Cultivated mushrooms have been grown firstly in France
in 1650 and commercially produced for the first time in the United States of
America during 1880s. In Turkey the practice of cultivating mushrooms have been
started firstly in 1960s, the production of cultivated mushrooms had gained a
commercial value and turned into an industry in 1990s and an important area of
investment in 2000s. Amongst those mushrooms that have been cultivated, Agaricus bisporus (also known as “common
mushroom”) comes first and Pleurotus
ostreatus appears as the second most produced mushroom type. This research
investigates the current production status of Pleurotus ostreatus in Marmara Region and the density of production
in the region. In order to do this a survey study had been conducted by meeting
6 different mushroom producer company face-to-face. The companies have been
carefully choosen from those who are also producing composts and mycelium.
According to the results of the research, it’s been seen that the size of the
interviewed mushroom companies are at optimum levels. The producer companies
are producing Pleurotus ostreatus
with an average of 23% efficiency. It’s been found out that one of the most
important reasons in this low efficiency levels is the high input prices for
the production of Pleurotus ostreatus.
The importance of pulling the prices of the herbal materials of the components
of compost to more normal levels comes up in order to extend the production of Pleurotus ostreatus.
Compost Cultivated mushroom Marmara region Mycelium Pleurotus ostreatus
Kültür mantarlarının yetiştirilmesine ilk defa 1650
yılında Fransa’da, ticari boyutta ilk üretimine ise 1880’lerde Amerika Birleşik
Devletleri’nde başlanmıştır. Türkiye’de mantarların kültüre alınma
çalışmalarına ilk 1960’larda başlanmış, 1990’larda ticari bir değer kazanarak
sektörleşen mantar üretimi, 2000’li yıllarda önemli bir yatırım alanına
dönüşmüştür. Kültürü yapılan mantarlar sıralamasında ilk sırayı “beyaz şapkalı
mantar” olarak da bilinen Agaricus
bisporus türü mantar alırken, kayın, kavak ya da istiridye mantarı olarak
bilinen Pleurotus ostreatus türü
mantarın ise ikinci en çok üretilen mantar çeşidi olarak karşımıza çıktığı
görülmektedir. Bu araştırmada, Marmara
Bölgesi’nde Pleurotus ostreatus’un
mevcut üretim durumu ve bölgedeki üretim yoğunluğu araştırılmıştır. Bu amaçla
bölgede 6 mantar üreticisi işletme ile yüz yüze görüşülerek bir anket çalışması
yapılmıştır. Üretici firmaların kompost ve misel de üreten işletmeler olmasına
dikkat edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; görüşülen mantar işletmelerinin
tesis büyüklüklerinin optimum düzeyde olduğu görülmüştür. Üretici firmalar,
ortalama olarak %23 düzeyinde bir verimle istiridye mantarı üretmektedir.
İşletmelerin bu verim düşüklüğünde en önemli sebeplerden birinin istiridye
mantarı üretimindeki girdi fiyatlarının yüksekliği olduğu görülmüştür.
İstiridye mantarı üretiminin yaygınlaşması için özellikle kompost içeriğinde
yer alan bitkisel materyallerin fiyatlarının daha normal seviyelere
çekilmesinin önemi ortaya çıkmıştır.
Kompost Kültür mantarı Marmara bölgesi Miselyum Pleurotus ostreatus
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Ekim 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 10 Sayı: 2 |
Uluslararası Hakemli Dergi
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.