İÇ VE BAĞIMSIZ DENETÇİLER ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN, ÜST YÖNETİM DESTEĞİNİN VE İÇ DENETİMİN BAĞIMSIZLIĞININ İÇ DENETİMİN ETKİNLİĞİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
Öz
Bu çalışmada iç ve bağımsız denetçiler arasındaki ilişkilerin, üst yönetimin desteğinin ve iç denetimin bağımsızlığının iç denetimin etkinliği üzerindeki etkisi araştırılmaktadır. Geliştirilen modelin değişkenlerine dayalı olarak oluşturulmuş anket, İstanbul’da faaliyet gösteren iç denetimi bulunan ve bağımsız denetim yaptırma zorunluluğuna sahip olan 81 firmaya uygulanmıştır. Yapılan analiz sonuçları; iç denetimin bağımsızlığı ve iç denetime üst yönetim desteğinin iç denetimin etkinliğini anlamlı bir biçimde etkilediği, buna karşın iç ve bağımsız denetçiler arasındaki ilişkilerin iç denetimin etkinliğine herhangi bir katkısının olmadığı sonucunu ortaya koymaktadır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Ahmad, H., R. Othman ve K. Jusoff. 2009. “The effectiveness of internal audit in Malaysian public sector”, Journal of Modern Accounting and Auditing, 5 (9), 53–62.
- Akyel, R. 2010. “Yönetimde İç Kontrol, İç Denetim ve Dış Denetim Fonksiyonlarının Birbirleri İle İlişkileri ve Türk Kamu Yönetiminde Uygulanmalarının Değerlendirilmesi”, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 19 (3), 1-22.
- Alagöz, A. 2008. “İşletmelerde İç Kontrol Sisteminin Önemi ve Denetim Komiteleri İle İç Denetim Birimi İlişkisinin Hata ve Hilelerin Önlenmesindeki Rolü”, Güncel İşletmecilik Konuları, Ed. Zeki DOĞAN ve Mehmet Emin İNAL, Tablett Yayınları, 95-126.
- Al-Garni, A. 2008. “Government auditing in Saudi Arabia: Auditors’ opinion in the General Audit Bureau”, Institute of Public Administration, 48 (1), 39–79.
- Altunışık, R., Coşkun, R., Bayraktaroğlu, S., ve Yıldırım, E. 2005. Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri, İstanbul, Sakarya Kitabevi Yayınları.
- Alzeban, A., ve D. Gwilliam. 2014. “Factors affecting the internal audit effectiveness: A survey of the Saudi Public sector”, Journal of International Accounting, Auditing, and Taxation, 23,74-86.
- Apostolou, B., W.R. Pascwah ve J.R. Strawscr. 1993. “The Effects of Senior Internal Auditor Behaviour on Staff Performance and Satisfaction”, Accounting and Business Research, 23: 90, 110-122.
- Arena, M., ve G. Azzone. 2009. “Identifying organizational drivers of internal audit effectiveness”, International Journal of Auditing, 13, 43–60
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
27 Aralık 2018
Gönderilme Tarihi
18 Haziran 2018
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2018 Cilt: 20