Abstract Morphological and Anatomical Studies On Olive Leaves Being Sold In Herbalists In Various Cities Objective: The aims of this study are to investigate the morphological and anatomical characters of the olive leaf samples that are sold by herbalists in the several cities of Turkey and also to compare their characteristics with standard samples and data given in a Pharmacopoeia to determine suitability of the samples (specifically to European Pharmacopoeia of 2008). Method: In this study, 18 samples were purchased from 3 different herbalists of various cities (İstanbul, Ankara, Gaziantep, Mersin, Sivas and Van) and 1 reference sample was collected from the nature to be used for the analysis of olive leaves sold in herbalists. Morphological structure of natural olive samples and anatomical properties of the transverse and surface sections of the olive leaves were examined and described. Furthermore, characteristic elements of the olive leaf powder and the samples of purchased from herbalists were determined. Subsequently, their microphotographs were taken. Results: According to results of the morphological and anatomical characteristics of the samples purchased from the herbalists, it has been assumed that the samples were of O. europaea L. However; it has been realized that the morphological characteristics of the samples did not meet the officinal drug standards in European Pharmacopoeia. Conclusion: It was indicated that the olive leaves being sold in herbalists do not meet the requirements for the scientific definition of a drug. Furthermore, some samples of olive leaves have been sold uncovered and unpackaged. They contained organic and inorganic materials. Thus, they do not possess suitable properties to public health.
Türkçe Özet: Amaç: Çeşitli illerimizde aktarlar tarafından satışa sunulan zeytin yaprağı (Olive leaf) örneklerinin morfolojik ve anatomik özelliklerinin saptanması ve ayrıca bu karakterlerin standartlarla ve Farmakope verileriyle (Özellikle Avrupa Farmakopesi 2008) karşılaştırılması ve uygunluğunun tespit edilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: İstanbul, Ankara, Gaziantep, Mersin, Sivas ve Van illerindeki aktarlardan her bir ilden üçer örnek olmak üzere toplam 18 örnek satın alınmış ve bir örnek, aktarlarda satılan zeytin yaprağı analizinde standart numune olarak kullanılmak üzere doğadan toplanmıştır. Doğal zeytin örneklerinin morfolojik yapısı ve yapraklardan alınan enine ve yüzeysel kesitlerin anatomik özellikleri belirlenmiş ve tanımlanmıştır. Ayrıca, zeytin yaprağı tozunun ve aktarlardan alınan örneklerin karakteristik elementleri tayin edilmiş ve mikrofotoğrafları çekilmiştir. Bulgular: Aktarlardan toplanan örneklerin, morfolojik ve anatomik özelliklerinin sonuçlarına dayanarak, O. europaea L. bitkisinden elde edildiği tespit edilmiştir. Fakat örneklerin morfolojik özelliklerinin Avrupa Farmakopesindeki ofisinal drog standartlarına uygun olmadığı görülmüştür. Sonuç: Aktarlarda satışa sunulmuş olan zeytin yaprağı örneklerinin bilimsel drog tanımına uymadığını, bazı zeytin yaprağı örneklerinin açıkta satıldığı, organik ve inorganik maddelerle kontamine olduğu ve bu nedenle halk sağlığı açısından da uygun nitelikler taşımadığı gösterilmiştir.
Olea europaea; zeytin yaprağı; morfolojik ve anatomik analiz; aktar
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Eylül 2010 |
Gönderilme Tarihi | 13 Haziran 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2010 Cilt: 3 Sayı: 3 |
MEÜ
Sağlık Bilimleri Dergisi Doç.Dr. Gönül Aslan'ın Editörlüğünde Mersin
Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak 2008 yılında
yayımlanmaya başlanmıştır. Prof.Dr. Gönül Aslan Mart 2015 tarihinde Başeditörlük görevine Prof.Dr.
Caferi Tayyar Şaşmaz'a devretmiştir. 01 Ocak 2023 tarihinde Prof.Dr. C. Tayyar Şaşmaz Başeditörlük görevini Prof.Dr. Özlem İzci Ay'a devretmiştir.
Yılda üç sayı olarak (Nisan - Ağustos - Aralık) yayımlanan dergi multisektöryal hakemli bir bilimsel dergidir. Dergide araştırma makaleleri yanında derleme, olgu sunumu ve editöre mektup tipinde bilimsel yazılar yayımlanmaktadır. Yayın hayatına başladığı günden beri eposta yoluyla yayın alan ve hem online hem de basılı olarak yayımlanan dergimiz, Mayıs 2014 sayısından itibaren sadece online olarak yayımlanmaya başlamıştır. TÜBİTAK-ULAKBİM Dergi Park ile Nisan 2015 tarihinde yapılan Katılım Sözleşmesi sonrasında online yayın kabul ve değerlendirme sürecine geçmiştir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 16 Kasım 2011'dan beri Türkiye Atıf Dizini tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2016 birinci sayıdan itibaren ULAKBİM Tıp Veri Tabanı tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 02 Ekim 2019'dan beri DOAJ tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 23 Mart 2021'den beri EBSCO tarafından indekslenmektedir.
Dergimiz açık erişim politikasını benimsemiş olup, dergimizde makale başvuru, değerlendirme ve yayınlanma aşamasında ücret talep edilmemektedir. Dergimizde yayımlanan makalelerin tamamına ücretsiz olarak Arşivden erişilebilmektedir.
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.