BibTex RIS Kaynak Göster

Atık Mantar Kompostu/Substratının Kullanım Alanları – 2: Lignoselülozik Enzim Ekstraksiyonu

Yıl 2016, Cilt: 7 Sayı: 1, 66 - 77, 29.04.2016

Öz

Yenebilir ve tıbbi özellikli makrofungusların üretimi, dünya genelinde en yüksek miktarda gerçekleştirilen katı faz fermentasyonu uygulamasıdır. En fazla üretimi yapılan mantar türleri Agaricus bisporus, Pleurotus türleri ve Lentinula edodes’tir. Üretilen her bir kg mantar için atık olarak 3–5 kg kadar atık mantar kompostu/substratı (AMS) açığa çıktığı bildirilmektedir. Bu durumda AMS’nin depolanma ya da uzaklaştırılması, çözülmesi gereken ve büyüyen bir sorun olarak ortaya çıkmaktadır. AMS’nin tekrar kullanımı ve ekonomiye geri dönüşüm alternatiflerini irdeleleyecek olan bu yazı dizisinin ikincisinde AMS’nin lakkaz, lignin peroksidaz, mangan peroksidaz, versatil peroksidaz, selülaz ve ksilanaz gibi biyoteknolojik öneme sahip lignoselülozik enzimlerin kaynağı olarak kullanılabilirliği değerlendirilmiştir.

Yıl 2016, Cilt: 7 Sayı: 1, 66 - 77, 29.04.2016

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm MİKOLOJİ
Yazarlar

Mustafa Yamaç

Aysun Pekşen

Yayımlanma Tarihi 29 Nisan 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 7 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Yamaç, M., & Pekşen, A. (2016). Atık Mantar Kompostu/Substratının Kullanım Alanları – 2: Lignoselülozik Enzim Ekstraksiyonu. Mantar Dergisi, 7(1), 66-77.

Uluslararası Hakemli Dergi

Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır 

Creative Commons Lisansı

Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.