Araştırma konumuz olan Tuz Gölü
tuzlaları, Tuz Gölü kıyılarındadır. Bu göl ise, hatırlanacağı üzere, İç Anadolu
Bölgesi'nin Konya Bölümünde, Ankara, Konya ve Aksaray illeri sınırları
içerisinde yer alır. Kuzeybatı-güneydoğu yönünde uzanış gösteren kapalı bir
havzadır. Yaklaşık 1660 km2lik bir alan kaplayan göl, ülkemizin tuz elde edilen
en önemli gölüdür. Dünyanın, Lût Gölü'nden sonra ikinci tuzlu gölü olarak kabul
edilir(% o329). Gölde Yavşan, Kaldırım ve Kayacık olmak üzere üç tuz işletmesi
bulunmaktadır. Tuz Gölü'nden 1997 yılı itibariyle 1 707 782 ton tuz elde
edilmiş olup, Türkiye tuz üretiminin (2 329 399 ton) % 73.3'ünü vermiştir.
Salt-pans which are the main
topic of this research are on the shore of Salt Lake. This Lake, as known, is
in the region of Central Anatolia and particularly in the border of Ankara,
Konya and Aksaray. İt is a basin where lies in the direction of North-west and
South-ast. This lake which covers approximately an area of 1660 krrr is the
most important lake in our country where we extract salt. İt is accepted as the
second salty lake (329 %o) behind Lut Lake in the world. There are three
salt-pans called Yavşan, Kaldırım and Kayacık in the lake. According to the
data obtained in 1997, the amount of salt extracted from this lake is 1707 782
tons and this is nearly 73.3 % of the whole salt-production.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Beşeri Coğrafya |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 9 Ekim 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1998 Sayı: 2 |