Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Cultivation and Dissemination of Pleurotus ostreatus (Jacq.) P. Kumm. in Marmara Region

Yıl 2019, Cilt: 10 Sayı: 2, 92 - 102, 30.10.2019

Öz

Cultivated mushrooms have been grown firstly in France
in 1650 and commercially produced for the first time in the United States of
America during 1880s. In Turkey the practice of cultivating mushrooms have been
started firstly in 1960s, the production of cultivated mushrooms had gained a
commercial value and turned into an industry in 1990s and an important area of
investment in 2000s. Amongst those mushrooms that have been cultivated, Agaricus bisporus (also known as “common
mushroom”) comes first and Pleurotus
ostreatus
appears as the second most produced mushroom type. This research
investigates the current production status of Pleurotus ostreatus in Marmara Region and the density of production
in the region. In order to do this a survey study had been conducted by meeting
6 different mushroom producer company face-to-face. The companies have been
carefully choosen from those who are also producing composts and mycelium.
According to the results of the research, it’s been seen that the size of the
interviewed mushroom companies are at optimum levels. The producer companies
are producing Pleurotus ostreatus
with an average of 23% efficiency. It’s been found out that one of the most
important reasons in this low efficiency levels is the high input prices for
the production of Pleurotus ostreatus.
The importance of pulling the prices of the herbal materials of the components
of compost to more normal levels comes up in order to extend the production of Pleurotus ostreatus.

Kaynakça

  • Ak E., Gezer T., Taşkın T. (2008). Ege Bölgesinde Tespit Edilen Bazı Makro Mantarlar. Türkiye 8. Yemeklik Mantar Kongresi Bildirisi, 15-17 Ekim, Kocaeli. Alkan N. (2013). Bazı Marofungusların Biyolojik Aktivitelerinin Araştırılması. (Yüksek Lisans Tezi), Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla. Bora T., Toros S., Özhaktan H. (1996). Kültür Mantarı: Hastalıkları, Zararlıları ve Savaşımı. İstanbul: Afa Matbaacılık.Cotter T. (2014). Choosing, Handling and Storing Spawn. In Organic Mushroom Farming and Mycoremediation: Simple to Advanced and Experimental Techniques for Indoor and Outdoor Cultivation (Frist Edition ed.). United States of America: Chelsea Green Publishing.Çelik B. (2012). Mantar Kompostunun Hazırlanma Sürecinde Azot ve Karbon Döngülerinin İzlenmesi. (Yüksek Lisans Tezi), Ege Üniversitesi, Bornova-İzmir. Deniz M.U., Tütüncü Ş., Eren E. (2016). Ankara İli Kültür Mantarı Yetiştiriciliğinde Tespit Edilen Sorunlar. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 4: 182–188.Doğan N., Doğan C., Hayoğlu İ. (2014). Farklı Sıcaklık ve Süre Uygulamalarının Pleurotus ostreatus (İstiridye Mantarı)'un Bazı Özelliklerine Etkisi. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 18: 10–16.Doğan N., Doğan C., Bilgin S., Hayoğlu İ., Dağıstanlı Ö. (2015). Pleurotus ostreatus’tan Mantar Tozu Üretiminde Kurutma İşleminin Yanıt Yüzey Yöntemi Kullanılarak Optimizasyonu. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 21: 433–437.Eren E., Pekşen A. (2016). Türkiye’de Kültür Mantarı Sektörünün Durumu ve Geleceğine Bakış. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 4: 189–196.Eren R., Süren T., Kızıleli M. (2017). Gastronomik Açıdan Türkiye’de Yenilebilir Yabani Mantarlar Üzerine Kavramsal Bir Değerlendirme. Turizm Akademik Dergisi, 77–89.Esen N.C., Dernek Z. (2008). Alternatif Besin Mantar Üretim ve Tüketimde Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri. 8. Türkiye Tarım Ekonomisi Kongresi, Bursa. Islam S. (2013). Cultivation Techniques of Edible Mushrooms: Agaricus bisporus, Pleurotus spp., Lentinula edodes and Volvariella volvocea. The Magic of Mushroom and Mould Biology, 1–33.Kırbağ S., Korkmaz V. (2013). Sellülozik Atıkların Pleurotus spp.’nin Gelişim Periyodu ve Verimi Üzerine Etkileri. Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 14: 239–244.Kurt F. (2013). Pozantı (Adana) İlçesi Makrofungusları. (Yüksek Lisans Tezi), Selçuk Üniversitesi, Konya.Küçükomuzlu B., Pekşen A. (2005). Yetiştirme Ortamı Ağırlıklarının Pleurotus Mantar Türlerinin Verim ve Kalitesi Üzerine Etkileri. OMÜ Ziraat Fak. Dergisi, 20: 64–71.MEB. (2012). Kültür Mantarı Yetiştiriciliği. Ankara.Mushworld (2004). Oyster Mushroom Cultivation. Mushroom Growers' Handbook 1: Oyster Mushroom Cultivation.Pathmashini L., Arulnandhy V., Wilson Wijeratnam R. S. (2008). Cultivation of Oyster Mushroom (Pleurotus ostreatus) on Sawdust. Cey. J. Sci. (Bio. Sci.), 37 (2): 177–182. Zaidman B., Yassin M., Mahajna J., Wasser S.P. (2005). Medicinal Mushroom Modulators of Molecular Targets as Cancer Therapeutics. Appl Microbiol Biotechnol, 67: 453–468.

