Araştırma Makalesi

Yurttaşlık ve Seçilme Hakkı Üzerine Bir Değerlendirme

Cilt: 19 Sayı: 2 1 Aralık 2013
  • Bihterin Vural Dinçkol *
PDF İndir
TR

Yurttaşlık ve Seçilme Hakkı Üzerine Bir Değerlendirme

Öz

Modern devlet düşüncesi içinde ulus-devlette yöneten-yönetilen ilişkisi, yönetilenlerin haklarını içerir. Bu ilişki ayrıca yöneticileri belirleme hakkını da kapsar. Siyasal haklar, yöneticilerin belirlenmesinde ve siyasal kararların denet- lenmesinde rol oynar. Demokrasinin olmazsa olmaz şartı olan siyasal haklar, sosyal ve ekonomik ayırımcılığı da ortadan kaldırır. Siyasal haklar, ulus-dev- lette bir yurttaşlık hakkı olarak değerlendirilmektedir. Günümüzde küreselleş- me süreci, yurttaşlığın ulus-devletten kopmaya başlamasına neden olmuştur. Küreselleşme süreci, yurttaşlığın ulusun ötesinde düşünülmesine yol açmıştır. Demokrasiler yöneticilerin ve kamusal politikaların değiştirilmesi için, herkese fırsat yaratır. Ancak burada herkes tanımına girenler, yurttaşlar ve belli bir yaş sınırında olanlardır. Bu konu “demos”un kapsamını ilgilendirir. Kural olarak demokrasilerde tüm yetişkin yurttaşlar seçimlerde oy kullanma hakkına ve se- çimle belirlenen organlara seçilebilme hakkına sahiptir. Siyasal haklar açısından yurttaşlığın yanı sıra aranan diğer bir koşulda yaş sınırıdır. Bu çalışmada özellik- le seçilme yaşı üzerinde durulmuştur.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. .

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Bihterin Vural Dinçkol * Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Aralık 2013

Gönderilme Tarihi

1 Mayıs 2013

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2013 Cilt: 19 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Vural Dinçkol, B. (2013). Yurttaşlık ve Seçilme Hakkı Üzerine Bir Değerlendirme. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi, 19(2), 101-110. https://izlik.org/JA99RG83KN
AMA
1.Vural Dinçkol B. Yurttaşlık ve Seçilme Hakkı Üzerine Bir Değerlendirme. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi. 2013;19(2):101-110. https://izlik.org/JA99RG83KN
Chicago
Vural Dinçkol, Bihterin. 2013. “Yurttaşlık ve Seçilme Hakkı Üzerine Bir Değerlendirme”. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi 19 (2): 101-10. https://izlik.org/JA99RG83KN.
EndNote
Vural Dinçkol B (01 Aralık 2013) Yurttaşlık ve Seçilme Hakkı Üzerine Bir Değerlendirme. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi 19 2 101–110.
IEEE
[1]B. Vural Dinçkol, “Yurttaşlık ve Seçilme Hakkı Üzerine Bir Değerlendirme”, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi, c. 19, sy 2, ss. 101–110, Ara. 2013, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA99RG83KN
ISNAD
Vural Dinçkol, Bihterin. “Yurttaşlık ve Seçilme Hakkı Üzerine Bir Değerlendirme”. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi 19/2 (01 Aralık 2013): 101-110. https://izlik.org/JA99RG83KN.
JAMA
1.Vural Dinçkol B. Yurttaşlık ve Seçilme Hakkı Üzerine Bir Değerlendirme. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi. 2013;19:101–110.
MLA
Vural Dinçkol, Bihterin. “Yurttaşlık ve Seçilme Hakkı Üzerine Bir Değerlendirme”. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi, c. 19, sy 2, Aralık 2013, ss. 101-10, https://izlik.org/JA99RG83KN.
Vancouver
1.Bihterin Vural Dinçkol. Yurttaşlık ve Seçilme Hakkı Üzerine Bir Değerlendirme. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi [Internet]. 01 Aralık 2013;19(2):101-10. Erişim adresi: https://izlik.org/JA99RG83KN