EN
TR
Öğretmenlerin Farklılaştırılmış Öğretim Yaklaşımını Uygulama ve Buna İlişkin Yetkinlik Düzeyleri
Öz
Bu araştırmada, ortaokul öğretmenlerinin farklılaştırılmış öğretimi uygulama ve yetkinlik düzeyleri incelenmesi amacıyla nicel araştırma türlerinden tarama modeli kullanılmıştır. Okulun konumu ve yapısına göre tabakalı örnekleme yöntemi ile toplam 346 öğretmene basit rastlantısal yolla ulaşılmıştır. Araştırmanın verileri araştırmacılar tarafından geliştirilen “Farklılaştırılmış Öğretim Yaklaşımını Uygulama ve Buna İlişkin Yetkinlik Düzeyi Ölçeği” ile toplanmıştır. Verilerin çözümlenmesinde SPSS istatistik programından yararlanılmıştır. Araştırmanın sonunda öğretmenlerin farklılaştırılmış öğretimi mevcut koşullara göre uygulama düzeyleri orta düzeydeyken yetkinlik durumlarının yüksek düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Mevcut uygulama toplam puanının branşa ve öğrenim durumuna göre değişmediği, okulun yapısı ve konumuna göre ise özel okullar lehine fark oluşturduğu görülmüştür. Yetkinlik boyutunda ise araştırma değişkenlerine göre anlamlı bir fark görülmemiştir. Mevcut durum ve yetkinlik arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık ortaya çıkmıştır. Farklılaştırılmış öğretimde öğretmenlerin benzer yetkinlik düzeyinde oldukları, okulun yapısı ve konumuna bağlı olarak uygulamada farklılaştıkları, bu farklılığın ise özel okullar lehine olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Abbati, D. G. (2012). Differentiated instruction: Understanding the personal factors and organizational conditions that facilitate differentiated instruction in elementary mathematics classrooms (Unpublished doctoral dissertation). University of California, Berkeley.
- Akdemir, Z. (2019). Sosyal bilgiler dersinde farklılaştırılmış öğretim yönteminin öğretmen ve öğrencilere etkisi: Bir eylem araştırması (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Erciyes Üniversitesi, Kayseri.
- Atıcı, M. (2001). Yüksek ve düşük yetkinlik düzeyine sahip öğretmenlerin sınıf yönetimi stratejileri. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 28(28), 483-499.
- Avcı, S. & Yüksel, A. (2018). Farklılaştırılmış öğretim teori ve uygulama. Nobel Yayıncılık.
- Ayers, D. J. (2008). The efeect of teacher attitudes on differentiated instruction in two rural elementary schools in Monroe Country (Unpublished doctoral dissertation). University of Capella, Georgia.
- Beler, Y. & Avcı, S. (2011). Öğretimin farklılaştırılmasında etkili bir strateji: Katlı öğretim. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi, 12(3), 109-126.
- Bender, W. N. (2012). Sınıftaki öğrenme güçlüğü olan öğrenciler. (Y.Barut). İçinde Öğrenme güçlüğü olan bireyler ve eğitimleri. (Çev. Ed. H.Sarı). Ankara: Nobel Yayıncılık.
- Büyüköztürk, Ş. (2007). Sosyal bilimler için veri analizi el kitabı. Ankara: Pegem Yayıncılık.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Alan Eğitimleri
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Yayımlanma Tarihi
30 Haziran 2023
Gönderilme Tarihi
22 Şubat 2023
Kabul Tarihi
28 Haziran 2023
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2023 Cilt: 3 Sayı: 1
APA
Çam, Ş. S., & Acat, M. B. (2023). Öğretmenlerin Farklılaştırılmış Öğretim Yaklaşımını Uygulama ve Buna İlişkin Yetkinlik Düzeyleri. Muş Alparslan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 3(1), 96-120. https://izlik.org/JA52CE23PL
AMA
1.Çam ŞS, Acat MB. Öğretmenlerin Farklılaştırılmış Öğretim Yaklaşımını Uygulama ve Buna İlişkin Yetkinlik Düzeyleri. MAUNEFDER. 2023;3(1):96-120. https://izlik.org/JA52CE23PL
Chicago
Çam, Şefika Sümeyye, ve Mehmet Bahaddin Acat. 2023. “Öğretmenlerin Farklılaştırılmış Öğretim Yaklaşımını Uygulama ve Buna İlişkin Yetkinlik Düzeyleri”. Muş Alparslan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 3 (1): 96-120. https://izlik.org/JA52CE23PL.
EndNote
Çam ŞS, Acat MB (01 Haziran 2023) Öğretmenlerin Farklılaştırılmış Öğretim Yaklaşımını Uygulama ve Buna İlişkin Yetkinlik Düzeyleri. Muş Alparslan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 3 1 96–120.
IEEE
[1]Ş. S. Çam ve M. B. Acat, “Öğretmenlerin Farklılaştırılmış Öğretim Yaklaşımını Uygulama ve Buna İlişkin Yetkinlik Düzeyleri”, MAUNEFDER, c. 3, sy 1, ss. 96–120, Haz. 2023, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA52CE23PL
ISNAD
Çam, Şefika Sümeyye - Acat, Mehmet Bahaddin. “Öğretmenlerin Farklılaştırılmış Öğretim Yaklaşımını Uygulama ve Buna İlişkin Yetkinlik Düzeyleri”. Muş Alparslan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 3/1 (01 Haziran 2023): 96-120. https://izlik.org/JA52CE23PL.
JAMA
1.Çam ŞS, Acat MB. Öğretmenlerin Farklılaştırılmış Öğretim Yaklaşımını Uygulama ve Buna İlişkin Yetkinlik Düzeyleri. MAUNEFDER. 2023;3:96–120.
MLA
Çam, Şefika Sümeyye, ve Mehmet Bahaddin Acat. “Öğretmenlerin Farklılaştırılmış Öğretim Yaklaşımını Uygulama ve Buna İlişkin Yetkinlik Düzeyleri”. Muş Alparslan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, c. 3, sy 1, Haziran 2023, ss. 96-120, https://izlik.org/JA52CE23PL.
Vancouver
1.Şefika Sümeyye Çam, Mehmet Bahaddin Acat. Öğretmenlerin Farklılaştırılmış Öğretim Yaklaşımını Uygulama ve Buna İlişkin Yetkinlik Düzeyleri. MAUNEFDER [Internet]. 01 Haziran 2023;3(1):96-120. Erişim adresi: https://izlik.org/JA52CE23PL