I-EDİTÖRYAL POLİTİKA VE ETİK KURALLAR:
Acta Medica Alanya Editoryal Kurulu “World Association of Medical Editors (WAME) Board of Directors” tarafından belirtilen editoryal politikayı takip eder. Acta Medica Alanya dergisi, bilimsel yayın etiğinin kötüye kullanımı ya da ihlali ile ilgili olası durumlarda Committee on Publication Ethics (COPE) akış şemalarını temel almaktadır. www.publicationethics.org Yazıların formatı dergi kurallarına ve International Committee of Medical Journal Editors (ICMJE) tarafından hazırlanan kurallara göre düzenlenmelidir. Yazarlar makale taslağını uluslararası kılavuzlara uygun olarak sunmalıdır: Randomize çalışmalar CONSORT, gözlemsel çalışmalar STROBE, tanısal değerli çalışmalar STARD, sistematik derleme ve meta-analizler PRISMA, gözlemsel çalışmaların meta-analizleri MOOSE, hayvan deneyli çalışmalar ARRIVE ve randomize olmayan davranış ve halk sağlığıyla ilgili çalışmalar TREND kılavuzlarına uyumlu olmalıdır. Acta Medica Alanya Dergisi Helsinki Deklarasyonu etik standartlarına (http://www.wma.net/en/30publications/10policies/b3/index.html) uymayı prensip olarak kabul eder. Bu nedenle insanlar üzerinde yapılan tüm çalışmalarda, yazının Materyal ve Metod kısmında etik kurul onayı alındığı belirtilmelidir. Çalışmanın yapıldığı hasta veya gönüllüler yapılacak işlemler konusunda bilgilendirilerek onayları alınmalı ve bu durum makalenin Materyal ve Metod kısmında belirtilmelidir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda, yazının Materyal ve Metod kısmında çalışmanın Laboratuvar Hayvanlarının Bakımı ve Kullanımı Kılavuzu (www.nap.edu/catolog/5140.html ) prensipleri doğrultusunda yapıldığı ve ilgili kurumdan etik kurul onayı alındığı belirtilmelidir. Gerek görülürse editör tarafından etik kurul onayının bir örneği yazarlardan istenebilir. Yazar(lar), izin almaksızın çalışmayı başka bir dilde ya da yerde yayınlamayacaklarını kabul eder(ler). Gönderilen yazı daha önce herhangi bir toplantıda sunulmuş ise, toplantı adı, tarihi ve düzenlendiği şehir belirtilmelidir. Yazılardaki düşünce ve öneriler tümüyle yazarların sorumluluğunda olup, Editör ve yardımcıların kanaatlerini yansıtmaz.
Yazarlık: Gönderilen makalede yazar olarak sıralanan tüm bireyler çalışmaya yeterli emek vermiş olmalı, yazarlık kriterlerini karşılamalı ve katkıda bulunduğu içerik ile ilgili olarak sorumluluk almalıdır.
II- YAYIN ETİĞİ VE İNTİHAL:
Gönderilen tüm özgün araştırma makaleleri için yazarlardan çalışmanın etik kurul onay belgesi istenecektir.
Gönderilen makaleler, aşağıda URL adresleri verilen intihal proğramları yardımıyla benzerlik ve intihal açısından kontrol edilmektedir.
Kabul edilebilir benzerlik oranları: Birebir benzerlikte en fazla %5, Toplam benzerlikte ise; en fazla %15 olabilir.