It is estimated that elderly individuals will constitute 25% of the population in developed countries by 2050. Along with the physiology of aging, dysphagia can emerge as an important health problem in elderly individuals. Dysphagia is swallowing difficulty that may result from neuromuscular disorder or mechanical obstruction. It also brings many complications such as malnutrition, dehydration and aspiration pneumonia. Recently, there has been increasing awareness of the recognition of dysphagia as a geriatric syndrome. Dysphagia in the elderly may go unnoticed as it is considered a normal part of aging. In this case, it leads to the progression of the disease and to its complications. Accurate diagnosis and multidisciplinary approach for dysphagia bring success in treatment. There is no standard approach for the treatment of dysphagia in the elderly. Dysphagia treatments include posture adjustments, nutrient and fluid ratio-amount, diet change, oral health, swallowing rehabilitation, and other approaches such as pharmacological treatment. The use of tissue modified diets is recommended for nutrition in dysphagia. The International Dysphagia Dietary Standardization Initiative was established to define tissue-modified foods and thickened fluids used for all care settings and by individuals of all ages with dysphagia. Some guidelines have nutritional recommendations for patients with dysphagia. However, since there is no certainness for nutrition in dysphagia, this review study was planned and conducted to present information on geriatric dysphagia and nutritional therapy.
Yaşlı bireylerin, 2050 yılında gelişmiş ülkelerdeki nüfusun %25'ini oluşturacağı tahmin edilmektedir. Yaşlanmanın fizyolojisi ile birlikte yaşlı bireylerde disfaji, önemli bir sağlık sorunu olarak ortaya çıkabilmektedir. Disfaji, nöromüsküler bozukluk veya mekanik tıkanmadan kaynaklanabilen yutma güçlüğüdür. Malnütrisyon, dehidratasyon ve aspirasyon pnömonisi gibi birçok komplikasyonu da beraberinde getirmektedir. Son dönemde disfajinin, geriatrik sendrom olarak tanınmasına dair artan farkındalık mevcuttur. Yaşlılarda disfaji yaşlanmanın normal bir parçası olarak düşünüldüğü için fark edilmeyebilmektedir. Bu durumda hastalığın ilerlemesine ve beraberinde komplikasyonları getirmesine yol açmaktadır. Disfaji için doğru teşhis ve multidisipliner yaklaşım tedavide başarıyı getirmektedir. Yaşlılarda disfaji tedavisi için standart bir yaklaşım bulunmamaktadır. Disfaji tedavileri arasında duruş ayarlamaları, besin ve sıvı oranı-miktarı, diyet değişikliği, ağız sağlığı, yutma rehabilitasyonu ve farmakolojik tedavi gibi diğer yaklaşımlar yer almaktadır. Disfajide beslenme için dokusu değiştirilmiş diyetlerin kullanımı tavsiye edilmektedir. Tüm bakım ortamları için ve her yaştan disfajili bireyler tarafından kullanılan dokusu değiştirilmiş besinleri ve koyulaştırılmış sıvıları tanımlamak için Uluslararası Disfaji Diyet Standardizasyon Girişimi kurulmuştur. Bazı kılavuzlarda disfaji hastaları için beslenme önerileri mevcuttur. Ancak disfajide beslenme için netlik olmadığından bu derleme çalışma, geriatrik disfaji ve beslenme tedavisine ilişkin bilgileri sunmak amacıyla planlanmış ve yürütülmüştür.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Derleme |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Nisan 2022 |
Gönderilme Tarihi | 16 Temmuz 2021 |
Kabul Tarihi | 27 Ağustos 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 |
MEÜ
Sağlık Bilimleri Dergisi Doç.Dr. Gönül Aslan'ın Editörlüğünde Mersin
Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak 2008 yılında
yayımlanmaya başlanmıştır. Prof.Dr. Gönül Aslan Mart 2015 tarihinde Başeditörlük görevine Prof.Dr.
Caferi Tayyar Şaşmaz'a devretmiştir. 01 Ocak 2023 tarihinde Prof.Dr. C. Tayyar Şaşmaz Başeditörlük görevini Prof.Dr. Özlem İzci Ay'a devretmiştir.
Yılda üç sayı olarak (Nisan - Ağustos - Aralık) yayımlanan dergi multisektöryal hakemli bir bilimsel dergidir. Dergide araştırma makaleleri yanında derleme, olgu sunumu ve editöre mektup tipinde bilimsel yazılar yayımlanmaktadır. Yayın hayatına başladığı günden beri eposta yoluyla yayın alan ve hem online hem de basılı olarak yayımlanan dergimiz, Mayıs 2014 sayısından itibaren sadece online olarak yayımlanmaya başlamıştır. TÜBİTAK-ULAKBİM Dergi Park ile Nisan 2015 tarihinde yapılan Katılım Sözleşmesi sonrasında online yayın kabul ve değerlendirme sürecine geçmiştir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 16 Kasım 2011'dan beri Türkiye Atıf Dizini tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2016 birinci sayıdan itibaren ULAKBİM Tıp Veri Tabanı tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 02 Ekim 2019'dan beri DOAJ tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 23 Mart 2021'den beri EBSCO tarafından indekslenmektedir.
Dergimiz açık erişim politikasını benimsemiş olup, dergimizde makale başvuru, değerlendirme ve yayınlanma aşamasında ücret talep edilmemektedir. Dergimizde yayımlanan makalelerin tamamına ücretsiz olarak Arşivden erişilebilmektedir.
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.