TR
EN
Otel Devremülke Karşı: Turizm Sektöründe Topluluk Ekolojisi Bağlamında Bir Araştırma
Öz
Örgütlerin oluşturduğu popülasyonlar çıkarları doğrultusunda kendi aralarında bağlar oluşturduklarında karşılıklı etkileşim içine girebilmektedirler. Örgütler birbirlerinden pozitif veya negatif yönde etkilenmektedir. Negatif yönde etkilenme örgütler arasında rekabete neden olabilir, pozitif etkilenme ise fayda sağlayıcı nitelik taşır. Aynı popülasyonu oluşturan iki farklı tür form arasındaki fonksiyonel ilişkiyi ortaya koymak, araştırmanın konusunu oluşturmaktadır. Bu bağlamda, çalışmanın amacı popülasyonların birbirleri ile olan etkileşimlerinin niteliğini ortaya koymaktır. Afyonkarahisar’daki termal turizm merkezleri bir bütün olarak değerlendirildiğinde farklı örgüt popülasyonların varlığından, toplanmasından söz edilebilir. Popülasyon dinamiklerini belirleyebilmek için Kültür ve Turizm Bakanlığı, Turizm İl Müdürlüğü ve yerel yönetimlerden veri toplanmıştır. Elde edilen veriler Lotka-Volterra modeliyle test edilmiştir. Çalışmada parametre tahminlerinin istatistiksel anlamlılıkları incelendiğinde Afyonkarahisar’daki termal oteller ve devremülkler arasında karşılıklı yaşam (mutualist) ilişkisi olduğu ortaya çıkmıştır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- ALDRICH, E. Howard ve RUEF, Martin (2006), Organizations Evolving, SAGE Publications, California (US), Second Edition.
- ARIKAN, Samed (2014), “Örgütsel Ekoloji Kuramı: Türkiye’de Siyasi partiler Örneği”, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
- ASTLEY, W. Graham (1985), “The Two Ecologies: Population and Community Perspectives on Organizational Evolution”, Administrative Science Quarterly, S.30(2), ss.224-241.
- ASTLEY, W. Graham, VAN DE VEN, Andrew H. (1983), “Central Perspectives and Debates in Organization Theory”, Administrative Science Quarterly, S.28(2), ss.254-273.
- ATAY, Mehmet Tarık, ÖZYAZICIOĞLU, Mehmet ve COŞKUN, Safa Bozkurt (2007), “Değişken Katsayılı Avcı-Av Probleminin Varyasyonel İterasyon Modeli ile Analizi”, XX. Ulusal Matematik Sempozyumu Bildiriler Kitabı, 3-6 Eylül 2007 – Erzurum, Atatürk Üniversitesi Yayını, Erzurum, ss.1-4.
- BARNETT, Wiiliam P. ve CARROLL, Glenn R. (1987), “Competition and Mutualism among Early Telephone Companies”, Administrative Science Quarterly, S.32, ss.400-421.
- BAUM, Joel A. C. ve HAVEMAN, Heather A. (1997), “Love thy Neighbor? Differentiation and Agglomeration in the Manhattan Hotel Industry, 1898-1990”, Administrative Science Quarterly, S.42(2), ss.304-338.
- BAUM, Joel A.C. (1996), The SAGE Handbook of Organizational Ecology (Ed. Stewart R. Clegg, Cynthia Hardy, Walter R. Nord), Sage Publications, Londra (UK).
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Organizasyon ve Yönetim Teorisi
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
3 Ocak 2024
Gönderilme Tarihi
28 Eylül 2023
Kabul Tarihi
31 Aralık 2023
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2023 Cilt: 6 Sayı: 4
