Sosyal Bilgiler Öğretmeni Adaylarının Güdülenme Kaynakları ve Sorunları
Öz
Öğrenme-öğretme ortamında güdülenme, bireyin gereksinimlerini doyurmak amacıyla öğrenme eylemine geçme isteği içinde bulunmasıdır. Güdülenmenin, öğrenme sürecine etkisi dikkate alınarak, bu çalışma, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Ana Bilim Dalı öğrencilerinin güdülenme kaynakları ile sorunlarını belirleme ve söz konusu kaynak ve sorunların sınıf düzeylerine, cinsiyetlerine, öğrenim türlerine göre farklılaşıp farklılaşmadığını ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Araştırmada betimsel yöntem kullanılmıştır. Veriler, 2010-2011 Eğitim-Öğretim yılında, Acat ve Yenilmez (2004) tarafından uyarlama çalışması ile geliştirilen “Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Motivasyon Kaynakları ve Sorunları Anketi”nin 323 öğretmen adayına uygulanması ile toplanmıştır. Çalışmada elde edilen bulgulara göre; Öğretmen adayları, mesleği isteyerek seçtiklerini, işini severek yapan kişi ile çalışmanın, beklentileri doğrultusunda düzenlenecek bir öğretim sürecinin, öğrendikleri bilgileri kullanacaklarını bilmenin, çalışılan materyalin ilgi çekici olmasının, ders alınan kişinin istekliliğinin, güdülenmelerini olumlu, öğrenme sürecinin ezbere dayanmasının ise olumsuz yönde etkilediğini ifade etmişlerdir. Ayrıca öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleğinin ileride vazgeçilmez bir meslek olacağına olan inançlarının olumsuz olduğu ortaya çıkmıştır. Öğretmen adaylarının güdülenme kaynakları ve sorunları, öğrenim türlerine göre farklılık göstermezken, sınıf düzeyleri yükseldikçe güdülenme düzeylerinin düştüğü görülmüştür. Öğretmen adaylarının güdülenme kaynaklarının ve sorunlarının cinsiyetlerine göre kız öğrenciler lehine anlamlı bir farklılık vardır. Ayrıca öğretmen adaylarının, alt boyutları açısından güdülenme düzeyleri arasında anlamlı fark olduğu görülmüştür.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Acat, M. B. ve Köskeroğlu, N. (2006). Güdülenme kaynakları ve sorunları ölçeği. Anadolu Psikyatri Dergisi. ( 7), 204-210.
- Acat M. B. ve Demiral S. (2002). Türkiye’de yabancı dil öğreniminde motivasyon kaynakları ve sorunları. Kuramdan Uygulamaya Eğitim Yönetimi Dergisi, 8 (31), 312-329 2002.
- Acat M. B. ve Yenilmez K. (2004). Eğitim fakültesi öğrencilerinin öğretmenlik mesleğine ilişkin motivasyon (güdülenme) düzeyleri. Manas Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 53, (12).
- Bacanlı, H. ( 2001). Gelişim ve öğrenme. Ankara: Nobel yayınları.
- Başaran, İ. E. (1986). Eğitim psikolojisi modern eğitimin psikolojik temelleri. Ankara: Gül Yayınevi.
- Doğan, O. (2005). Spor psikolojisi ( 2. Baskı). Adana: Nobel Kitabevi.
- Duman, T. (1998). Cumhuriyetimizin 75 yılında öğretmen yetiştirme sistemimiz ve sorunları.” Milli Eğitim Dergisi. Ankara: Milli Eğitim bakanlığı Yayınları. (139), 36-43.
- Fidan, N. (1986). Okulda öğrenme ve öğretme. Ankara: Kadıoğlu Matbaası.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yazarlar
Yayımlanma Tarihi
10 Mart 2014
Gönderilme Tarihi
31 Temmuz 2013
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2013 Cilt: 9 Sayı: 3