BİLANÇO VE GELİR TABLOLARININ TOPSIS YÖNTEMİ İLE ANALİZİ: BORSA İSTANBUL UYGULAMASI

Cilt: 16 Sayı: 50 1 Ocak 2017
  • Yusuf Gümüş
  • Aşkın Özdağoğlu
  • Gülüzar Kurt Gümüş
  • Güzin Özdağoğlu
PDF İndir
TR EN

BİLANÇO VE GELİR TABLOLARININ TOPSIS YÖNTEMİ İLE ANALİZİ: BORSA İSTANBUL UYGULAMASI

Öz

Borsa yatırımcıları için firmaların performansları önemli bir karar unsuru olmakla birlikte, performans kavramınıbelirleyen pekçok gösterge ve ölçütün bulunması, genel bir değerlendirme yapmayı güçleştirmektedir. Bu değerlendirme sürecinin bir çok ölçütlü karar problemi olarak ele alınması ve uygun yaklaşımlar ile yatırımcıya yöngösterecek bir karar destek mekanizmasının tasarlanması mümkündür. Bu bağlamda, çalışmada, reel sektördeönemli bir paya sahip olan Metal Eşya Makina sektörünü önemseyen yatırımcılara destek olmak adına, TOPSISyaklaşımını benimseyen bir performans analizi ortak koymak amaçlanmaktadır. Çalışma kapsamında, Borsa İstanbul’da işlem gören ve Metal Eşya Makina sektöründe yer alan yirmi yedi firmanın 2014 ve 2015 yılı performansları, on bir finansal rasyo gözönünde bulundurularak incelenmiştir. Elde edilen bulgulara göre, en yüksekve en düşük performansı gösteren firmaların sıralaması incelenen yıllar itibariyle büyük ölçüde benzerlik göstermektedir. Fakat, ilk yıl yüksek performans gösteren bazı firmaların takip eden yılda sıralamasında büyük değişiklikler olduğu durumlar da gözlemlenmiştir

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Bakirci, F., Shiraz, S. E., & Sattary, A. (2014). BIST’da Demir, Çelik Metal Ana Sanayii Sektöründe Faaliyet Gösteren Isletmelerin Finansal Performans Analizi: VZA Süper Etkinlik ve TOPSIS Uygulamasi/Financial Performance Analysis of Iron, Steel Metal Industry Sector Companies in The Borsa Istanbul: DEA Super Efficiency and TOPSIS Methods. Ege Akademik Bakis, 14(1), 9-19.
  2. Demireli, E. (2010). TOPSIS çok kriterli karar verme sistemi: Türkiye’deki kamu bankaları üzerine bir uygulama. Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi (5:1): 101-112.
  3. Dumanoğlu, S. (2010). İMKB’de İşlem Gören Çimento Şirketlerinin Mali Performanslarının Topsis Yöntemi İle Değerlendirilmesi. Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 29(2), 323-339.
  4. Ertuğrul, İ., & Karakaşoğlu, N. (2009). Performance evaluation of Turkish cement firms with fuzzy analytic hierarchy process and TOPSIS methods. Expert Systems with Applications, 36(1), 702-715.
  5. Gündoğdu, A. (2015). Measurement of Financial Performance Using TOPSIS Method for Foreign Banks of Established in Turkey between 2003-2013 Years. International Journal of Business and Social Science, 6(1), 139- 151.
  6. İç, Y. T., & Yurdakul, M. (2010). Development of a quick credibility scoring decision support system using fuzzy TOPSIS. Expert Systems with Applications, 37(1), 567-574.
  7. Seçme, N. Y., Bayrakdaroğlu, A., & Kahraman, C. (2009). Fuzzy performance evaluation in Turkish banking sector using analytic hierarchy process and TOPSIS. Expert Systems with Applications, 36(9), 11699-11709.
  8. Shih, Hsu-Shih. Shyur, Huan-Jyh. Lee, E. Stanley. (2007). “An extension of TOPSIS for group decision making”, Mathematical And Computer Modelling, 45, 801–813.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Yusuf Gümüş Bu kişi benim

