AbstractThe Effects of Novel-to-Novel Stimulus Intervals on N2b-P3a Complex In Auditory Three Stimulus Paradigm Objective: The three stimulus (novelty) paradigm in cognitive electrophysiology is designed to investigate the effects of novel stimuli on brain electrical activity. The typical event related potential component is a N2b-P3a complex occurring in response to non-target novels during the novelty paradigm. The aim of present study is to investigate the effects of novel-to-novel interval changes on the auditory N2b-P3a complex. Method: Fifteen healthy male volunteers participated in the study. Event related potentials were recorded with 30 electrodes using an auditory novelty paradigm. According to durations of novel-to-novel intervals, recorded event related potential sweeps were divided into two groups as short and long. The amplitude and latency values of N2b and P3a potentials in the averaged responses to novel stimuli were measured and then analyzed by repeated measures analyses of variance (ANOVA) for both interval groups. Results: Statistical analyses indicate that the P3a and peak-to-peak P3a amplitudes were bigger (p<0.01 and p<0.001, respectively); and the P3a latencies were shorter (p<0.05) in the event related potential trials with longer novel-to-novel intervals at all electrodes. However, the amplitudes and latencies of N2b responses were not different between the two interval groups (p>0.05). Conclusion: The results suggest that the novel-to-novel intervals modulate amplitudes and latencies of the auditory P3a responses. Therefore, the analysis of novelty P3a responses in conjunction with novel-to-novel intervals can introduce further specificity to the cognitive event related potential findings.
Türkçe Özet:Amaç: Bilişsel elektrofizyolojideki üçlü uyaran (yenilik) paradigması, yeni uyaranların beynin elektriksel aktivitesi üzerine olan etkilerini araştırmak için tasarlanmıştır. Yenilik paradigması sırasında elde edilen tipik olaya ilişkin potansiyel bileşeni hedef olmayan yeni uyaranlara karşı ortaya çıkan bir N2b-P3a kompleksidir. Bu çalışmada, yeni-yeni uyaran intervallerindeki değişkenliklerin işitsel N2b-P3a kompleksi üzerine olan etkilerinin araştırılması amaçlandı. Yöntem: Çalışmaya 15 sağlıklı erkek gönüllü katıldı. Olaya ilişkin potansiyeller, işitsel yenilik paradigması kullanılarak, 30 elektrot bölgesinden kaydedildi. Kaydedilen olaya ilişkin potansiyel dilimleri, yeni-yeni uyaran intervallerinin sürelerine göre kısa ve uzun olarak iki gruba ayrıldı. Bu iki interval grubunda yeni uyaranlara karşı elde edilen ortalama yanıtlardaki N2b ve P3a potansiyellerinin genlik ve latans değerleri ölçüldü ve ardından tekrarlanan ölçümlü varyans analizi testi ile analiz edildi. Bulgular: İstatistiksel analizler; tüm elektrot bölgelerinde, daha uzun yeni-yeni uyaran intervalleri içeren olaya ilişkin potansiyel dilimlerindeki P3a ve tepeden-tepeye P3a genliklerinin daha büyük (sırasıyla p<0.01 ve p<0.001), P3a latanslarının ise daha kısa olduğunu gösterdi (p<0.05). Buna karşılık, N2b yanıtlarının genlik ve latansları bu iki interval grubu arasında farklı değildi (p>0.05). Sonuç: Sonuçlarımız yeni-yeni uyaran intervallerinin işitsel P3a yanıtlarının genlik ve latanslarını modüle ettiğini göstermektedir. Bu bağlamda; yenilik P3a analizlerinin yeni-yeni uyaran intervalleri göz önüne alınarak yapılması, bilişsel olaya ilişkin potansiyel bulgularına daha fazla özgüllük kazandırabilecektir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Eylül 2009 |
Gönderilme Tarihi | 13 Haziran 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2009 Cilt: 2 Sayı: 3 |
MEÜ
Sağlık Bilimleri Dergisi Doç.Dr. Gönül Aslan'ın Editörlüğünde Mersin
Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak 2008 yılında
yayımlanmaya başlanmıştır. Prof.Dr. Gönül Aslan Mart 2015 tarihinde Başeditörlük görevine Prof.Dr.
Caferi Tayyar Şaşmaz'a devretmiştir. 01 Ocak 2023 tarihinde Prof.Dr. C. Tayyar Şaşmaz Başeditörlük görevini Prof.Dr. Özlem İzci Ay'a devretmiştir.
Yılda üç sayı olarak (Nisan - Ağustos - Aralık) yayımlanan dergi multisektöryal hakemli bir bilimsel dergidir. Dergide araştırma makaleleri yanında derleme, olgu sunumu ve editöre mektup tipinde bilimsel yazılar yayımlanmaktadır. Yayın hayatına başladığı günden beri eposta yoluyla yayın alan ve hem online hem de basılı olarak yayımlanan dergimiz, Mayıs 2014 sayısından itibaren sadece online olarak yayımlanmaya başlamıştır. TÜBİTAK-ULAKBİM Dergi Park ile Nisan 2015 tarihinde yapılan Katılım Sözleşmesi sonrasında online yayın kabul ve değerlendirme sürecine geçmiştir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 16 Kasım 2011'dan beri Türkiye Atıf Dizini tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2016 birinci sayıdan itibaren ULAKBİM Tıp Veri Tabanı tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 02 Ekim 2019'dan beri DOAJ tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 23 Mart 2021'den beri EBSCO tarafından indekslenmektedir.
Dergimiz açık erişim politikasını benimsemiş olup, dergimizde makale başvuru, değerlendirme ve yayınlanma aşamasında ücret talep edilmemektedir. Dergimizde yayımlanan makalelerin tamamına ücretsiz olarak Arşivden erişilebilmektedir.
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.