Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

Su Sıcaklığının Diğer Su Özelliklerine Olan Etkileri

Yıl 2017, Cilt: 3 Sayı: (1-2) Çift sayı, 30 - 35, 26.12.2017

Öz

Sıcaklık, suların fiziksel özelliklerinden
birisi olup, yoğunluk gibi, basınç gibi, salinite gibi yatay ve düşey su
hareketleri gibi diğer fiziksel özellikleri de etkilemektedir. Diğer taraftan
gazların ve tuzların suda erimeleri büyük ölçülerde sıcaklığa bağlı olduğu için
su kimyasına da önemli etkileri bulunmaktadır.  
Özellikle CO2 miktarının azalıp
çoğalması özelliği yönünden sulardaki pH’nın yükselip düşmesi de indirekt
olarak sıcaklığa bağlıdır. Ayrıca sularda ki biyolojik zenginlikler de ışıkla
beraber sıcaklığın kıskacı altındadır. Hele hele balık üretiminde başarı suyun sıcaklığı
ile alakalı olduğu için optimumun etrafında olup olmaması başarıyı belirlemektedir.

Kaynakça

  • Alpbaz, A., 1984. Su ürünleri Yetiştiriciliği. E.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları, N:398. Bornova/İzmir.
  • Alpbaz, A.G., 1990. Deniz Balıkları Yetiştiriciliği. E.Ü. Su Ürünleri Yüksek Okulu Yayınları, No:20, İzmir.
  • Alpbaz, A., 1993. Kabuklu ve Eklembacaklılar Yetiştiriciliği. Ege üniversitesi basım evi. Bornova, İzmir
  • Aras, S., 1973. Pratik Alabalık Yetiştiriciliği. Atatürk Üniversitesi Yayın Servisi No:16. Erzurum
  • Aras, S. ve Bircan, R., 1995. Genel Su Ürünleri ve Balık Üretimi Notları. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Teksir Kolu Yayınları, Erzurum.
  • Atay, D., 1980. Alabalık Üretim Tekniği. Başbakanlık Basımevi. Ankara.
  • Cirik, S. Ve Cirik, Ş., 2000. Limnoloji. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Yayınları No:21. İzmir
  • Emre, Y ve Kürüm, V., 1996. Alabalık yetiştiriciliği. Minpa Matbaacılık. Ankara
  • Kinne, O., 1970. Marine Ecelogy Volum I: Environmental Factors. Wiley-Interscience. London. New-York Sydney. Toronto
  • Kocataş, A., 1986. Oseonoloji. Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Kitapları Serisi No: 114, İzmir.
  • Kosswig, C., 1970. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootenki Bölümü Ders Notları. Basılmamış
  • Sönmez ve ark., 2008.Sular Bilgisi. ISBN 978-605-395-054-7, Nobel Basımevi, Ankara.
  • Stove, K.S., 1979. Oceans Science. John Wiley and Sons. New-York.

The Effects of Water Temperature on Other Water Properties

Yıl 2017, Cilt: 3 Sayı: (1-2) Çift sayı, 30 - 35, 26.12.2017

Öz

Temperature is one of the physical properties of
waters and affects other physical properties such as density, pressure,
salinity, as well as horizontal and vertical water movements. On the other
hand, gases and salts have significant effects on water chemistry, since their
solubility in water is significantly associated with the temperature.
In particular, the
increase or decrease in the pH of the water due to the amount of dissolved CO2

levels and that stuation depends indirectly on the temperature.
In addition, the
biological abundance of the water are affected warmth along with the light.
Success in fish
production is related to the water temperature, so it is determined whether or
not to be around optimun water temperature.

Kaynakça

  • Alpbaz, A., 1984. Su ürünleri Yetiştiriciliği. E.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları, N:398. Bornova/İzmir.
  • Alpbaz, A.G., 1990. Deniz Balıkları Yetiştiriciliği. E.Ü. Su Ürünleri Yüksek Okulu Yayınları, No:20, İzmir.
  • Alpbaz, A., 1993. Kabuklu ve Eklembacaklılar Yetiştiriciliği. Ege üniversitesi basım evi. Bornova, İzmir
  • Aras, S., 1973. Pratik Alabalık Yetiştiriciliği. Atatürk Üniversitesi Yayın Servisi No:16. Erzurum
  • Aras, S. ve Bircan, R., 1995. Genel Su Ürünleri ve Balık Üretimi Notları. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Teksir Kolu Yayınları, Erzurum.
  • Atay, D., 1980. Alabalık Üretim Tekniği. Başbakanlık Basımevi. Ankara.
  • Cirik, S. Ve Cirik, Ş., 2000. Limnoloji. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Yayınları No:21. İzmir
  • Emre, Y ve Kürüm, V., 1996. Alabalık yetiştiriciliği. Minpa Matbaacılık. Ankara
  • Kinne, O., 1970. Marine Ecelogy Volum I: Environmental Factors. Wiley-Interscience. London. New-York Sydney. Toronto
  • Kocataş, A., 1986. Oseonoloji. Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Kitapları Serisi No: 114, İzmir.
  • Kosswig, C., 1970. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootenki Bölümü Ders Notları. Basılmamış
  • Sönmez ve ark., 2008.Sular Bilgisi. ISBN 978-605-395-054-7, Nobel Basımevi, Ankara.
  • Stove, K.S., 1979. Oceans Science. John Wiley and Sons. New-York.
Toplam 13 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Konular Hidrobiyoloji
Bölüm Derleme
Yazarlar

Ali Eslem Kadak

M. Sıdki Aras

Yayımlanma Tarihi 26 Aralık 2017
Kabul Tarihi 25 Aralık 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 3 Sayı: (1-2) Çift sayı

Kaynak Göster

APA Kadak, A. E., & Aras, M. S. (2017). Su Sıcaklığının Diğer Su Özelliklerine Olan Etkileri. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 3((1-2) Çift sayı), 30-35.
AMA Kadak AE, Aras MS. Su Sıcaklığının Diğer Su Özelliklerine Olan Etkileri. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi. Aralık 2017;3((1-2) Çift sayı):30-35.
Chicago Kadak, Ali Eslem, ve M. Sıdki Aras. “Su Sıcaklığının Diğer Su Özelliklerine Olan Etkileri”. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi 3, sy. (1-2) Çift sayı (Aralık 2017): 30-35.
EndNote Kadak AE, Aras MS (01 Aralık 2017) Su Sıcaklığının Diğer Su Özelliklerine Olan Etkileri. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi 3 (1-2) Çift sayı 30–35.
IEEE A. E. Kadak ve M. S. Aras, “Su Sıcaklığının Diğer Su Özelliklerine Olan Etkileri”, Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, c. 3, sy. 1-2, ss. 30–35, 2017.
ISNAD Kadak, Ali Eslem - Aras, M. Sıdki. “Su Sıcaklığının Diğer Su Özelliklerine Olan Etkileri”. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi 3/1-2 (Aralık 2017), 30-35.
JAMA Kadak AE, Aras MS. Su Sıcaklığının Diğer Su Özelliklerine Olan Etkileri. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi. 2017;3:30–35.
MLA Kadak, Ali Eslem ve M. Sıdki Aras. “Su Sıcaklığının Diğer Su Özelliklerine Olan Etkileri”. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, c. 3, sy. (1-2) Çift sayı, 2017, ss. 30-35.
Vancouver Kadak AE, Aras MS. Su Sıcaklığının Diğer Su Özelliklerine Olan Etkileri. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi. 2017;3((1-2) Çift sayı):30-5.