Yazım Kuralları

1. Değerlendirilmesi maksadıyla gönderilen makalelerin kabul görebilmesi için daha önce hiçbir yerde yayımlanmamış olması şartı aranmaktadır.

2. Derginin yazı dilleri Türkçe, İngilizce’dir.

3. Sunulan makaleler ilk olarak editörler ve yayın kurulu tarafından incelenmektedir. Eğer bir makale içerik ve stil açısından gerekli koşulları karşılarsa değerlendirmeyi yapan kişiler, daha sonra makaleyi yayımlanma için uygunluğu yönünden incelemeye tabi tutar.

4. Hakemlik sürecinde kör hakem sistemi uygulanır ve tüm makaleler iki hakem tarafından değerlendirilir. Gerekli görüldüğü takdirde üçüncü bir hakeme gönderilir. Bir makalenin yayımlanması hakemlerin onayına bağlıdır ve yazarlar hakemler tarafından istenen gerekli düzeltmeleri yapmakla yükümlüdür.

5. Makaleler hazırlanırken ulusal ve uluslararası geçerli etik kurallara uyulmalıdır.

6. Medya ve Din Araştırmaları Dergisi’ne makale gönderiminde yazarın

a) Kimlik bilgilerini içeren dosya,

b) Etik kurul raporu (çalışmanın niteliğine bağlı),

c) Benzerlik raporu,

d) Katkı oranı ve çıkar çatışması beyan formu göndermesi zorunludur.


7. Dergiye gönderilen çalışmalar, başvuru aşamasında beyan edilen benzerlik raporu çerçevesinde değerlendirilir. Araştırma ve yayın etiğine uygun bulunmayan veya intihal riski tespit edilen makaleler değerlendirilmeye tabi tutulmamaktadır. Bu çerçevede tarama programlarınca tespit edilen benzerlik oranının %20’nin üzerinde olması halinde ilgili çalışma hakem onayı alsa bile yayımlanamaz. Eğer durum fark edilmeden çalışma yayımlanmış ise durumun fark edilmesiyle birlikte ilgili çalışmaya erişim engellenerek çalışma yayım listesinden ve tam sayıdan çıkarılır. Dergi yönetimi, bağımsız çalışan intihal/benzerlik programlarının sonuçlarını bir etik ihlali olarak değil, kurumsal bir standart olarak kabul eder. İntihal politikası hakkında detaylı bilgi için İntihal Politikası sayfası ziyaret edilebilir.

8. Çalışmanın, aşağıda belirtilen bölümleri içermesi gerekmektedir:

Başlık: Çalışmanda başında içeriği yansıtan, 15 kelimeyi geçmeyen açık, anlaşılır bir başlık yer almalı, başlık koyu harf ve büyük karakterler kullanılarak yazılmalıdır.

Türkçe Öz: Künye bilgilerinin altında çalışmanın genel çerçevesiyle uyumlu 150-200 kelime aralığında Türkçe öz bulunmalıdır.

Türkçe Anahtar Kelimeler: Türkçe özün altında en çok beş kelimeden oluşan anahtar kelimelere yer verilmelidir.

İngilizce Başlık: Türkçe anahtar kelimelerden sonra çalışmanın İngilizce başlığına yer verilmelidir. Çalışma İngilizce olarak kaleme alınmışsa bu başlık Türkçe olarak yazılmalıdır.

İngilizce Öz: İngilizce başlığın altında en az 150-200 kelime olmak üzere İngilizce öz bulunmalıdır. Çalışma İngilizce olarak yazılmışsa burada Türkçe özete yer verilmelidir.

İngilizce Anahtar Kelimeler: İngilizce özün altında en çok beş kelimeden oluşan anahtar kelimelere yer verilmelidir.

Giriş: Çalışma Giriş bölümü ile başlamalıdır. Bu bölümde problem, amaç, yöntem, sınırlılıklar vb. bilgilere yer vermelidir.

Metin: Çalışmanın ana gövdesini oluşturan metin kısmı, yöntemi de içeren ana ve alt başlıklar şeklinde aşağıda verilen örneğe göre numaralandırılmalı, başlıklar koyu ve kelimelerin ilk harfleri büyük olarak yazılmalıdır.

İngilizce Genişletilmiş Özet: Çalışmadaki ana başlıkları içerecek şekilde 1000-1250 kelime aralığında olmalıdır. Söz konusu özetlerin profesyonel proofreading kontrolünden geçirilmesi önerilmektedir. Çalışma İngilizce olarak yazılmışsa burada Türkçe özete yer verilmelidir. Anadili Türkçe olmayan yazarlardan genişletilmiş Türkçe özet beklenmez.

9. Makaleler en az 4000, en çok 12000 kelimeden oluşmalı ve makale taslak dosyası kullanılmalıdır. Kelime sayısı aralığına ilişkin oranlar gerekli görülen durumlarda editör kararıyla esnetilebilir.

