Öz
Amaç: Orbital ve adneksiyal lenfomalı hastaların klinik ve histopatolojik özelliklerini değerlendirmek ve sunmak.
Yöntemler: 2011-2021 yılları arasında histolojik olarak orbital ve adneksiyal lenfoma saptanan sekiz hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Hastaların klinik görünümü, yaşı, cinsiyeti, görüntülemesi, tümör lokalizasyonu, tedavi yöntemleri, patolojik tanıları ve sistemik özellikleri dosyalardan elde edildi.
Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 59.1 (dağılım 42-79) idi. Hastaların 6'sı erkek, 2'si kadındı. Hastalarda ağrısız kitle ve orbital şişlik en sık görülen ilk belirti ve bulguydu. Manyetik rezonans görüntüleme bulgularında 6 hastada unilateral, 2 hastada bilateral tutulum gösterdi. 3 hastada intraorbital yerleşim (orbital septum arkası), 2 hastada göz kapağı yerleşimi (göz kapakları orbital septum önünde), 1 hastada konjonktival, 2 hastada gözyaşı bezi tutulumu tespit edildi. Tüm vakalar patolojik incelemede Non-Hodgkin B hücreli lenfoma [Mukoza ile ilişkili lenfoid dokunun primer ekstranodal marjinal lenfoması (5 hasta), diffüz büyük B hücreli lenfoma (2 hasta), foliküler lenfoma (1 hasta)] olarak rapor edildi.
Sonuç: Orbita tümörleri nadir olmakla birlikte bunlar arasında orbital lenfoma daha sık görülebilmekte ve orbitadaki lokalizasyona göre klinik bulgular değişmektedir. Göz hekimleri orbital şişliklere karşı dikkatli olmalı ve ayırıcı tanılar arasında orbital ve oküler adneksiyal lenfomaları düşünmelidir.