Objective: The aim of this study was to evaluate the awareness and knowledge of patients in a Turkish subpopulation about dental implant treatment. Method: The multiple-choice standardized questionnaire was applied to patients older than 18 years of age who applied to oral and maxillofacial surgery clinics of Mersin University, Adıyaman University and Aydın Adnan Menderes University, Faculty of Dentistry for any reason. The data were analysed with the SPSS program. Results: Out of 1354 participants, 1215 complete the survey. 599 of 1215 patients were male (49.3%) and 616 of them were female (50.7%). The majority of the participants were between the ages of 20-30 (34%) and most had university (43.5%) education levels. Only 60.5% of the participants were aware of dental implant treatment The source of information for the vast majority of these participants was dentists. Only 39.1% of the participants stated that they would prefer dental implant treatment, when they were asked which treatment they would prefer for their missing teeth. 6.9% of the participants believed that the dental implant would prevent MRI, 4% would prevent tomography and 7.7% would beep when passing through metal detector. Conclusion: This study showed that the level of awareness about dental implant treatment has increased in Turkish society, but it is still limited and detailed information is lacking. Therefore, more organized training programs are needed to correct misinformation and provide more information about dental implant treatment.
-
Amaç: Bu çalışmanın amacı bir Türk subpopulasyonundaki hastaların dental implant tedavisi ile ilgili farkındalıklarını ve bilgilerini değerlendirmektir. Yöntem: Bu anket çalışması 2019 yılında yapılmıştır. Çoktan seçmeli standardize edilmiş anket, Mersin Üniversitesi, Adıyaman Üniversitesi ve Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültelerinin Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi kliniklerine herhangi bir nedenle başvuran 18 yaşından büyük hastalara uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS programı ile analiz edilmiştir. Bulgular: 1354 katılımcıdan 1215’i anketi tamamladı. 1215 hastanın 599’si erkek (%49.3) ve 616’si kadındı (%50,7). Katılımcılar en fazla 20-30 yaş aralığındaydı (%34) ve çoğu üniversite düzeyinde (%43.5) eğitim seviyesine sahipti. Ankete katılan katılımcıların sadece %60.5’inin dental implant tedavisinden haberdar olduğu saptandı. Ankete katılan katılımcıların büyük çoğunluğunun bilgi kaynağının diş hekimleri olduğu belirlendi. Hastalara eksik dişleri için hangi tedaviyi tercih edecekleri sorulduğunda katılımcılardan sadece %39.1’inin dental implant tedavisini tercih edeceği saptandı. Dental implant uygulaması ile ilgili olarak katılımcıların %6.9’u dental implantların MR çekilmesine, %4’ü tomografi çekilmesine engel olacağını ve %7.7’si ise metal detektöründe öteceğini belirtti. Sonuç: Bu çalışma Türk toplumunda dental implant tedavisi ile ilgili farkındalık düzeyinin artmasına rağmen hala sınırlı olduğunu ve ayrıntılı bilgilerin ise eksik olduğunu göstermiştir. Bu nedenle dental implant uygulaması hakkında daha fazla bilgi sağlamak ve yanlış bilgileri düzeltmek için daha organize eğitim programlarının düzenlenmesi gereklidir.
-
-
-
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Proje Numarası | - |
Yayımlanma Tarihi | 25 Ağustos 2021 |
Gönderilme Tarihi | 16 Mart 2021 |
Kabul Tarihi | 21 Nisan 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 14 Sayı: 2 |
MEÜ
Sağlık Bilimleri Dergisi Doç.Dr. Gönül Aslan'ın Editörlüğünde Mersin
Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak 2008 yılında
yayımlanmaya başlanmıştır. Prof.Dr. Gönül Aslan Mart 2015 tarihinde Başeditörlük görevine Prof.Dr.
Caferi Tayyar Şaşmaz'a devretmiştir. 01 Ocak 2023 tarihinde Prof.Dr. C. Tayyar Şaşmaz Başeditörlük görevini Prof.Dr. Özlem İzci Ay'a devretmiştir.
Yılda üç sayı olarak (Nisan - Ağustos - Aralık) yayımlanan dergi multisektöryal hakemli bir bilimsel dergidir. Dergide araştırma makaleleri yanında derleme, olgu sunumu ve editöre mektup tipinde bilimsel yazılar yayımlanmaktadır. Yayın hayatına başladığı günden beri eposta yoluyla yayın alan ve hem online hem de basılı olarak yayımlanan dergimiz, Mayıs 2014 sayısından itibaren sadece online olarak yayımlanmaya başlamıştır. TÜBİTAK-ULAKBİM Dergi Park ile Nisan 2015 tarihinde yapılan Katılım Sözleşmesi sonrasında online yayın kabul ve değerlendirme sürecine geçmiştir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 16 Kasım 2011'dan beri Türkiye Atıf Dizini tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2016 birinci sayıdan itibaren ULAKBİM Tıp Veri Tabanı tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 02 Ekim 2019'dan beri DOAJ tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 23 Mart 2021'den beri EBSCO tarafından indekslenmektedir.
Dergimiz açık erişim politikasını benimsemiş olup, dergimizde makale başvuru, değerlendirme ve yayınlanma aşamasında ücret talep edilmemektedir. Dergimizde yayımlanan makalelerin tamamına ücretsiz olarak Arşivden erişilebilmektedir.
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.