Araştırma Makalesi

Ülkesellik İlkesinden Üniter Etkiye: Avrupa Patent Hukukunda Üniter Sistem

Cilt: 32 Sayı: 1 3 Temmuz 2026
PDF İndir
TR EN

Ülkesellik İlkesinden Üniter Etkiye: Avrupa Patent Hukukunda Üniter Sistem

Öz

Patent hakkı, yeni fikirler dayanağında ortaya koyulan buluşun korunması maksadıyla ulusal sınırlar dahilinde buluş sahibine tesis edilen bir haktır. Ancak ülkesellik ilkesi icabı, her ülkede tek tek patent başvurusu yapılması gerekliliği, buluş sahipleri bakımından yüksek maliyetlerle karşılaşılması, zaman kaybına uğranması ve farklı ülkelerin hukuki sistemleri hakkında bilgi sahibi olunması gereksinimi gibi ciddi sorunlar yaratmaktadır. Bu zorlukların giderilmesi ise çeşitli bölgesel yahut daha geniş kapsamlı uluslararası sistemlerin geliştirilmesi ile çözülmeye çalışılmıştır. Ülkesellik ilkesinin yaratmış olduğu bu zorlukların giderilmesi noktasında kullanılan sistemlerin başında Avrupa Patent Sistemi gelmektedir. Avrupa Patent Sözleşmesi (EPC) doğrultusunda kurulan Avrupa Patent Ofisi (EPO) aracılığıyla sağlanan Avrupa patenti, yalnız tek bir başvuru sayesinde EPC’ye taraf ülkelerden belirlenmiş olanların bir kısmı yahut tamamında patent koruması elde edilmesini kolaylaştırma imkânı tanımaktadır. Ancak bu imkân EPO eliyle doğrudan patent hakkı tesisi anlamına gelmemektedir. Zira Avrupa patenti bir tür patentler demeti özelliği taşımakta olup patent hakkı, başvuru belgesinde belirlenen ülkeler nezdinde gerçekleştirilen geçerli kılma işlemi ile kazanılmaktadır. Avrupa Patent başvurusu neticesinde tesis edilen patentin üye ülkelerde ayrı ayrı ulusal patentler gibi işlem görmesi, patent haklarının kaybının da tıpkı ulusal patentler de olduğu gibi ulusal merciler tarafından gerçekleştiriliyor olması Avrupa patentinin, patent hukukuna hakim ilkelerden ülkesellik ilkesinin yarattığı zorluğu giderme konusunda yetersiz olduğunu göstermektedir. Ülkesellik ilkesinin yarattığı zorlukların aşılması ve gerçek manada geniş bir coğrafi alanda geçerli tek bir patent hakkının oluşturulması düşüncesi Üniter Patent Sisteminin doğuşuna zemin hazırlamıştır. Bahse konu Üniter Patent Sistemi ile yalnız tek bir başvuru yoluyla Avrupa Birliği’ne (AB) üye pek çok ülkede tek bir patent hakkının tesis edilmesi gündeme gelmiş, buna ek olarak söz konusu yeni sistem ile patent hakkının kaybedilmesi gibi hususların tek bir merkez dahilinde gerçekleştirilmesi amacıyla Üniter Patent Mahkemesi’nin kurulması gerçekleşmiştir. Yakın gelecekte kullanımına sıklıkla rastlanması muhtemel olan görece yeni bir sistem olarak nitelendirilebilecek Üniter Patent Sistemi’nin incelenmesi bu bağlamda önem arz etmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Ayiter N, İhtira Hukuku (1. Bası Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Yayınları 1968).
  2. Bozkurt T, ‘6769 Sayılı Sınaî Mülkiyet Kanunu’na Göre Patentte Zorunlu Lisans’ (2023) 29 (2) Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi 1417-1489.
  3. Bozkurt Yüksel AE, Patent Uyuşmazlıklarının Çözüm Yolları (1. Bası, Yetkin Yayıncılık 2009).
  4. Bülbül Y ve Özbay RD, ‘Sanayi Devrimi’nin Tartışmalı Bir Kurumu Olarak Patent ve Osmanlı’da İhtira Beratı Kanunu’, (2010) 28 (1) Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi 37-55.
  5. Suluk C, Karasu R ve Nal T, Fikri Mülkiyet Hukuku (8. Bası Seçkin Yayıncılık 2024).
  6. Callens P and Granata S, Introduction to the Unitary Patent and the Unified Patent Court : The (Draft) Rules of Procedure of the Unified Patent Court (1. Bası Kluwer Law International 2013).
  7. Cook T, ‘Territoriality and Jurisdiction in EU IP Law’, (2014) 19 (1) Journal of Intellectual Property Rights 293-297.
  8. Cremers K, Ernicke M, Gaessler F, Harhoff D, Helmers C, McDonagh L, Schliessler P and van Zeebroeck N, ‘Patent litigation in Europe’ (2017) 44 (1) European Journal of Law and Economics 1-44.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Fikri Mülkiyet Hukuku

Bölüm

Araştırma Makalesi

Erken Görünüm Tarihi

30 Haziran 2026

Yayımlanma Tarihi

3 Temmuz 2026

Gönderilme Tarihi

1 Eylül 2025

Kabul Tarihi

23 Şubat 2026

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2026 Cilt: 32 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Altınmakas, U. (2026). Ülkesellik İlkesinden Üniter Etkiye: Avrupa Patent Hukukunda Üniter Sistem. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi, 32(1), 642-667. https://doi.org/10.33433/maruhad.1775523
AMA
1.Altınmakas U. Ülkesellik İlkesinden Üniter Etkiye: Avrupa Patent Hukukunda Üniter Sistem. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi. 2026;32(1):642-667. doi:10.33433/maruhad.1775523
Chicago
Altınmakas, Umut. 2026. “Ülkesellik İlkesinden Üniter Etkiye: Avrupa Patent Hukukunda Üniter Sistem”. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi 32 (1): 642-67. https://doi.org/10.33433/maruhad.1775523.
EndNote
Altınmakas U (01 Temmuz 2026) Ülkesellik İlkesinden Üniter Etkiye: Avrupa Patent Hukukunda Üniter Sistem. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi 32 1 642–667.
IEEE
[1]U. Altınmakas, “Ülkesellik İlkesinden Üniter Etkiye: Avrupa Patent Hukukunda Üniter Sistem”, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi, c. 32, sy 1, ss. 642–667, Tem. 2026, doi: 10.33433/maruhad.1775523.
ISNAD
Altınmakas, Umut. “Ülkesellik İlkesinden Üniter Etkiye: Avrupa Patent Hukukunda Üniter Sistem”. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi 32/1 (01 Temmuz 2026): 642-667. https://doi.org/10.33433/maruhad.1775523.
JAMA
1.Altınmakas U. Ülkesellik İlkesinden Üniter Etkiye: Avrupa Patent Hukukunda Üniter Sistem. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi. 2026;32:642–667.
MLA
Altınmakas, Umut. “Ülkesellik İlkesinden Üniter Etkiye: Avrupa Patent Hukukunda Üniter Sistem”. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi, c. 32, sy 1, Temmuz 2026, ss. 642-67, doi:10.33433/maruhad.1775523.
Vancouver
1.Umut Altınmakas. Ülkesellik İlkesinden Üniter Etkiye: Avrupa Patent Hukukunda Üniter Sistem. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi. 01 Temmuz 2026;32(1):642-67. doi:10.33433/maruhad.1775523