Aşkın Özdağoğlu Bu kişi benim

Gülüzar Kurt Gümüş Bu kişi benim

Güzin Özdağoğlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Ocak 2017

Gönderilme Tarihi

-

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2017 Cilt: 16 Sayı: 50

Kaynak Göster

APA
Gümüş, Y., Özdağoğlu, A., Kurt Gümüş, G., & Özdağoğlu, G. (2017). BİLANÇO VE GELİR TABLOLARININ TOPSIS YÖNTEMİ İLE ANALİZİ: BORSA İSTANBUL UYGULAMASI. Muhasebe ve Denetime Bakış, 16(50), 79-96. https://izlik.org/JA77PK69EC
AMA
1.Gümüş Y, Özdağoğlu A, Kurt Gümüş G, Özdağoğlu G. BİLANÇO VE GELİR TABLOLARININ TOPSIS YÖNTEMİ İLE ANALİZİ: BORSA İSTANBUL UYGULAMASI. Bakış. 2017;16(50):79-96. https://izlik.org/JA77PK69EC
Chicago
Gümüş, Yusuf, Aşkın Özdağoğlu, Gülüzar Kurt Gümüş, ve Güzin Özdağoğlu. 2017. “BİLANÇO VE GELİR TABLOLARININ TOPSIS YÖNTEMİ İLE ANALİZİ: BORSA İSTANBUL UYGULAMASI”. Muhasebe ve Denetime Bakış 16 (50): 79-96. https://izlik.org/JA77PK69EC.
EndNote
Gümüş Y, Özdağoğlu A, Kurt Gümüş G, Özdağoğlu G (01 Ocak 2017) BİLANÇO VE GELİR TABLOLARININ TOPSIS YÖNTEMİ İLE ANALİZİ: BORSA İSTANBUL UYGULAMASI. Muhasebe ve Denetime Bakış 16 50 79–96.
IEEE
[1]Y. Gümüş, A. Özdağoğlu, G. Kurt Gümüş, ve G. Özdağoğlu, “BİLANÇO VE GELİR TABLOLARININ TOPSIS YÖNTEMİ İLE ANALİZİ: BORSA İSTANBUL UYGULAMASI”, Bakış, c. 16, sy 50, ss. 79–96, Oca. 2017, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA77PK69EC
ISNAD
Gümüş, Yusuf - Özdağoğlu, Aşkın - Kurt Gümüş, Gülüzar - Özdağoğlu, Güzin. “BİLANÇO VE GELİR TABLOLARININ TOPSIS YÖNTEMİ İLE ANALİZİ: BORSA İSTANBUL UYGULAMASI”. Muhasebe ve Denetime Bakış 16/50 (01 Ocak 2017): 79-96. https://izlik.org/JA77PK69EC.
JAMA
1.Gümüş Y, Özdağoğlu A, Kurt Gümüş G, Özdağoğlu G. BİLANÇO VE GELİR TABLOLARININ TOPSIS YÖNTEMİ İLE ANALİZİ: BORSA İSTANBUL UYGULAMASI. Bakış. 2017;16:79–96.
MLA
Gümüş, Yusuf, vd. “BİLANÇO VE GELİR TABLOLARININ TOPSIS YÖNTEMİ İLE ANALİZİ: BORSA İSTANBUL UYGULAMASI”. Muhasebe ve Denetime Bakış, c. 16, sy 50, Ocak 2017, ss. 79-96, https://izlik.org/JA77PK69EC.
Vancouver
1.Yusuf Gümüş, Aşkın Özdağoğlu, Gülüzar Kurt Gümüş, Güzin Özdağoğlu. BİLANÇO VE GELİR TABLOLARININ TOPSIS YÖNTEMİ İLE ANALİZİ: BORSA İSTANBUL UYGULAMASI. Bakış [Internet]. 01 Ocak 2017;16(50):79-96. Erişim adresi: https://izlik.org/JA77PK69EC