Araştırma Makalesi

BANKACILIKTA YENİ NESİL FİNANSAL ÜRÜNLERİN MUHASEBELEŞTİRİLMESİNE İLİŞKİN UYGULAMA ÖNERİSİ

Cilt: 19 Sayı: 2 1 Haziran 2017
PDF İndir
EN TR

BANKACILIKTA YENİ NESİL FİNANSAL ÜRÜNLERİN MUHASEBELEŞTİRİLMESİNE İLİŞKİN UYGULAMA ÖNERİSİ

Öz

Günümüzde klasik türev ürünlerin yanında yeni nesil türev ürünler ve diğer finansal araçlar yaygınlaşmaya başlamıştır. Bankacılık sektörü ise türev ürünler ve yeni nesil finansal araçları en çok kullanan sektörlerden birisi olarak gelişmelere en duyarlı bir yapıya sahiptir. Bu çerçevede bankacılık sektörü için, türev ürünler ve yeni nesil finansal araçların kullanımının artması, bu ürünlerin muhasebeleştirilmesine ilişkin sorunları da beraberinde getirmiştir. UMS ve UFRS’ler çerçevesinde dünyada ve ülkemizde türev ürünlere yönelik standartlar belirlenmiştir. Buna karşılık yeni nesil finansal ürünler için düzenlemelerin muhasebeye uygulanmasına yönelik özellikle ülkemizde henüz bir çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmada, öncelikle yeni nesil finansal ürünler kısaca tanıtılmakta, konuyla ilgili var olan düzenlemeler belirtilmekte ve son olarak yeni nesil finansal araçlardan birine ilişkin örnek kayıt uygulaması sunulmaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akdoğan, N. 2007. “Türkiye Muhasebe/Finansal Raporlama Standartlarının Uygulama Süreci: Sorunlar, Çözüm Önerileri”, Mali Çözüm Dergisi, 80.
  2. Akdoğan, N. ve O. Sevilengül. 2007. “Türkiye Muhasebe Standartlarına Uyum İçin Tekdüzen Hesap Planında Yapılması Gereken Değişiklikler”, Mali Çözüm Dergisi, 84.
  3. Anbar, A.ve D. Alper. 2011. “Bankaların Türev Ürün Kullanım Yoğunluğunu Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi”, Muhasebe ve Finansman Dergisi.
  4. Banks, E. 2006. Synthetic and Structured Assets, New Jersey, John Wiley & Sons.
  5. Baran, Ö. 2007. “The Use of Derivatives in Banking Sector and Their Applications in Turkey”. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İzmir Ekonomi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  6. Barlocher, J. 2009. “Experience with The Collection and Publication of Data on Structured Products in Switzerland”, IFC Bulletin, No 31.
  7. Barnes, R. 2001. “Accounting for Derivatives and Corporate Risk Management Policies”, Journal of Derivatives Accounting.
  8. Başbilici, O. 2006. “Uluslararası Muhasebe Standartlarına Göre Türev Ürünlerin Muhasebeleştirilmesi”, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

İşletme

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Nalan Akdoğan
BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

