Araştırma sahası, Ege Bölgesinin İzmir ili sınırları içerisinde deniz kıyısında bulunmaktadır. Bu
çalışmada, Türkiye’nin en büyük deniz tuzlası olan Çamaltı Tuzlasındaki Artemia popülasyonu, bazı biyolojik
ve akuakültür özellikleri yönünden incelenmiştir. 1863 yılında üretime açılan söz konusu tuzla, İzmir ilinin
kuzeyinde ve il merkezine 28 km uzaklıktadır. Genel olarak tuzla; I. ve II. tuzla, su depolama alanları ve
kristalizasyon havuzları olarak 4 ana kısma ayrılır. Yılda yaklaşık 550000 ton tuz üretilen tuzla, Türkiye toplam
tuz üretiminin % 35-40’ını karşılamaktadır. Çalışmada Türkiye’de İzmir Çamaltı tuzlasındaki parthenogenetik
Artemia populasyonunun bazı özellikleri açıklanmıştır. Yumurta çapı ortalama 254 µm, nauplius boyu 475 µm
ve yetişkin birey boyu 10,60 mm olarak ölçülmüştür. Ayrıca en uygun sıcaklık ve tuzluluk şartlarının 27-30 ºC
ve 35-80 ppt olarak tespit edilmiştir. Yumurtaların kuluçkalanma yüzdesi (HP) ortalama % 69, kuluçkalama
verimi (HE) 165 x106
yumurta/gr bulunmuştur.
Bölüm | Araştırmalar |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 Cilt: 1 Sayı: 2 |