Artan rekabet ortamında kurumlar maliyetlerini azaltma eğilimi göstermektedir. Maliyetlerin azaltılabilmesi için öncelikle maliyetlerin gerçeğe uygun hesaplanması gerekmektedir. Maliyetlerin düşürülmesi kaynakların verimli kullanılmasını da gerektirmektedir. Teknolojideki değişimler maliyet türlerinin oluşumunu da etkilemektedir. Bunun sonucu olarak geleneksel maliyetleme yöntemleri maliyet hesaplamalarında yetersiz kalmakta, yeni yöntem arayışları ortaya çıkmaktadır. Faaliyet Tabanlı Maliyetleme Yöntemi (FTM) hesaplamalardaki eksikliği gidermek için ortaya konulmuş yaklaşımlardan biri olarak literatürde yerini almaktadır.
Perakende ise gıda sektörü hızlı olarak büyüyen sektörlerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada perakende gıda sektöründe FTM yöntemi uygulanmış elde edilen sonuçlar geleneksel maliyetleme yöntemi ile karşılaştırmalı olarak incelenmiş ve öneriler sunulmuştur.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | İşletme |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 8 Haziran 2020 |
Gönderilme Tarihi | 12 Şubat 2020 |
Kabul Tarihi | 8 Mayıs 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 20 Sayı: 60 |