Araştırma Makalesi

UFRS UYGULAMALARI VE MUHASEBE KÜLTÜREL DEĞERLER EKSENİNDE TÜRKİYE’NİN YERİ

Cilt: 19 Sayı: 3 30 Eylül 2017
PDF İndir
TR

UFRS UYGULAMALARI VE MUHASEBE KÜLTÜREL DEĞERLER EKSENİNDE TÜRKİYE’NİN YERİ

Öz

Bu çalışmada Hofstede tarafından oluşturulan ve Gray tarafından muhasebeye uyarlanan kültürel değerler temel alınarak Türkiye’nin UFRS uygulayan ülkeler arasındaki yerinin belirlenmesi amaçlamaktadır. Çalışmada, 2016 yılı itibari ile IASB üyesi olan ülkeler içerisinden Hofstede’nin kültür araştırmaları indeksinde yer alan ülkeler araştırmanın örneklemi olarak belirlenmiştir. Muhasebe uygulamaları bakımından ülkeler; Anglo-Sakson, Kıta Avrupası, Güney Amerikan ve Karma Modeli şeklinde dört grupta sınıflandırılmış olup Türkiye’nin belirtilen gruplardan kültür değerleri bakımından hangisine yakın olduğu belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmada, “SPSS 15.0” programında veriler analiz edilmiş olup grafik çizimlerinden yararlanılmıştır. Çalışmanın sonucunda, Güç Mesafesi ve Bireysellik-Kollektivizm bakımından göreli olarak Anglo-Sakson ülkelere yakın olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. KAYNAKÇA
  2. Aggarwal, R. Ve J. W. Goodell. 2014. “National Cultural Dimensions İn Finance And Accounting Scholarship: An İmportant Gap İn The Literatures?”, Journal Of Behavioral And Experimental Finance, ss: 1-12.
  3. Akman, N. 2009. Finansal Açıklama Üzerinde Kültürün Etkisi: UFRS Öncesi ve Sonrası, Doktora Tezi, Başkent Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  4. Ay, A. F. 2013. Ulusal Kültürün Motivasyona Etkisi: Sivas İlinde Bir Araştırma. Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü: Doktora Tezi, Sivas.
  5. Bekçi, İ. ve F. Bitlisli. 2012. “Muhasebe- Kültür Değerlerinin Analizi: Muhasebe Meslek Mensupları Üzerine Bir Araştırma”, C.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt 13, Sayı 1, ss: 61-76.
  6. Borker, D. 2012. “Accounting, Culture And Emerging Economies: Ifrs In Central And Eastern Europe”, International Business & Economics Research Journal, Volume 11, Number 9, pp: 1003-1018.
  7. Chanchani, S. ve R. Willett. 2004. “An Empirical Assessment of Gray’s Accounting Value Constructs”, The International Journal Of Accounting, V. 39, 125–154. Çankaya, F. ve E. Aydoğan. 2008. Kültürel Farklılıklar Çerçevesinde Muhasebe Standartlarının Uyumu, ss: 299-326. E-Dergi.Atauni.Edu.Tr/Ataunisosbil/Article/View/1020000503
  8. Ding, Y., Jeanjean, T. ve S. Hervé. 2005. “Why Do Na¬tional Gaap Differ From Ias? The Role Of Culture”, The International Journal Of Accounting, 40, 4: 325 – 350.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

İşletme

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Ali Kestane
KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ, İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
Türkiye

Ahmet Ağca
DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ, İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

