Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

VİYANA SATIM ANTLAŞMASI UYARINCA TEAMÜLLERİN ÖNEMİ

Yıl 2016, Cilt: 22 Sayı: 3, 1025 - 1043, 16.12.2016

Öz


 Teamüller, uluslararası ticarette büyük önem taşır. Bu önem, Viyana Satım Antlaşması’nın 9. maddesinde yer alan düzenlemeler ile milletlerarası satımlar bakımından da somutlaşır. Antlaşma düzeninde teamüller, Antlaşma hükümlerinden üstün tutulur. Bu da yine, Antlaşma kapsamında teamüllerin rolünün ne denli önemli olduğunu gösterir. 



Antlaşma m. 9/1 tarafların üzerinde anlaştıkları teamülleri düzenler. Buna göre taraflar, uygulanmasını kabul ettikleri teamüller ve aralarında yerleşmiş olan alışkanlıklarla bağlıdır. Antlaşma m. 9/2 de tarafların bildikleri veya bilmeleri gereken teamüllerle de bağlı olduklarını öngörür. Böylece, tarafların varsayımsal iradelerine de Antlaşma kapsamında sonuç bağlanır. Uygulamada, Antlaşma tarafı ülkelerin mahkemeleri tarafından Antlaşma kapsamında teamüllerin büyük ölçüde dikkate alındığı ve buna göre kararlar verildiği görülür. Bu doğrultuda teamüller; sözleşmelerin kurulması, sözleşmelerin içeriği ve ifası ile sözleşmelerin yorumu ve değiştirilmesinde önemli rol oynar. 

Kaynakça

  • Erdem E.: Satıcının Malları ve Belgeleri Teslim Borcu, Milletlerarası Satım Hukuku – Milletlerarası Mal Satımına İlişkin Sözleşmeler Hakkında Birleşmiş Milletler Antlaşması (CISG), Editor: Yeşim Atamer, Haziran 2008, İstanbul, s.106
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

H. Ercüment Erdem Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 16 Aralık 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 22 Sayı: 3

Kaynak Göster