Marmara Bölgesinde Üretilen Pleurotus ostreatus (Jacq.) P. Kumm. (Kayın Mantarı)’un Üretimi ve Yaygınlaşması

Yıl 2019, Cilt: 10 Sayı: 2, 92 - 102, 30.10.2019

Öz

Kültür mantarlarının yetiştirilmesine ilk defa 1650
yılında Fransa’da, ticari boyutta ilk üretimine ise 1880’lerde Amerika Birleşik
Devletleri’nde başlanmıştır. Türkiye’de mantarların kültüre alınma
çalışmalarına ilk 1960’larda başlanmış, 1990’larda ticari bir değer kazanarak
sektörleşen mantar üretimi, 2000’li yıllarda önemli bir yatırım alanına
dönüşmüştür. Kültürü yapılan mantarlar sıralamasında ilk sırayı “beyaz şapkalı
mantar” olarak da bilinen Agaricus
bisporus
türü mantar alırken, kayın, kavak ya da istiridye mantarı olarak
bilinen Pleurotus ostreatus türü
mantarın ise ikinci en çok üretilen mantar çeşidi olarak karşımıza çıktığı
görülmektedir.  Bu araştırmada, Marmara
Bölgesi’nde Pleurotus ostreatus’un
mevcut üretim durumu ve bölgedeki üretim yoğunluğu araştırılmıştır. Bu amaçla
bölgede 6 mantar üreticisi işletme ile yüz yüze görüşülerek bir anket çalışması
yapılmıştır. Üretici firmaların kompost ve misel de üreten işletmeler olmasına
dikkat edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; görüşülen mantar işletmelerinin
tesis büyüklüklerinin optimum düzeyde olduğu görülmüştür. Üretici firmalar,
ortalama olarak %23 düzeyinde bir verimle istiridye mantarı üretmektedir.
İşletmelerin bu verim düşüklüğünde en önemli sebeplerden birinin istiridye
mantarı üretimindeki girdi fiyatlarının yüksekliği olduğu görülmüştür.
İstiridye mantarı üretiminin yaygınlaşması için özellikle kompost içeriğinde
yer alan bitkisel materyallerin fiyatlarının daha normal seviyelere
çekilmesinin önemi ortaya çıkmıştır.