30 Eylül 2017

Gönderilme Tarihi

12 Mayıs 2017

Kabul Tarihi

3 Ekim 2017

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2017 Cilt: 19 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Kestane, A., & Ağca, A. (2017). UFRS UYGULAMALARI VE MUHASEBE KÜLTÜREL DEĞERLER EKSENİNDE TÜRKİYE’NİN YERİ. Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi, 19(3), 624-649. https://izlik.org/JA47BM68HX
AMA
1.Kestane A, Ağca A. UFRS UYGULAMALARI VE MUHASEBE KÜLTÜREL DEĞERLER EKSENİNDE TÜRKİYE’NİN YERİ. MODAV-MBDD. 2017;19(3):624-649. https://izlik.org/JA47BM68HX
Chicago
Kestane, Ali, ve Ahmet Ağca. 2017. “UFRS UYGULAMALARI VE MUHASEBE KÜLTÜREL DEĞERLER EKSENİNDE TÜRKİYE’NİN YERİ”. Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi 19 (3): 624-49. https://izlik.org/JA47BM68HX.
EndNote
Kestane A, Ağca A (01 Eylül 2017) UFRS UYGULAMALARI VE MUHASEBE KÜLTÜREL DEĞERLER EKSENİNDE TÜRKİYE’NİN YERİ. Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi 19 3 624–649.
IEEE
[1]A. Kestane ve A. Ağca, “UFRS UYGULAMALARI VE MUHASEBE KÜLTÜREL DEĞERLER EKSENİNDE TÜRKİYE’NİN YERİ”, MODAV-MBDD, c. 19, sy 3, ss. 624–649, Eyl. 2017, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA47BM68HX
ISNAD
Kestane, Ali - Ağca, Ahmet. “UFRS UYGULAMALARI VE MUHASEBE KÜLTÜREL DEĞERLER EKSENİNDE TÜRKİYE’NİN YERİ”. Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi 19/3 (01 Eylül 2017): 624-649. https://izlik.org/JA47BM68HX.
JAMA
1.Kestane A, Ağca A. UFRS UYGULAMALARI VE MUHASEBE KÜLTÜREL DEĞERLER EKSENİNDE TÜRKİYE’NİN YERİ. MODAV-MBDD. 2017;19:624–649.
MLA
Kestane, Ali, ve Ahmet Ağca. “UFRS UYGULAMALARI VE MUHASEBE KÜLTÜREL DEĞERLER EKSENİNDE TÜRKİYE’NİN YERİ”. Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi, c. 19, sy 3, Eylül 2017, ss. 624-49, https://izlik.org/JA47BM68HX.
Vancouver
1.Ali Kestane, Ahmet Ağca. UFRS UYGULAMALARI VE MUHASEBE KÜLTÜREL DEĞERLER EKSENİNDE TÜRKİYE’NİN YERİ. MODAV-MBDD [Internet]. 01 Eylül 2017;19(3):624-49. Erişim adresi: https://izlik.org/JA47BM68HX

Yazarlık

MBDD, araştırma makalelerine yapılan katkıların adil şekilde tanınmasını sağlamak amacıyla COPE Yazarlık Kılavuzuna uymaktadır (https://publicationethics.org/guidance/discussion-document/authorship). Yazarlık, hem hak hem de sorumluluk taşır; bu nedenle, listelenen tüm yazarların araştırmaya önemli katkılarda bulunmuş olması gerekmektedir.

Birden fazla yazarlı çalışmalarda, Yazar Katkıları bölümü, sonuç bölümünden sonra ve kaynakçadan önce yer almalıdır. Makalenin hangi bölümlerine hangi yazarın katkı sağladığını belirtmek için yazarların isim baş harfleri ve soyadları kullanılmalıdır. Detaylı bilgiye "Makale Gönderim Kontrol Listesi" düğmesine tıklayarak ulaşılabilir. Ayrıca, yazarlar, yazarlık kriterlerini karşılamayan ancak çalışmaya katkı sağlayan kişileri teşekkür bölümünde belirtebilirler.

Yazarlar araştırmanın tasarım ve uygulanmasında üretken Yapay Zekâ (YZ) ve YZ destekli araçların kullanımını açıklamak zorundadırlar. Bu tür kullanımlar, makalenin yöntem bölümünde belirtilmelidir. YZ kullanımının belirtilmesi, makalenin yayımlanmasını engellemez; aksine, araştırmanın şeffaf bir şekilde sunulmasını sağlar.