Serebral palsili çocuklarda beslenme sorunları ve enerji gereksiniminin belirlenmesi

Cilt: 10 Sayı: 2 20 Ağustos 2017
PDF İndir

Serebral palsili çocuklarda beslenme sorunları ve enerji gereksiniminin belirlenmesi

Öz

Beslenme desteği serebral palsili (SP)’li çocukların tedavisinde tamamlayıcı rol oynamaktadır. Serebral palsili çocuklarda kötü beslenme ve oral motor disfonksiyona bağlı olarak yetersiz protein ve enerji alımı büyüme ve gelişme geriliğine neden olabilmektedir. Bu gruptaki çocuklarda sıklıkla enerji gereksiniminde değişiklikler görülmekte ve beslenme durumunun saptanması önem taşımaktadır. Serebral palsili çocuklar için önerilen enerji ihtiyaçları nörolojik açıdan normal olan çocuklardan farklıdır. Bu hastalarda görülen ambulasyon ve motor bozukluğu durumu (türü, dağılımı, şiddeti) hareket etme durumunu ve kas tonusunu (hipertoni, hipotoni) etkileyerek dinlenme enerji harcamasını değiştirmektedir. Enerji gereksiniminin doğru olarak belirlenmesi, beslenmenin düzenlenmesinde çok önemli fakat zordur.  SP’li çocuklara özel eşitlikler geliştirilmiştir. SP’li çocuklarla yapılan çalışmaların çoğunda, bu çocukların enerji gereksinimi ve dinlenme metabolizma hızının, kas kütlesindeki azalmaya bağlı olarak normal yaşıtlarına göre daha düşük olabildiği bildirilmiştir. Ağır SP’li çocukların enerji ihtiyaçları sağlıklı yaşıtlarının enerji ihtiyaçlarının yaklaşık % 60-70’i kadardır.  Serebral Palsili çocuklar için Krick’in 1992’de, Rieken’ in 2011’ de geliştirdiği iki eşitlik mevcuttur. Krick’in geliştirdiği metotda mobilizasyon durumu, kas tonusu, aktivite düzeyi, değişen metabolizma ve gelişimi göz önüne alınmaktadır. Rieken’ in geliştirdiği eşitliklerin ilkinde bazal metabolizma hızının (BMH) belirlenmesinde sıklıkla Schofield denklemi kullanılmakta iken, diğer eşitlikte ise total vücut suyunun ölçümü kullanılmaktadır. Bu temel hesaplamaya ek olarak fiziksel aktivite düzeyi, kaba motor testi seviyesi ve SP’nin türüne göre bir düzeltme yapılmaktadır.  

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. 16. Penagini F. Mameli C. Fabiano V. Brunetti D. Dilillo D. Zuccotti GV. Dietary Intakes and Nutritional Issues in Neurologically Impared Children. Nutrients 2015.
  2. 17. Garcia-Contreras A.A. Vasquez-Garibay E.M. Romero-Valerde E. Ibarra-Gutierrez A.I. Troyo-Sanroman R. Energy Expenditure in Children With Cerebral Palsy and Moderate/Severe Malnutrition During Nutritional Recovery. Pediatria 2015; 31(5):2062-2069.
  3. 18. Sullivan P.B. Gastrointestinal Disorders in Children With Neorodevelopmental Disabilities. Developmental Disabilities Research Reviews 2008; 4:128-36.
  4. 19. Tomoum H.Y. Badawy N.B. Hassan N.E. Alian K.M. Anthropometry and Body Composition Analysis in Children With Cerebral Palsy. Clinical Nutrition 2010; 29:477-481.
  5. 20. Kilpinen Loisa P. Pihko H. Vesander U. Paganus A. Ritanen U. Makitie O. Insufficient Energy and Nutrient Intake in Children With Motor Disability. Acta Paediatrica 2009; 98:1329-1333.
  6. 20. Kilpinen Loisa P. Pihko H. Vesander U. Paganus A. Ritanen U. Makitie O. Insufficient Energy and Nutrient Intake in Children With Motor Disability. Acta Paediatrica 2009; 98:1329-1333.
  7. 21. Krick J. Murphy EP. Markham FBJ Shapiro KB. A Proposed Formula For Calculating Energy Needs of Children With Cerebral Palsy. Developmental Medicine and Child Neurology 1992; 34:481- 487.
  8. 22. Rieken R. Johannes B. Schierbeek H. Willemsen S.P. Calis E.A.C. Tibboel D. Evenhuis H.M. ve Penning C. Measuring Body Composition And Energy Expenditure in Children With Severe Neurologic Impairment and Intellectual Disability. American Journal of Clinical Nutrition 2011.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Sağlık Kurumları Yönetimi