1 Haziran 2017

Gönderilme Tarihi

20 Nisan 2017

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2017 Cilt: 19 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Köksal, M. O., & Akdoğan, N. (2017). BANKACILIKTA YENİ NESİL FİNANSAL ÜRÜNLERİN MUHASEBELEŞTİRİLMESİNE İLİŞKİN UYGULAMA ÖNERİSİ. Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi, 19(2), 439-455. https://izlik.org/JA36AW27YL
AMA
1.Köksal MO, Akdoğan N. BANKACILIKTA YENİ NESİL FİNANSAL ÜRÜNLERİN MUHASEBELEŞTİRİLMESİNE İLİŞKİN UYGULAMA ÖNERİSİ. MODAV-MBDD. 2017;19(2):439-455. https://izlik.org/JA36AW27YL
Chicago
Köksal, Mehmet Oğuz, ve Nalan Akdoğan. 2017. “BANKACILIKTA YENİ NESİL FİNANSAL ÜRÜNLERİN MUHASEBELEŞTİRİLMESİNE İLİŞKİN UYGULAMA ÖNERİSİ”. Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi 19 (2): 439-55. https://izlik.org/JA36AW27YL.
EndNote
Köksal MO, Akdoğan N (01 Haziran 2017) BANKACILIKTA YENİ NESİL FİNANSAL ÜRÜNLERİN MUHASEBELEŞTİRİLMESİNE İLİŞKİN UYGULAMA ÖNERİSİ. Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi 19 2 439–455.
IEEE
[1]M. O. Köksal ve N. Akdoğan, “BANKACILIKTA YENİ NESİL FİNANSAL ÜRÜNLERİN MUHASEBELEŞTİRİLMESİNE İLİŞKİN UYGULAMA ÖNERİSİ”, MODAV-MBDD, c. 19, sy 2, ss. 439–455, Haz. 2017, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA36AW27YL
ISNAD
Köksal, Mehmet Oğuz - Akdoğan, Nalan. “BANKACILIKTA YENİ NESİL FİNANSAL ÜRÜNLERİN MUHASEBELEŞTİRİLMESİNE İLİŞKİN UYGULAMA ÖNERİSİ”. Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi 19/2 (01 Haziran 2017): 439-455. https://izlik.org/JA36AW27YL.
JAMA
1.Köksal MO, Akdoğan N. BANKACILIKTA YENİ NESİL FİNANSAL ÜRÜNLERİN MUHASEBELEŞTİRİLMESİNE İLİŞKİN UYGULAMA ÖNERİSİ. MODAV-MBDD. 2017;19:439–455.
MLA
Köksal, Mehmet Oğuz, ve Nalan Akdoğan. “BANKACILIKTA YENİ NESİL FİNANSAL ÜRÜNLERİN MUHASEBELEŞTİRİLMESİNE İLİŞKİN UYGULAMA ÖNERİSİ”. Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi, c. 19, sy 2, Haziran 2017, ss. 439-55, https://izlik.org/JA36AW27YL.
Vancouver
1.Mehmet Oğuz Köksal, Nalan Akdoğan. BANKACILIKTA YENİ NESİL FİNANSAL ÜRÜNLERİN MUHASEBELEŞTİRİLMESİNE İLİŞKİN UYGULAMA ÖNERİSİ. MODAV-MBDD [Internet]. 01 Haziran 2017;19(2):439-55. Erişim adresi: https://izlik.org/JA36AW27YL

Yazarlık

MBDD, araştırma makalelerine yapılan katkıların adil şekilde tanınmasını sağlamak amacıyla COPE Yazarlık Kılavuzuna uymaktadır (https://publicationethics.org/guidance/discussion-document/authorship). Yazarlık, hem hak hem de sorumluluk taşır; bu nedenle, listelenen tüm yazarların araştırmaya önemli katkılarda bulunmuş olması gerekmektedir.

Birden fazla yazarlı çalışmalarda, Yazar Katkıları bölümü, sonuç bölümünden sonra ve kaynakçadan önce yer almalıdır. Makalenin hangi bölümlerine hangi yazarın katkı sağladığını belirtmek için yazarların isim baş harfleri ve soyadları kullanılmalıdır. Detaylı bilgiye "Makale Gönderim Kontrol Listesi" düğmesine tıklayarak ulaşılabilir. Ayrıca, yazarlar, yazarlık kriterlerini karşılamayan ancak çalışmaya katkı sağlayan kişileri teşekkür bölümünde belirtebilirler.

Yazarlar araştırmanın tasarım ve uygulanmasında üretken Yapay Zekâ (YZ) ve YZ destekli araçların kullanımını açıklamak zorundadırlar. Bu tür kullanımlar, makalenin yöntem bölümünde belirtilmelidir. YZ kullanımının belirtilmesi, makalenin yayımlanmasını engellemez; aksine, araştırmanın şeffaf bir şekilde sunulmasını sağlar.