Yenebilir ve tıbbi özellikli makrofungusların üretimi, dünya genelinde en yüksek miktarda gerçekleştirilen katı faz fermentasyonu uygulamasıdır. En fazla üretimi yapılan mantar türleri Agaricus bisporus, Pleurotus türleri ve Lentinula edodes’tir. Üretilen her bir kg mantar için atık olarak 3–5 kg kadar atık mantar kompostu/substratı (AMS) açığa çıktığı bildirilmektedir. Bu durumda AMS’nin depolanma ya da uzaklaştırılması, çözülmesi gereken ve büyüyen bir sorun olarak ortaya çıkmaktadır. AMS’nin tekrar kullanımı ve ekonomiye geri dönüşüm alternatiflerini irdeleleyecek olan bu yazı dizisinin ikincisinde AMS’nin lakkaz, lignin peroksidaz, mangan peroksidaz, versatil peroksidaz, selülaz ve ksilanaz gibi biyoteknolojik öneme sahip lignoselülozik enzimlerin kaynağı olarak kullanılabilirliği değerlendirilmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | MİKOLOJİ |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Nisan 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 7 Sayı: 1 |
Uluslararası Hakemli Dergi
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.