TR
EN
Küresel ve Bölgesel Terörizme Karşı Türk Devletleri Teşkilatı: Analiz ve Operasyon Düzeyi
Öz
Terörle mücadelede ulusal ve uluslararası anlamda yoğun bir devlet ve devletler üstü sistemlerin varlığı, başarıya ulaşılmasında önemli bir rol oynamaktadır. Uluslararası güvenlik sisteminin yeni ve etkili bir aktörü olduğu değerlendirilen Türk Devletleri Teşkilatının, bu anlamda küresel ve bölgesel terörizme karşı analiz ve operasyon düzeylerinde, uluslararası düzenin geleceğini etkileyecek bir mekanizma olduğu düşünülmektedir. Bu bağlamda Türk Devletleri Teşkilatı, bir güvenlik topluluğu olarak, üye devletlerin ortak paydada olduğu bir politika üretme aygıtıdır. Ortak terör tehditleri çerçevesinde, üye devletlerin, Türk Devletleri Teşkilatını temsilen uluslararası güvenlik doktrininin yeniden şekillenmesinde aktif olmaları, bu çalışmada analiz edilmiştir. Bu çalışmada amaç, Türk Devletleri Teşkilatının “bir uluslararası güvenlik örgütü” olarak tanımlanabilmesinin tartışmasını sunabilmektir. Çalışmanın geneli, Türk Devletleri Teşkilatı nezdinde “terörle mücadele, istihbarat, uluslararası güvenlik doktrini, operasyonel kod/kapasite” gibi konularla çerçevelenmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde, Teşkilatın terörle mücadelede istihbarat yönetimi ve görev gücü; ikinci bölümünde, Teşkilatın uluslararası güvenlik doktrini ve üçüncü bölümde de Teşkilatın terörle mücadele kurulu mekanizması düzeyinde olası operasyonlar konuları irdelenmiştir. Sonuç olarak varılan nokta, Türk Devletleri Teşkilatının bir güven ve güvenlik artırıcı fonksiyonu sürdürmesi ve bu doğrultuda Türkiye-Azerbaycan-Özbekistan üçlü kurucu gücün aktif rolünü geliştirmesidir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- ABEN, Dauren (2019), “Regional Security in Central Asia: Addressing Existing and Potential Threats and Challenges”. Eurasian Research Journal, S.1(1), ss.51-65.
- AĞIR, Osman, GÜVEN, Mehmet Emin ve KATILMIŞ, Canan (2021). “Irak ve Şam İslam Devleti”, Terör ve Propaganda (Ed. Abdülkadir Baharçiçek, Gökhan Tuncel, Osman Ağır), Nobel Yayınları, Ankara, ss.86-160.
- AK, Tarık (2022), İç Güvenlik İstihbaratında Sosyal Ağ Analizi, Nobel Yayınları, Ankara.
- AKCHURINA, Victoria ve LAVORGNA, Anita (2014), “Islamist Movements in the Fergana Valley: A New Threat Assessment Approach”, Global Crime, S.15(3-4), ss.320-336.
- BAKAN, Selahaddin ve YILDIRIM, Umut Turgut (2021), “Kürdistan İşçi Partisi (PKK)”, Terör ve Propaganda (Ed. Abdülkadir Baharçiçek, Gökhan Tuncel, Osman Ağır), Nobel Yayınları, Ankara, ss.211-265.
- BİRDİŞLİ, Fikret (2017), “Orta Asya Bölgesel Güvenlik Kompleksi Bağlamında Kırgızistan-Özbekistan İhtilafı”, Yönetim Bilimleri Dergisi, S.15(30), ss.123-143.
- CAFORIO, Giuseppe (2017), Askeri Sosyoloji (Çev. Zafer Uzun, Hakan Bayramlık), Nobel Yayınları, Ankara.
- ÇAĞATAY, Serkan Niyazi ve KARASOY, Hasan Alpay (2020), İstihbarat: Devlet için Önem ve İşlevi, LiteraTürk Yayınları, Konya.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Kamu Yönetimi
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
21 Ekim 2023
Gönderilme Tarihi
4 Ağustos 2023
Kabul Tarihi
26 Eylül 2023
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2023 Cilt: 6 Sayı: 3
APA
Parlak, B., & Mağat, M. (2023). Küresel ve Bölgesel Terörizme Karşı Türk Devletleri Teşkilatı: Analiz ve Operasyon Düzeyi. Uluslararası Yönetim Akademisi Dergisi, 6(3), 581-592. https://doi.org/10.33712/mana.1338016
Cited By
Türk Devletleri Teşkilatı’nın Avrasya’da Artan Önemi: Ekonomi Politik Açıdan Bir Değerlendirme
Marmara Türkiyat Araştırmaları Dergisi
https://doi.org/10.16985/mtad.1603945
