Yabancılık Unsuru Taşıyan Fı̇nansal Kı̇ralama (Leasing) Sözleşmelerı̇nde Yetkı̇lı̇ Mahkeme
Öz
Gelişen ekonomi ve ticaret hayatının getirdikleri ile birlikte, sınır ötesi faaliyetlerin sayısı giderek artmaktadır. Bu faaliyetlerde kullanılan pek çok sözleşme olup, bunların içinde finansal kiralama sözleşmesi de yer almakta- dır. . Sözleşmenin uluslararası boyutlu olarak kurulabilmesi, sözleşme konu- sunun teknolojik ürünlerden oluşabilmesi, satın almaya oranla daha az bedel ödenmesi gibi etkenler, finansal kiralama sözleşmesinin uygulamada daha çok tercih edilmesine sebebiyet vermektedir. Finansal kiralama sözleşmesi karmaşık bir yapıya sahip olduğundan, yabancılık unsuru içeren finansal kiralama sözleşmelerinde yetkili mahkemenin tespit edilmesinde sorunlar yaşanabilmektedir. Çünkü, bu tespitin yapılabilmesi için sözleşmeye uygula- nacak hukukun da bilinmesi gerektiği durumlarla karşılaşılabilinir. Özellikle bu durum genel yetkili mahkemede dava açılma imkanı olmayan hallerde özel yetkili mahkemelerde açılacak davalarda kendini göstermektedir. Şüp- hesiz ki, bu konuda yapılan hatalar, tarafların gereksiz masraf yapmalarına, emek ve zaman kayıpları yaşamalarına sebebiyet verecektir. Bu nedenle, yabancılık unsuru taşıyan finansal kiralama sözleşmelerinde yetkili mahke- me konusu makalede incelenmiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- AKINCI, Ziya, “ Milletlerarası Usul Hukukunda Seçilen Mahkemenin Bağlantılı Olması Koşulu”, MHB, Yıl: 22, Sayı 2, 2002, Prof. Dr. Ergin Nomer’e Armağan.
- AKINCI, Ziya, Milletlerarası Usul Hukukunda Yetki Sözleşmesine Dayanan Yabancı Derdestlik, Ankara 2002.
- ALTOP, Atilla, Özellikle Taşınır Mallarına İlişkin Finansal Kiralama (Leasing) Sözleşmesi, Ankara 1990.
- ÇAPRİ, Sezer, Konut Finansmanı Sözleşmeleri, İstanbul 2010.
- ÇELİKEL, Aysel / ERDEM, B. Bahadır, Milletlerarası Özel Hukuk, Yenilenmiş 11. Bası, İstanbul 2012.
- ÇELİKEL, Aysel/ GELGEL (ÖZTEKİN), Günseli, Yabancılar Hu- kuku, Yenilenmiş 18 Bası, İstanbul 2012.
- ÇELİKOĞLU, Cengiz Topel, “Konut Finansman Kanunu’nun Lea- sing Sözleşmesi Üzerindeki Etki ve Sonuçları” İstanbul Barosu Dergisi, C, 81, Sayı 5, İstanbul 2007.
- ÇİÇEKLİ, Bülent, Yabancılar Hukuku, Gözden Geçirilmiş ve Genişle- tilmiş 3. Baskı, Ankara 2012.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Merve Acun
*
Bu kişi benim
Yayımlanma Tarihi
1 Haziran 2013
Gönderilme Tarihi
2 Ocak 2013
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2013 Cilt: 19 Sayı: 1