Fruktoz ve sağlık

Cilt: 9 Sayı: 3 15 Aralık 2016
PDF İndir
TR

Fruktoz ve sağlık

Öz

Fruktoz meyve ve balda bulunan doğal bir şeker olup en büyük kaynakları besinlere eklenen sükroz ve yüksek fruktozlu mısır şurubudur (HFCS). Geçmişte fruktoz alımı daha çok meyve ve bal gibi doğal kaynaklardan sağlanmakta iken son 30 yılda birçok besine eklenen şekerlerle birlikte günlük fruktoz alımı önemli miktarda artmıştır. Son çalışmalar fruktoz alımındaki artışın obezite ve tip 2 diyabetteki artışa paralel olduğunu göstermektedir. Bunun dışında aşırı fruktoz alımının hipertansiyon, hiperlipidemi, nonalkolik karaciğer yağlanması, gut vb. hastalıklarla ilişkili olabileceği bildirilmektedir. Ancak fruktozun bazı hastalıklarla ilişkisi üzerinde son dönemde çok fazla durulsa da tüm fruktoz kaynaklarının aynı etkiye sahip olmadığı göz önünde bulundurulmalıdır. Fruktoz ve sağlık ilişkisini inceleyen insan çalışmalarının sınırlı oluşu ve çalışmalarda kullanılan fruktoz miktarlarının çoğunlukla çok yüksek miktarlarda olması, fruktozun insan sağlığı üzerindeki etkileri hakkında yorum yapmayı güçleştirmektedir. Bu derlemede fruktozun sağlık üzerine etkileri ele alınmıştır.

Anahtar kelimeler: Fruktoz, sağlık, yüksek fruktozlu mısır şurubu 

Kaynakça

  1. Kaynaklar
  2. Park YK, Yetley EA. Intakes and food sources of fructose in the United States. Am J Clin Nutr 1993;58(5 Suppl):737S-47S.
  3. Schulze MB, Manson JE, Ludwig DS, Colditz GA, Stampfer MJ, Willett WC, Hu FB. Sugar-sweetened beverages, weight gain, and incidence of type 2 diabetes in young and middle-aged women. JAMA 2004;292(8):27-34.
  4. United States Department of Agriculture National Nutrient Database for Standard Reference. Erişim yeri: http://ndb.nal.usda.gov. Erişim tarihi: 15.03.2016
  5. Goran MI, Ulijaszek SJ, Ventura EE. High fructose corn syrup and diabetes prevalence: a global perspective. Glob Public Health 2013;8(1):55-64.
  6. Forshee RA, Storey ML, Allison DB, Glinsmann WH, Hein GL, Lineback DR, Miller SA, Nicklas TA, Weaver GA, White JS. A critical examination of the evidence relating high fructose corn syrup and weight gain. Crit Rev Food Sci Nutr 2007;47(6):561-82.
  7. Neilson EG. The fructose nation. J Am Soc Nephrol 2007;18(10):2619-21.
  8. Gaby AR. Adverse effects of dietary fructose. Altern Med Rev 2005;10(4):294-306.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yayımlanma Tarihi

15 Aralık 2016

Gönderilme Tarihi

13 Nisan 2016

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2016 Cilt: 9 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Arslan, S., & Şanlıer, N. (2016). Fruktoz ve sağlık. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 9(3), 150-158. https://izlik.org/JA28HW93BD
AMA
1.Arslan S, Şanlıer N. Fruktoz ve sağlık. Mersin Univ Saglık Bilim Derg. 2016;9(3):150-158. https://izlik.org/JA28HW93BD
Chicago
Arslan, Sabriye, ve Nevin Şanlıer. 2016. “Fruktoz ve sağlık”. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 9 (3): 150-58. https://izlik.org/JA28HW93BD.
EndNote
Arslan S, Şanlıer N (01 Aralık 2016) Fruktoz ve sağlık. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 9 3 150–158.
IEEE
[1]S. Arslan ve N. Şanlıer, “Fruktoz ve sağlık”, Mersin Univ Saglık Bilim Derg, c. 9, sy 3, ss. 150–158, Ara. 2016, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA28HW93BD
ISNAD
Arslan, Sabriye - Şanlıer, Nevin. “Fruktoz ve sağlık”. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 9/3 (01 Aralık 2016): 150-158. https://izlik.org/JA28HW93BD.
JAMA
1.Arslan S, Şanlıer N. Fruktoz ve sağlık. Mersin Univ Saglık Bilim Derg. 2016;9:150–158.
MLA
Arslan, Sabriye, ve Nevin Şanlıer. “Fruktoz ve sağlık”. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, c. 9, sy 3, Aralık 2016, ss. 150-8, https://izlik.org/JA28HW93BD.
Vancouver
1.Sabriye Arslan, Nevin Şanlıer. Fruktoz ve sağlık. Mersin Univ Saglık Bilim Derg [Internet]. 01 Aralık 2016;9(3):150-8. Erişim adresi: https://izlik.org/JA28HW93BD

Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi Doç. Dr. Gönül Aslan'ın editörlüğünde Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak 2008 yılında yayımlanmaya başlanmıştır. Prof. Dr. Gönül Aslan Mart 2015 tarihinde görevini Prof. Dr. Caferi Tayyar Şaşmaz'a devretmiştir. Prof. Dr. Caferi Tayyar Şaşmaz Baş editörlük görevini 01 Ocak 2023 tarihinde Prof.Dr. Özlem İzci Ay'a devretmiştir. 

 

Yılda üç sayı olarak (Nisan - Ağustos - Aralık) yayımlanan dergi multidisipliner hakemli bir bilimsel dergidir. Dergide araştırma makaleleri yanında derleme, olgu sunumu ve editöre mektup tipinde bilimsel yazılar yayımlanmaktadır. Yayın hayatına başladığı günden beri eposta yoluyla yayın alan ve hem online hem de basılı olarak yayımlanan dergimiz, Mayıs 2014 sayısından itibaren sadece online olarak yayımlanmaya başlamıştır. TÜBİTAK-ULAKBİM Dergi Park ile Nisan 2015 tarihinde yapılan Katılım Sözleşmesi sonrasında online yayın kabul ve değerlendirme sürecine geçmiştir.

 

  • Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 16 Kasım 2011'dan beri Türkiye Atıf Dizini tarafından indekslenmektedir.
  • Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2016 birinci sayıdan itibaren ULAKBİM Tıp Veri Tabanı tarafından indekslenmektedir.
  • Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 02 Ekim 2019 ile 05 Şubat 2025 tarihleri arasında DOAJ tarafından indekslenmektedir.
  • Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 23 Mart 2021'den beri EBSCO tarafından indekslenmektedir.

 

Dergimiz açık erişim politikasını benimsemiş olup, dergimizde makale başvuru, değerlendirme ve yayınlanma aşamasında ücret talep edilmemektedir. Dergimizde yayımlanan makalelerin tamamına ücretsiz olarak Arşivden erişilebilmektedir.

Bu dergide yayımlanan yazılar, Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı  ile lisanslanmıştır. 

35807