Gebelerin Stresle Başa Çıkma Düzeyleri Ve Bunları Etkileyen Faktörler
Öz
Amaç: Bu çalışma gebelerin stresle başa çıkma tarzlarını ve etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Bu çalışma İstanbul’da hizmet veren bir aile sağlığı merkezine başvuran 142 gebeyle yapılan tanımlayıcı tipte bir çalışmadır. Verilerin toplanmasında Bilgi Formu ve Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği kullanıldı. Veriler araştırmacı tarafından karşılıklı görüşme yöntemi ile toplandı. Bulgular: Gebelerin bireysel ve gebeliğe ilişkin özellikleri ile “Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği” alt boyut puan ortalaması arasındaki ilişki incelendiğinde; çalışanlarda kendine güvenli yaklaşım ve iyimser yaklaşım alt boyut puan ortalamaları daha yüksek bulunmuş olup istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Yaş, eğitim durumu, ekonomik durum, aile tipi, planlanmış gebelik, gebelik sayısı, gebelik haftası ve yaşayan çocuk sayısı ile“Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği” alt boyutları puan ortalaması arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Sonuç: Gebelerin çalışma durumunun stresle başa çıkmalarında etkili olduğu ve sağlık ekibi tarafından verilecek eğitimle birlikte gebelerin kaygılarının azaltılarak stresle başa çıkmalarının kolaylaşabileceği anlaşılmıştır.
Anahtar Kelimeler: Gebe; stres; stresle başa çıkma tarzı
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Baltaş Z. ve Baltaş A. Stres ve Başaçıkma Yolları. İstanbul: Remzi Kitabevi,2011
- Akman S. Stresin Nedenleri ve Açıklayıcı Kuramlar. Türk psikoloji dergisi 2004;10(34- 35):40-56.
- Özkan S. Psikiyatrik Tıp: Konsültasyon- Liyezon Psikiyatrisi. ROCHE Müstahzarları Sanayi A.Ş, İstanbul 1993;203-207.
- Yali MA, Lobel M. Copinganddistress in pregnancy: medicallyhigh risk women. Jpsychosom obstetgynecol 1999;20(1):39-52. of
- Madazlı R. Gebelik ve stres. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Sürekli Tıp Eğitimi Etkinlikleri. Medikal Açıdan Stres ve Çareleri. Sempozyum Dizisi. 2005;47:61-62.
- Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar.Erişim adresi:www.scopemed.org/?mno=9733 Erişim tarihi:09.09.2015
- Kara B, Çakmaklı B, Nacak E, Türeci F. Doğum 2001;10:333-334. depresyon. STED
- Üst Z.D.,Pasinlioğlu T., Özkan H. Doğum eyleminde gebelerin anksiyete düzeylerinin incelenmesi. Anadolu hemşirelik ve sağlık bilimleri dergisi2013;16:110-115.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yazarlar
Yayımlanma Tarihi
17 Kasım 2015
Gönderilme Tarihi
11 Ağustos 2015
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2015 Cilt: 8 Sayı: 1