Bölüm

-

Yazarlar

Nüket Ünsal Bu kişi benim
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

20 Ağustos 2017

Gönderilme Tarihi

27 Mart 2017

Kabul Tarihi

30 Haziran 2017

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2017 Cilt: 10 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Ünsal, N., & Acar Tek, N. (2017). Serebral palsili çocuklarda beslenme sorunları ve enerji gereksiniminin belirlenmesi. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 10(2), 132-141. https://doi.org/10.26559/mersinsbd.300992
AMA
1.Ünsal N, Acar Tek N. Serebral palsili çocuklarda beslenme sorunları ve enerji gereksiniminin belirlenmesi. Mersin Univ Saglık Bilim Derg. 2017;10(2):132-141. doi:10.26559/mersinsbd.300992
Chicago
Ünsal, Nüket, ve Nilüfer Acar Tek. 2017. “Serebral palsili çocuklarda beslenme sorunları ve enerji gereksiniminin belirlenmesi”. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 10 (2): 132-41. https://doi.org/10.26559/mersinsbd.300992.
EndNote
Ünsal N, Acar Tek N (01 Ağustos 2017) Serebral palsili çocuklarda beslenme sorunları ve enerji gereksiniminin belirlenmesi. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 10 2 132–141.
IEEE
[1]N. Ünsal ve N. Acar Tek, “Serebral palsili çocuklarda beslenme sorunları ve enerji gereksiniminin belirlenmesi”, Mersin Univ Saglık Bilim Derg, c. 10, sy 2, ss. 132–141, Ağu. 2017, doi: 10.26559/mersinsbd.300992.
ISNAD
Ünsal, Nüket - Acar Tek, Nilüfer. “Serebral palsili çocuklarda beslenme sorunları ve enerji gereksiniminin belirlenmesi”. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 10/2 (01 Ağustos 2017): 132-141. https://doi.org/10.26559/mersinsbd.300992.
JAMA
1.Ünsal N, Acar Tek N. Serebral palsili çocuklarda beslenme sorunları ve enerji gereksiniminin belirlenmesi. Mersin Univ Saglık Bilim Derg. 2017;10:132–141.
MLA
Ünsal, Nüket, ve Nilüfer Acar Tek. “Serebral palsili çocuklarda beslenme sorunları ve enerji gereksiniminin belirlenmesi”. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, c. 10, sy 2, Ağustos 2017, ss. 132-41, doi:10.26559/mersinsbd.300992.
Vancouver
1.Nüket Ünsal, Nilüfer Acar Tek. Serebral palsili çocuklarda beslenme sorunları ve enerji gereksiniminin belirlenmesi. Mersin Univ Saglık Bilim Derg. 01 Ağustos 2017;10(2):132-41. doi:10.26559/mersinsbd.300992

Cited By

Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi Doç. Dr. Gönül Aslan'ın editörlüğünde Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak 2008 yılında yayımlanmaya başlanmıştır. Prof. Dr. Gönül Aslan Mart 2015 tarihinde görevini Prof. Dr. Caferi Tayyar Şaşmaz'a devretmiştir. Prof. Dr. Caferi Tayyar Şaşmaz Baş editörlük görevini 01 Ocak 2023 tarihinde Prof.Dr. Özlem İzci Ay'a devretmiştir. 

 

Yılda üç sayı olarak (Nisan - Ağustos - Aralık) yayımlanan dergi multidisipliner hakemli bir bilimsel dergidir. Dergide araştırma makaleleri yanında derleme, olgu sunumu ve editöre mektup tipinde bilimsel yazılar yayımlanmaktadır. Yayın hayatına başladığı günden beri eposta yoluyla yayın alan ve hem online hem de basılı olarak yayımlanan dergimiz, Mayıs 2014 sayısından itibaren sadece online olarak yayımlanmaya başlamıştır. TÜBİTAK-ULAKBİM Dergi Park ile Nisan 2015 tarihinde yapılan Katılım Sözleşmesi sonrasında online yayın kabul ve değerlendirme sürecine geçmiştir.

 

  • Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 16 Kasım 2011'dan beri Türkiye Atıf Dizini tarafından indekslenmektedir.
  • Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2016 birinci sayıdan itibaren ULAKBİM Tıp Veri Tabanı tarafından indekslenmektedir.
  • Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 02 Ekim 2019 ile 05 Şubat 2025 tarihleri arasında DOAJ tarafından indekslenmektedir.
  • Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 23 Mart 2021'den beri EBSCO tarafından indekslenmektedir.

 

Dergimiz açık erişim politikasını benimsemiş olup, dergimizde makale başvuru, değerlendirme ve yayınlanma aşamasında ücret talep edilmemektedir. Dergimizde yayımlanan makalelerin tamamına ücretsiz olarak Arşivden erişilebilmektedir.

Bu dergide yayımlanan yazılar, Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı  ile lisanslanmıştır. 

35807