Investigation of Social Relations in Urban Green Areas Before and During Covid-19 Pandemic
Abstract
Throughout history, societies have struggled with epidemics. The coronavirus disease, which has spread from China to the world and is deadly, is a major epidemic today. To reduce the risk of transmission of the disease, people need to increase their social distance and reduce contact. Due to the pandemic, our social relations have changed. This research was carried out to determine how social relations are shaped in urban green spaces during the Covid-19 pandemic process. To determine how the pandemic affects social relations in urban green areas, a 35-question survey was conducted with 577 volunteers at the end of 2020 and the beginning of 2021. It was determined how the epidemic affected the use of urban green space in society, the time spent, the need for green space, and the social relations of the users. Significant differences were observed in the preferences of the participants before and during the pandemic.
Keywords
Covid-19, urban green space, pandemic, social relationship
Covid-19 Pandemisi Öncesi ve Sürecinde Kentsel Yeşil Alanlardaki Sosyal İlişkilerin İncelenmesi
Abstract
Tarih boyunca toplumlar birçok salgın hastalıklarla mücadele etmiştir. 2019’un son aylarında Çin’den dünyaya yayılan ve çok yüksek oranda insan ölümlerine neden olan Covid-19 adıyla bilinen corona virüs hastalığı günümüzde şahit olduğumuz büyük bir salgın olmuştur. Hastalığın bulaşma riskini en aza indirmek amacıyla insanların sosyal mesafelerini arttırmaları, temasın olabildiğince aza indirilmesi gerekmektedir. Covid-19 pandemisi nedeniyle sosyal ilişkilerimizde değişiklik göstermiştir. Bu çalışma, Covid-19 pandemisi sürecinde kentsel yeşil alanda sosyal ilişkilerin nasıl şekillendiğini tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Bu kapsamda Covid-19 pandemisinin kentsel yeşil alanlarda sosyal ilişkileri nasıl etkilediğini tespit etmek amacıyla 2020 yılı sonu ve 2021 yılı başında rastgele bulunan ve anket yapmaya gönüllü olan 577 kişiyle yapılan 35 soruluk online anket yapılmıştır. Salgınının toplumda kentsel yeşil alan kullanımını, kentsel yeşil alanda geçirilen süreyi, kentsel yeşil alanların sosyalleşmek için kullanımını, yeşil alana olan ihtiyacın, çevrelerindeki bireylerle olan sosyal ilişkilerin nasıl etkilendiği belirlenmiştir. Pandemi öncesi ve pandemi sürecinde katılımcıların tercihlerinde belirgin farklılıklar görülmüştür.
Keywords
Covid-19, kentsel yeşil alan, pandemi, sosyal ilişki
Makalede ulusal ve uluslararası araştırma ve yayın etiğine uyulmuştur. Çalışmada etik kurul izni, Selçuk Üniversitesi Bilimsel Araştırma ve Yayın Etik Kurulu’nun 17/02/2021 tarih ve E.28412 sayılı kararı ile alınmıştır. Bu makale Isparta’da düzenlenen 1st International Architectural Sciences and Application Symposium (IArcSAS)’da sözlü olarak sunulmuş ve özet olarak basılmıştır.