), “Gün Işığında Yönetim Açısından Türk Kamu Yönetiminde Açıklık ve Şeffaflık Sorunu”, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, S.16(2), ss.235-261.
  2. ASLAN, Muhammed Miraç & BULUT, Yakup (2022), “İklim Değişikliğine Dirençli Kentlerin Oluşumunda Yenilikçi Yaklaşımlar: İklim Değişikliği Yönetişimi ve Enerji Verimli Binalar”, Kent Akademisi, S.15(3), ss.1023-1036.
  3. AYDIN, Ahmet Hamdi (2013), Kamu Yönetimine Giriş, Seçkin Yayıncılık, Ankara, 2.Baskı.
  4. BAYRAKTAR, Fesih (2015), “Yönetişim Paradigması ve Neoliberalizm: Çelişki ve Kopuş Mu Uyum ve Süreklilik Mi?”, Ardahan Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, S.2, ss.71-94.
  5. BULUT, Yakup, AKIN, Soner, & KAHRAMAN, Ömer Fuad (2017), “Kamu Politikalarının Oluşturulmasında Sivil Toplum Kuruluşlarının Etkisi”, Strategic Public Management Journal, S.3(6), ss.23-34.
  6. ÇELİK, Abdullah (2013), “Kent Yönetimi Bağlamında Kent Konseyinin İşlevleri Üzerine Bir Değerlendirme”, Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, S.14(2), ss.215-229.
  7. ÇUKURÇAYIR, Mehmet Akif (2012), “Yönetim Süreçlerinde Açıklık: ‘Open Government’ ve Yerel Yönetimler”, Yerel Politikalar Dergisi, S.1, ss.1-15.
  8. DEMİRCİ, Mustafa (2013), “Yönetişim, Otorite ve Meşruiyet”, Yönetişim: Türk Kamu Yönetimine Yansımaları (Ed. Fatma Neval Genç), Çizgi Kitapevi, Konya, ss.1-62.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Kamu Yönetimi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2022

Gönderilme Tarihi

9 Kasım 2022

Kabul Tarihi

27 Aralık 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Cilt: 5 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Durgun, S., & Taş, İ. E. (2022). Türkiye’de Yönetişimin İzini Aramak. Uluslararası Yönetim Akademisi Dergisi, 5(3), 569-587. https://doi.org/10.33712/mana.1201811

Cited By