Kaynakça

  • Ak E., Gezer T., Taşkın T. (2008). Ege Bölgesinde Tespit Edilen Bazı Makro Mantarlar. Türkiye 8. Yemeklik Mantar Kongresi Bildirisi, 15-17 Ekim, Kocaeli. Alkan N. (2013). Bazı Marofungusların Biyolojik Aktivitelerinin Araştırılması. (Yüksek Lisans Tezi), Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla. Bora T., Toros S., Özhaktan H. (1996). Kültür Mantarı: Hastalıkları, Zararlıları ve Savaşımı. İstanbul: Afa Matbaacılık.Cotter T. (2014). Choosing, Handling and Storing Spawn. In Organic Mushroom Farming and Mycoremediation: Simple to Advanced and Experimental Techniques for Indoor and Outdoor Cultivation (Frist Edition ed.). United States of America: Chelsea Green Publishing.Çelik B. (2012). Mantar Kompostunun Hazırlanma Sürecinde Azot ve Karbon Döngülerinin İzlenmesi. (Yüksek Lisans Tezi), Ege Üniversitesi, Bornova-İzmir. Deniz M.U., Tütüncü Ş., Eren E. (2016). Ankara İli Kültür Mantarı Yetiştiriciliğinde Tespit Edilen Sorunlar. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 4: 182–188.Doğan N., Doğan C., Hayoğlu İ. (2014). Farklı Sıcaklık ve Süre Uygulamalarının Pleurotus ostreatus (İstiridye Mantarı)'un Bazı Özelliklerine Etkisi. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 18: 10–16.Doğan N., Doğan C., Bilgin S., Hayoğlu İ., Dağıstanlı Ö. (2015). Pleurotus ostreatus’tan Mantar Tozu Üretiminde Kurutma İşleminin Yanıt Yüzey Yöntemi Kullanılarak Optimizasyonu. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 21: 433–437.Eren E., Pekşen A. (2016). Türkiye’de Kültür Mantarı Sektörünün Durumu ve Geleceğine Bakış. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 4: 189–196.Eren R., Süren T., Kızıleli M. (2017). Gastronomik Açıdan Türkiye’de Yenilebilir Yabani Mantarlar Üzerine Kavramsal Bir Değerlendirme. Turizm Akademik Dergisi, 77–89.Esen N.C., Dernek Z. (2008). Alternatif Besin Mantar Üretim ve Tüketimde Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri. 8. Türkiye Tarım Ekonomisi Kongresi, Bursa. Islam S. (2013). Cultivation Techniques of Edible Mushrooms: Agaricus bisporus, Pleurotus spp., Lentinula edodes and Volvariella volvocea. The Magic of Mushroom and Mould Biology, 1–33.Kırbağ S., Korkmaz V. (2013). Sellülozik Atıkların Pleurotus spp.’nin Gelişim Periyodu ve Verimi Üzerine Etkileri. Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 14: 239–244.Kurt F. (2013). Pozantı (Adana) İlçesi Makrofungusları. (Yüksek Lisans Tezi), Selçuk Üniversitesi, Konya.Küçükomuzlu B., Pekşen A. (2005). Yetiştirme Ortamı Ağırlıklarının Pleurotus Mantar Türlerinin Verim ve Kalitesi Üzerine Etkileri. OMÜ Ziraat Fak. Dergisi, 20: 64–71.MEB. (2012). Kültür Mantarı Yetiştiriciliği. Ankara.Mushworld (2004). Oyster Mushroom Cultivation. Mushroom Growers' Handbook 1: Oyster Mushroom Cultivation.Pathmashini L., Arulnandhy V., Wilson Wijeratnam R. S. (2008). Cultivation of Oyster Mushroom (Pleurotus ostreatus) on Sawdust. Cey. J. Sci. (Bio. Sci.), 37 (2): 177–182. Zaidman B., Yassin M., Mahajna J., Wasser S.P. (2005). Medicinal Mushroom Modulators of Molecular Targets as Cancer Therapeutics. Appl Microbiol Biotechnol, 67: 453–468.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm ARAŞTIRMA MAKALESİ
Yazarlar

Banu Coşkun Akçay 0000-0002-6740-6342

Hasan Hüseyin Doğan 0000-0001-8859-0188

Yayımlanma Tarihi 30 Ekim 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 10 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Coşkun Akçay, B., & Doğan, H. H. (2019). Marmara Bölgesinde Üretilen Pleurotus ostreatus (Jacq.) P. Kumm. (Kayın Mantarı)’un Üretimi ve Yaygınlaşması. Mantar Dergisi, 10(2), 92-102. https://doi.org/10.30708/mantar.538354

Uluslararası Hakemli Dergi

Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır 

Creative Commons Lisansı

Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.