Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Avrupa Birliği Hukukuna Uyum Sürecinin İdare Hukuku Üzerindeki Etkileri

Yıl 2009, Cilt: 15 Sayı: 1-2, 153 - 171, 01.07.2009

Öz

Avrupa Konseyi organları, Avrupa Birliği ülkelerinin ve aday ülkelerinin hukuk düzenleri hakkında icrai ve tavsiye niteliğinde kararlar tesis
etmektedir. Avrupa Birliğine giriş süreciyle Birliğin hukuku ve düzenlemeleri ülkemiz hukukunda dolayısıyla İdare Hukuku’muzda da etkili olmuştur. Nitekim bu süreçte, Avrupa Birliği Müktesebatının Üstlenilmesine İlişkin Türkiye Ulusal Programı hazırlanmış, Avrupa Birliği Müktesebatının Üstlenilmesine İlişkin Türkiye Ulusal Programının Uygulanması Koordinasyonu ve İzlenmesine Dair Bakanlar Kurulu Kararı, Yerel Yönetimler Özerlik Şartı tesis edilmiş, Kamu Yönetimi Reformları yapılmıştır.

Söz konusu etkilenme ve uyum sürecinin İdare Hukuku'ndaki birçok konuda yansımaları mevcut olup, çalışmamız kapsamında bu konular ele alınacaktır. Bu nedenle, ilk olarak İdare Hukuku üzerinde etkili olan/olacak olan Avrupa Konseyi kararları kısaca ele alınacak olup, sonrasında genel olarak uyum sürecinin İdare Hukuku’ndaki özel kurumlar açısından etkilerine yer verilecektir.

Kaynakça

  • ÇOLAK Nusret İlker, Avrupa Birliği Uyum Sürecinde İdari Reformlar İngiltere ve Türkiye, Ankara, 2005, s. 220-227.
  • KARAHANOĞULLARI ERDEM Özden, “Avrupa Konseyi ve İdare Hukuku", www.danistay.gov.tr.
Toplam 2 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Hukuk
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Gül Üstün Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Temmuz 2009
Yayımlandığı Sayı Yıl 2009 Cilt: 15 Sayı: 1-2

Kaynak Göster