BibTex RIS Kaynak Göster

-

Yıl 2000, Cilt: 12 Sayı: 12, 233 - 248, 28.10.2013

Öz

-

EĞİTİM FAKÜLTESİNDE OKUYAN ÖĞRENCİLERİN MESLEKİ KAYGILARININ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

Yıl 2000, Cilt: 12 Sayı: 12, 233 - 248, 28.10.2013

Öz

Bu araştırma. Atatürk Eğitim Fakültesi'nde okuyan öğrencilerin mesleki
kaygılarını belirlemek için yapılmıştır. Bilindiği gibi, bir ülkenin gelişmişlik
düzeyinin belirlenmesinde en önemli kriterlerden birisi de eğitimdir. Ancak, kaliteli bir eğitimin gerçekleşmesi, öğretmenlik formasyonunun da kalitelidonanımı ile mümkündür. Bu bakımdan günümüzde öğretmen yetiştirme' üzerinde önemle durulması gereken bir konudur. Araştırma, birinci ve dördüncü sınıfta okuyan 449 öğrenci üzerinde gerçekleştirilmiştir. Örneklem olarak; Yabancı Diller Eğitimi Bölümü. Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü, Sosyal Bilgiler Eğitimi Bölümü ve Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü olmak üzere dört bölüm alınmıştır. Veri
toplama aracı olarak, araştırmacı tarafından geliştirilen 17 maddelik öğrencilerde kaygı durumlarını belirten Likert tipinde bir anket formu
hazırlanmıştır. İstatistiksel teknik olarak yüzdelik, tek yönlü varyans analizi ve t testi kullanılmıştır. Anket, öğrencilerin mesleğin genel durumu ile ilgili kaygıları, mesleğin sosyo-ekonomik durumu ile ilgili kaygıları, eğitimin kalitesi ile ilgili kaygıları, kendi meslek alanları ile ilgili kişisel kaygıları olmak üzere dört alt boyutta geliştirilmiştir.
Elde edilen verilere göre, dördüncü sınıfta okuyan öğrencilerin genel olarak birinci sınıfta okuyan öğrencilere göre daha kaygılı oldukları, bölümler arasında varyans analizi sonuçlarına göre, öğrencilerin mesleki kaygılarında bazı farklılıklar ortaya çıkmıştır. Bu kaygılar; mesleğe girişteki sınav vc atanma durumları, yeni teknolojilerden yararlanamama, gittikçe mesleğin kalitesinin düşmesi ve mesleği ile ilgili bir işte çalışıp çalışmama durumlarındaki kararsızlıkla ilgili durumlardır. Araştırma sonuçları göstermektedir ki, Eğitim Fakülteleri'nin yeniden yapılanma sürecinde, öğretmenlik mesleğini seçen öğrencilerin eğitim hizmetlerinin Toplam Kalite anlayışı içinde ele alınması için gerekli önlemlerin alınmasına ihtiyaç vardır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil tr;
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Nurhayat Özdayı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 28 Ekim 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2000 Cilt: 12 Sayı: 12

Kaynak Göster

APA Özdayı, N. (2013). EĞİTİM FAKÜLTESİNDE OKUYAN ÖĞRENCİLERİN MESLEKİ KAYGILARININ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ. Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 12(12), 233-248.