10. A4 boyutunda hazırlanması gereken çalışmalar, aşağıdaki gibi düzenlenmelidir: Kâğıt Boyutu: A4 Dikey, Üst Kenar Boşluk: 5 cm, Alt Kenar Boşluk: 5 cm, Sol Kenar Boşluk: 4,5 cm, Sağ Kenar Boşluk: 4,5 cm, Yazı Tipi: Candara, Yazı Tipi Stili: Normal, Yazı ve Boşluk Boyutu (Metin): 11 Punto, Özet 9 Punto, Dipnot: 9 Punto, Paragraf Aralığı: Önce 0 nk – Sonra 6 nk, Paragraf Girintisi: 1 cm Satır Aralığı: Birden Çok/ Değer: 1,15 nk

11. Tablolar, figürler, resimler ve çizelgeler derginin sayfasına uygun boyutta olmalıdır. Eğer gerekiyorsa daha küçük puntolarla ve tek satır aralığıyla da yazılabilirler. Tablolar ve çizelgeler, yazınızdaki görünümlerine uygun olarak sıralı bir şekilde numaralandırılmalıdır. Tablo gövdesinin hemen altına tablolara ait dipnotlar koyulmalı ve bunları küçük harfli tanımlayıcı harflerle belirtilmelidir. Yazılarda sayfa numarası, üst bilgi ve alt bilgi gibi ayrıntılara yer verilmemelidir.

12. Makalelerin imla ve noktalamasında Türk Dil Kurumu İmla Kılavuzu esas alınmalıdır.

13. Haziran 2023 sayısı itibariyle, referans göstermede APA (American Psychological Association) Style 7th Edition kullanılmalıdır. Gerek alıntılamalarda gerekse de bibliyografya kısmında yazarlar, Amerikan Psikoloji Derneği’nin yayımladığı Amerikan Psikoloji Derneği Yayım Kılavuzu’nda belirtilen yazım kurallarını ve formatını takip etmelidir. Bu hususta APA 7 kuralları ve örneklerine aşağıdaki bağlantılardan erişilebilir.

https://apastyle.apa.org/style-grammar-guidelines/references/examples

https://apastyle.apa.org/instructional-aids/student-paper-setup-guide.pdf

14. Zotero, Mendeley veya EndNote kullanılmadan gönderilen çalışmalar değerlendirmeye alınmayacaktır.

15. Yazarın bir sayıda birden fazla makalesi yayınlanamaz.

16. 2018 Ulakbim (TR Dizin) kriterleri sebebiyle dergimizde makale yayınlamak isteyen araştırmacıların ORCID numarasına sahip olmaları gerekmektedir. Atıf sistemlerindeki isimden kaynaklanan karışıklığın önüne geçilebilmesi için kullanılacak olan numara, http://www.orcid.org sitesinden ücretsiz olarak edinilebilmektedir.

17. Medya ve Din Araştırmaları Dergisi yazarlardan herhangi bir başvuru veya yayın ücreti talep etmemektedir.

18. Olası anlaşmazlık durumlarında ya da dergi yetkililerinin gerekli görmesi halinde açıklama yapılmaksızın değerlendirilmek üzere dergiye gönderilen çalışmaların değerlendirilmesinin durdurulması, yayın sürecinden çıkarılması ya da yayımlanmış olan çalışmanın yayımdan kaldırılması vb. işlemleri yapabilme yetkileri bulunmaktadır.

19. Medya ve Din Araştırmaları Dergisi yetkililerinin gerekli görmesi halinde dilediği zaman, bilgilendirme yapmaksızın söz konusu kurallarda değişiklik yapabilme, ek kurallar koyabilme ve değerlendirilmek üzere gönderilen çalışmaların yeni kurallara göre yeniden düzenlenmesini talep etme hakkı bulunmaktadır.

20. Teknik Notlar
Teknik Not kategorisinde gönderilen çalışmaların spesifik bir konuda Medya ve Din alanına ilişkin gelişmelerin kısa ve teknik bir değerlendirmesini sunması beklenmektedir.

Kısa olmaları, çalışmanın odaklanmış ve net olmasını sağlar. Bu nedenle, önemli noktaların açık ve öz bir şekilde ifade edilmesi önemlidir.

Ele alınan konu, kavram ya da gelişmenin alana katkısı, alandaki araştırma ve uygulamalarla nasıl ilişkilendiği detaylarıyla ele alınmalıdır.

1000-4000 kelime (2-8) sayfa arasında olması beklenmektedir.

Teknik notlar yalnızca İngilizce dilinde yayımlanmaktadır.

21. Kitap Değerlendirmeleri

Kitap değerlendirme yazıları sadece betimleyici yazılar olmayıp eleştirel bir yönü olan yazılardır. Bu yönüyle değerlendirilen metinlerin amaç, kapsam, yöntem, bilimsel özgünlük, bilimsel tartışmaya katkı, görüşlerin tutarlılığı, kaynakların kullanılış biçimleri vb. gibi hususlarda kritik edilmesi beklenir.

Değerlendirmeler giriş, gelişme ve sonuç kısımlarından oluşmalıdır. Giriş bölümünde kitabın amacı, bağlamı, biçim ve içerik özellikleri kısaca betimlenmeli, özlü bir tanıtımı yapılmalıdır. Gelişme bölümünde kitabın ana tartışması ve bunu beslediği yan tartışmalar ortaya konmalı ve bu tartışmanın nasıl yapıldığı ele alınmalıdır. Sonuç kısmında ise değerlendirilen tüm hususların kritiğine ve bir sonuç değerlendirmesine yer verilmelidir.

Değerlendirme metnine kitap isminden farklı bir isim verilebilir.

Değerlendirmeler 1000-4000 kelime (2-8) sayfa arasında olmalıdır.

Kitap değerlendirmeleri Türkçe ve İngilizce olarak iki dilde yayımlanmaktadır.

DergiPark

Son Güncelleme Zamanı: 8.03.2024 14:36:46

Creative Commons License MEDYA VE DİN ARAŞTIRMALARI DERGİSİ (MEDİAD) - JOURNAL OF MEDIA AND RELIGION STUDIES

This journal is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.