Öz
Aim: This study aimed to determine the relationship between the level of adaptation to old age and the level of pain in geriatric individuals. Method: This descriptive and correlational study was conducted with 420 geriatric individuals aged 65 years and over. The research data were collected online using the Descriptive Characteristics Form, Difficulties in Adaptation Assessment Scale in the Elderly and the Geriatric Pain Scale. Shapiro-Wilk test, Mann-Whitney U test, Kruskal-Wallis H test with Bonferroni correction, and Spearman correlation analysis were used in data analysis. Results: The mean age of the participants was 71.21±6.63 years and 56.2% were female. The majority (87.6%) stated that they had experienced pain within the last year, and 81.7% stated that they had experienced pain within the last month. The score (0.50±0.43) obtained from the Assessment of Difficulty in Adjustment to Old Age Scale showed that their level of adaptation to old age was good. The score obtained from the Geriatric Pain Scale (36.13±25.85) also showed that they experienced moderate pain. It was found that women, singles, those with chronic diseases, regular drug users, semi-dependent and dependent indivudials experienced more severe pain and had lower levels of adaptation to old age. In the evaluation according to age, it was determined that individuals experienced more severe pain and their level of adaptation to old age decreased with increasing age. Conclusion: The findings of the study showed that there was a significant positive relationship between the level of adaptation to old age and pain level in geriatric individuals.
Anahtar Kelimeler
Geriatrik bireylerin yaşlılığa uyum düzeyi ile ağrı düzeyi arasındaki ilişki
Öz
Amaç: Bu araştırmada, geriatrik bireylerin yaşlılığa uyum düzeyi ile ağrı düzeyi arasındaki ilişkiyi belirlemek amaçlandı. Yöntem: Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tipteki bu araştırma, 65 yaş ve üzeri 420 geriatrik birey ile gerçekleştirildi. Çalışma verileri, Tanıtıcı Özellikler Formu, Yaşlılarda Uyum Güçlüğünü Değerlendirme Ölçeği ve Geriatrik Ağrı Ölçeği ile çevrim içi toplandı. Veri analizinde, Shapiro-Wilk testi, Mann-Whitney U testi, Bonferroni düzeltmeli Kruskal-Wallis H testi ve Spearman korelasyon analizi kullanıldı. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 71.21±6.63 yıl olup, %56.2’si kadındır. Çoğunluğu (%87.6) son bir yıl içinde ağrı yaşadığını, %81.7’si ise son bir ay içerisinde ağrı yaşadığını belirtti. Yaşlılığa Uyum Güçlüğünü Değerlendirme Ölçeğinden aldıkları puan (0.50±0.43) yaşlılığa uyum düzeylerinin iyi olduğunu gösterdi. Geriatrik Ağrı Ölçeğinden alınan puan (36.13±25.85) da orta düzey ağrı yaşadıklarını gösterdi. Kadınların, bekarların, kronik hastalığı olanların, düzenli ilaç kullananların, yarı bağımlı ve bağımlı olanların daha şiddetli ağrı yaşadığı ve yaşlılığa uyum düzeylerinin daha düşük olduğu saptandı. Yaşa göre yapılan değerlendirmede, yaş ilerledikçe bireylerin daha şiddetli ağrı yaşadığı ve yaşlılığa uyum düzeylerinin azaldığı belirlendi. Sonuç: Araştırma bulguları, geriatrik bireylerin yaşlılığa uyum düzeyi ile ağrı düzeyi arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki olduğunu gösterdi.
Anahtar Kelimeler
Bu araştırma, Helsinki Bildirgesi’nde belirtilen ilkelere uygun olarak gerçekleştirilmiş olup araştırma ve yayın etiği ilkelerine uyulmuştur. Araştırmacılar tarafından araştırmanın yürütülmesi için etik uygunluk (16/12/2021 tarihi ve 2021/17-10 karar numarası) ve Sağlık Bakanlığı’ndan kurum izni (28/12/2021 tarihli) alınmıştır. Araştırmada kullanılabilmesi için Yaşlılarda Uyum Güçlüğünü Değerlendirme Ölçeği ve Geriatrik Ağrı Ölçeği’nin geliştiricilerinden ölçek kullanım izni alınmıştır. Bireylere ulaştırılan online anketin ilk bölümüne bilgilendirilmiş gönüllü onam formu eklenmiş ve çalışmaya gönüllü olarak katıldığını beyan eden kişiler araştırmaya dahil edilmiştir. Araştırma boyunca toplanan veriler araştırma amaçları dışında kullanılmamış ve üçüncü kişiler ile paylaşılmamıştır.
Bu çalışmaya gönüllü olarak katılmayı kabul eden geriatrik bireylere teşekkür ederiz.