Çay türleri ve kahve çağımızın popüler içeklerindendir. Bu çalışmanın amacı, çalışanların iş yerlerinde gün içerisinde tükettikleri; çay, aromatik çay ve kahve tüketiminin madde kullanımı üzerindeki etkilerini ve bu içeceklerin sağlık yararlarını ile bağımlılık risklerini incelemektir. Ayrıca, bu içeceklerin psikolojik ve sosyal etkilerini değerlendirerek dengeli tüketimin önemini vurgulamaktadır. Çay ve kahve, kültürel ve sosyal ritüellerin önemli bir parçası olup, sağlık üzerinde önemli etkiler yaratabilmektedir. Bu içeceklerin kafein içermesi ve kafeinin bağımlılık yapıcı potansiyeli, özellikle erken yaşlarda alkol ve nikotin bağımlılığı gibi daha geniş madde kullanım eğilimlerine yol açabileceği belirtilmiştir. Ayrıca, her iki içecek de biyoaktif bileşenler açısından zengindir; siyah çay, antioksidanlar sunarak kronik hastalıkları önleyebilir ve bağırsak sağlığını iyileştirebilirken, kahve de çeşitli hastalık risklerini azaltma potansiyeline sahiptir. Ancak, kahve aşırı tüketildiğinde olumsuz etkiler doğurabilmektedir. Bu çalışma, bu içeceklerin psikolojik ve sosyal etkilerine de dikkat çekerek; bu içeceklerin sosyal etkileşimlerde ve kültürel ritüellerdeki rollerine vurgu yapmıştır. Özellikle bazı bitki çaylarının madde bağımlılığı aracı olarak kötüye kullanılma riski söz konusu olduğu da çalışma içerisinde vurgulamıştır. Sonuç olarak, çay ve kahvenin sağlık yararları önemli olsa da, çalışanların bağımlılık ve psikolojik etkilerle ilişkili risklerin azaltılması için dengeli tüketimi gerekmektedir. Bu çalışma, bu içeceklerin sağlık ve bağımlılık üzerindeki etkilerinin daha derinlemesine anlaşılması gerektiğini ortaya koyarak gelecek çalışmalara rehberlik etmektir.
Tea types and coffee are popular beverages of our time. The aim of this study is to examine the effects of tea, aromatic tea and coffee consumption on substance use and the health benefits and addiction risks of these beverages. It also evaluates the psychological and social effects of these beverages and emphasizes the importance of balanced consumption. Tea and coffee are an important part of cultural and social rituals and can have significant health effects. The caffeine content of these beverages and the addictive potential of caffeine have been reported to lead to broader substance use tendencies such as alcohol and nicotine dependence, especially at an early age. Furthermore, both beverages are rich in bioactive compounds; black tea can prevent chronic diseases and improve gut health by providing antioxidants, while coffee has the potential to reduce the risk of various diseases. However, coffee can have negative effects when consumed in excess. This Study also highlighted the psychological and social effects of these beverages, emphasizing their role in social interactions and cultural rituals. In particular, the study emphasized the risk of abuse of some herbal teas as a means of substance abuse. In conclusion, although the health benefits of tea and coffee are important, balanced consumption is necessary to reduce the risks associated with addiction and psychological effects. This study provides guidance for future studies by demonstrating the need for a deeper understanding of the effects of these beverages on health and addiction.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Gıda Özellikleri, Halk Sağlığı Beslenmesi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 30 Aralık 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2024 |
Gönderilme Tarihi | 30 Eylül 2024 |
Kabul Tarihi | 5 Aralık 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 4 Sayı: 3 |