Aim: The first part of this article, the pre-SCI-E period, was previously published in Acta Medica Alanya as ‘Bibliometric analysis of the Journal of Joint Diseases and Related Surgery (JDRS). In this article, in the second part of the study, the factors affecting citation and the definition of bibliometric data in the post-SCI-E period were investigated by scanning Google Scholar, Scopus and WOS.
Methods: This second study was designed as retrospective bibliometric. Articles were reviewed beginning from 2007 when the Journal covered by SCI-E, up to 2020 when it covered by PMC. Both authors scanned one by one the articles published in the JDRS Journal within the above stated time period, according to the Turkish-English or English titles and by using the information available on the journal's website for each article. At the end of year 2021 and in a 3 month period all articles were chronologically scanned in Google Scholar, Scopus, and Web of Science databases. All accessed articles were analyzed according to the characteristics and institutions of the authors, also language, type, topic, and discipline of the article.
Results: Scanning for Scopus, Google, and WOS showed that the mean number of citations were 7.69 ± 11.72 for Google Scholar, 5.11 ± 6.88 for Scopus, and 4.36 ± 6.18 for WOS. In the last step of the logistic regression model analysis performed with the backward stepwise method; the article year-volume, male author, foreign author, article subtopic (6), article type (2), article type (1), and article language (1) were found to be variables effective on having a citation. In the linear regression analysis, the male sex variable was found to be significant for citations in all databases. English as the article language was a significant variable in citations, in all databases and subvariables.
Conclusion: The results of this study showed that research articles and/or review articles contribute significantly to citations, and having English as the article language is important. Also, acceptance of articles that may call the attention of more than one specialty may increase the number of citations.
Bibliometric Analysis Joint Diseases and Related Surgery Google Scholar Scopus Web of Science Citation
Amaç: Bu makalenin ilk bölümü, SCI-E öncesi dönem olup daha önce Acta Medica Alanya dergisinde “Joint Diseases and Related Surgery (JDRS) Dergisi’nin Bibliyometrik Analizi” başlığıyla yayınlanmıştı. Bu makalede, çalışmanın ikinci kısmı olan SCI_E sonrası dönemde, bibliyometrik verilerin tanımlanması ve atıf almayı etkileyen faktörler Google akademik, Scopus ve WOS taranarak araştırılmıştır.
Yöntem: Bu ikinci çalışma retrospektif bibliyometrik olarak tasarlandı. Makaleler, Derginin SCI-E tarafından kapsandığı 2007'den başlayarak, PMC tarafından kapsandığı 2020'ye kadar incelendi. Her iki yazar da yukarıda belirtilen süre içerisinde JDRS Dergisi'nde yayınlanan makaleleri, Türkçe-İngilizce veya İngilizce başlıklara göre ve her makale için derginin web sayfasında yer alan bilgilerden yararlanarak taradılar. 2021 yılı sonunda ve 3 aylık bir süreçte tüm makaleler Google Akademik, Scopus ve Web of Science veri tabanlarında kronolojik olarak tarandı. Erişilen tüm makaleler yazarların özellikleri ve kurumları, ayrıca makalenin dili, türü, konusu ve disiplini açısından analiz edildi.
Bulgular: Scopus, Google ve WOS taramalarında ortalama atıf sayısının; Google Akademik için 7,69 ± 11,72, Scopus için 5,11 ± 6,88 ve WOS için 4,36 ± 6,18 olduğu görüldü. Geriye doğru adımsal eleme yöntemi ile gerçekleştirilen lojistik regresyon modeli analizinin son aşamasında; makale yılı-cilt, erkek yazar, yabancı yazar, makale alt başlığı (6), makale türü (2), makale tipi (1) ve makale dili (1) atıf almada etkili değişkenler olarak bulunmuştur. Lineer regresyon analizinde, erkek cinsiyet değişkeninin tüm veri tabanlarında atıflar için anlamlı olduğu bulundu. Makale dili olarak İngilizce, tüm veri tabanlarında ve alt değişkenlerde atıflarda anlamlı bir değişkendi.
Sonuç: Bu çalışmanın sonuçları, araştırma makalelerinin ve/veya derleme makalelerinin atıflara önemli katkı sağladığını ve makale dilinin İngilizce olmasının önemli olduğunu göstermektedir. Ayrıca birden fazla uzmanlık alanının ilgisini çekebilecek makalelerin kabul edilmesi atıf sayısını artırabilir.
Bibliyometric Analiz Eklem Hastalıkları ve Cerrahisi Dergisi Google Akademik Scopus Web of Science Atıf
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ortopedi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2024 |
Gönderilme Tarihi | 27 Ekim 2024 |
Kabul Tarihi | 14 Aralık 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 8 Sayı: 3 |
Bu Dergi Creative Commons Atıf-GayriTicari-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.