Suç Sonucu Oluşan Gebeliğin Sonlandırılması Sürecine İlişkin Sorunlar ve Anayasa Mahkemesi Kararlarına Yansıyan Örnekleri
Öz
Türk Ceza Kanunu’nun 99. maddesinin 6. fıkrası mevzuatımıza girdiği günden bu yana sürüp giden tartışmalara konu olmuştur. Gebeliğin sonlandırılması; etik, dini, tıbbi, sosyolojik ve hukuki açılardan zaten üzerinde ittifak edilmesi güç bir konudur. Ancak mağduru olunan bir suç sonucu oluşan gebelikler, makuliyet zemininde bir çözüm bulmayı zorunlu kılmaktadır. Madde metninin yetersizliğine ve cinsel suçlar alanındaki teorik yaklaşım farklarına rağmen ikincil mağduriyetlerin önlenmesi ve telafisi imkansız zararların oluşmaması adına olabildiğince steril ve amaca uygun bir uygulama geliştirmek zorunludur. Bu maksatla çalışmada TCK’nın 99/6 maddesinin uygulanma koşulları ve Anayasa Mahkemesi’nin konuya ilişkin yakın zamanlı kararları incelenmeye çalışılmıştır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Ağaçayak E, Alan B, Turgut A, Karabel M, Yaman Tunç S, Çeter Y, Arslan N ve Yalinkaya A ‘Adölesan Gebelerin Maternal ve Fetal Sonuçlarının Değerlendirilmesi’ (2016) 43 (2) Dicle Tıp Dergisi 344-350.
- Alkan N, ‘Cinsel Saldırı Halinde Kürtaj Yasa Tasarısı Üzerine Ölçütler’ Kadının Vücut Bütünlüğü Üzerine Hukuki ve Tıbbi Yaklaşım Paneli (İstanbul Barosu Yayınları İstanbul 2012) 220-229.
- Arslan E ve Hancı İH, ‘Çocuk Yaşta Gebelikler ve Adli Sorunlar’ (2020) 19 (2) Adli Bilimler Dergisi 12-15.
- Aydın B, Turla A ve Dündar C, ‘Cinsel İstismar ve Çocukluk Çağı Gebelikler: 111 Olguda Analitik Değerlendirme’ (2015) 20 (3) Adli Tıp Bülteni 127-131.
- Badur E, ‘Gebeliğin Sona Erdirilmemesi Nedeniyle Suç Mağduru Çocuğun Kişilik Hakkının İhlali’ (2020) 5 (2) Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 4075-4107.
- Büken B ve Büken E, ‘Zeka Geriliği ve Epilepsi Hastalığı Olan Olguda Cinsel Saldırı Sonucu Gebelik ve Gebeliğin Sonlandırılması ve Onam Sorunu’ (2007) 4 (2) Adli Psikiyatri Dergisi 31-35.
- Can S, ‘Çocuk Düşürtme Suçunun Suç Sonucu Oluşan Gebelikler Açısından Değerlendirilmesi’ (2015) (1) Ankara Barosu Dergisi 80-104.
- Çiftcioğlu CT, ‘Türk Ceza Kanunu’nda Çocuk Düşürtme ve Düşürme Suçu’ (2024) (172) Türkiye Barolar Birliği Dergisi 67-100.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Ceza Hukuku
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Yasemin Baba
*
0009-0000-3691-2106
Türkiye
Erken Görünüm Tarihi
30 Haziran 2026
Yayımlanma Tarihi
3 Temmuz 2026
Gönderilme Tarihi
1 Eylül 2025
Kabul Tarihi
22 Ocak 2026
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2026 Cilt: 32 Sayı: 1