Araştırma Makalesi

YERYUVARI'NDA DOĞAL OLAYLAR VE AFETLER

Sayı: 3 9 Ekim 2013
  • Ali Selçuk Biricik
PDF İndir
TR EN

YERYUVARI'NDA DOĞAL OLAYLAR VE AFETLER

Öz

Litosfer, Hidrosfer ve Atmosfer 'de ayrı ayrı ve bazen bunların müşterek etkileri sonucu farklı görünüm ve boyutlarda tezahür eden aktivite (doğal olaylar) belirgin özellikleri ile muhtelif ilim dallarının konusunu oluşturmakta ve böylece önem arz etmektedir.

Epirojenik stildeki hareketler, Seizm, Volkanizma, Heyelan, Kaya düşmeleri, Erozyon, Sedimantasyon, Süreklilik gösteren Yüksek ve Düşük sıcaklıklar, Bunaltıcı yakıcı sıcaklık ve Dondurucu soğuklar, Don hadisesi, Glasiasyon, Çığ düşmeleri, Deniz-Okyanuslarda vukua gelen akıntı sistemleri, Büyük çapta sualtı heyelânları ve Şiddetli depremlere bağlı olarak oluşan dev dalgalar (Tsunami) Deniz-Okyanus seviyesinde meydana gelen âni yükselme ve alçalmalar, Şiddetli kasırgalar, Kum-Toz fırtınaları , Hortum, Sürekli esen soğuk ve sıcak rüzgârlar, Uzun süreli yoğun sisler, Şiddetli sağanak yağışlar Yıldırım düşmeleri, Sel karakterli akışlar, Su baskınları, Yeraltı suyu seviyesinin yükselişi ve alçalışı, Su çokluğu, Su yokluğu (şiddetli kuraklık), Sürekli yıldız kaymaları, Güneş sistemi içindeki gök adalarının zaman zaman birbirine göre coğrafi konumlarında meydana gelen değişmeler, Gök adalarının birbirinin çekim alanlarına girmesi doğal olaylardandır.

Gerek İç dinamik, gerekse dış dinamik âmillere bağlı olarak meydana gelen doğal olaylar, kendi işleyişi içinde doğaldır. Bunlar, jeolojik zamanlar boyunca, şiddet derecesi değişmekle birlikte, periyodik, ya da sürekli olarak vuku bulmuş; ve halen de devam etmektedir. Doğal dengenin tesisi için gerekli olan bu olaylar, insan ve eserlerine zarar verdiği ve bu zararları önlemede çaresiz kalındığı zaman âfet adını almaktadır.

Dünyanın nimetlerinden büyük ölçüde yararlanan insan, Atmosfer ve Hidrosfer ile sarılı Yeryüzünün en yeni ve en son konuğu olup, yerine göre doğal olayların etkileri karşısında zarar görmektedir. Yeryüzü, Yer kabuğunun en üst zonu ve bunun da üst seviyesi olan Topografya Sathıdır. İnsan ve eserleri de Yeryüzü 'nün muhtelif yerlerinde olup Dünya 'yı motive etmektedir. 

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. DERRUAU, M.-1967: Precis de Geomorphologie. Masson, 6° ed. Paris.
  2. ERGİN, K.-GÜÇLÜ, U. - UZ, Z.- 1967: Türkiye ve Civarının Deprem Katalogu. İst. Tek. Üniv. Mad. Fak. Yay. No. 24, İstanbul.
  3. HOŞGÖREN, M. Y.-NİŞANCI, A.-SELÇUK BİRİCİK, A.-BİLGİN, A.- 1984: 30 Ekim 1983 Erzurum-Kars Depremi. Atatürk Üniversitesi Basımevi, Erzurum.
  4. KOÇMAN,A.- KAYAN, İ. ve diğerleri- 1996: İzmir' de 3-4 Kasım 1995 Karşıyaka Sel Felaketi. Ege Üniv. İzmir Araştırma ve Uygulama Merkezi Yayım No:l. İzmir.
  5. RITTMANN, A.-1963: Les Volcans et leur activite Masson et Çie, Editeurs. Paris.
  6. SELÇUK BİRİCİK, A.- 1985: Sarayköy ( Konya) Civarında Erozyon ve Önlemleri. İst. Üniv. Ed. Fak. Coğr. Böl. Coğr. Derg. Sayı:l, s. 173-180. İstanbul.
  7. SELÇUK BİRİCİK, A.- 1992: 13 Mart 1992 Erzincan Depremi ve Düşündürdükleri. Çizgi Üstü Derg. Sayı: 2, s 18-20, İstanbul.
  8. SELÇUK BİRİCİK, A.- CEYLAN, M.A.- ÜNLÜ, M,- 1996: 1 Ekim 1995 Dinar Depremi. Baskı: Yeni Asya Matbaacılık ve Yayıncılık. İstanbul.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Beşeri Coğrafya

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Ali Selçuk Biricik Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

9 Ekim 2013

Gönderilme Tarihi

1 Ocak 2001

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2001 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Biricik, A. S. (2013). YERYUVARI’NDA DOĞAL OLAYLAR VE AFETLER. Marmara Coğrafya Dergisi, 3, 7-26. https://izlik.org/JA39FY36MD
AMA
1.Biricik AS. YERYUVARI’NDA DOĞAL OLAYLAR VE AFETLER. Marmara Coğrafya Dergisi. 2013;(3):7-26. https://izlik.org/JA39FY36MD
Chicago
Biricik, Ali Selçuk. 2013. “YERYUVARI’NDA DOĞAL OLAYLAR VE AFETLER”. Marmara Coğrafya Dergisi, sy 3: 7-26. https://izlik.org/JA39FY36MD.
EndNote
Biricik AS (01 Ekim 2013) YERYUVARI’NDA DOĞAL OLAYLAR VE AFETLER. Marmara Coğrafya Dergisi 3 7–26.
IEEE
[1]A. S. Biricik, “YERYUVARI’NDA DOĞAL OLAYLAR VE AFETLER”, Marmara Coğrafya Dergisi, sy 3, ss. 7–26, Eki. 2013, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA39FY36MD
ISNAD
Biricik, Ali Selçuk. “YERYUVARI’NDA DOĞAL OLAYLAR VE AFETLER”. Marmara Coğrafya Dergisi. 3 (01 Ekim 2013): 7-26. https://izlik.org/JA39FY36MD.
JAMA
1.Biricik AS. YERYUVARI’NDA DOĞAL OLAYLAR VE AFETLER. Marmara Coğrafya Dergisi. 2013;:7–26.
MLA
Biricik, Ali Selçuk. “YERYUVARI’NDA DOĞAL OLAYLAR VE AFETLER”. Marmara Coğrafya Dergisi, sy 3, Ekim 2013, ss. 7-26, https://izlik.org/JA39FY36MD.
Vancouver
1.Ali Selçuk Biricik. YERYUVARI’NDA DOĞAL OLAYLAR VE AFETLER. Marmara Coğrafya Dergisi [Internet]. 01 Ekim 2013;(3):7-26. Erişim adresi: https://izlik.org/JA39FY36MD